Cumartesi, Nisan 20, 2024

Casper Excalibur G911 İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Casper Excalibur G911 serisi, sadece Casper’ın değil, tüm oyuncu laptop modelleri içerisinde en iyi modellerden biri olma iddiasını taşıyor. İçerisinde yer alan işlemci, ekran ve ekran kartı tercihi serinin en iyiler listesine girmesini sağlamakta. Biz de bu yazımızda en iyilerden biri olduğu iddia edilen modeli inceleyeceğiz. Casper Excalibur G911 incelemesi içerisinde, cihazı hem tasarımsal hem de teknik açıdan değerlendireceğiz.

Açıkçası laptop sadece üst düzey teknik özelliklere yer verilmesi değil, benzerine az rastlanır tercihlerle öne çıkıyor. Merak etmeyin bunlara da dokunmuş olacağız ve tüm detayları size aktaracağız. Hemen başlıyorum.

İstediğiniz Bölüme Buradan Geçin

  1. Tasarımı Nasıl?
  2. Ekran Özellikleri Neler?
  3. Teknik Özellikleri Nasıl?
  4. Depolama Alanı ve RAM Tercihi
  5. Excalibur G911 Oyun ve Performans Testleri

Casper Excalibur G911 Tasarımı Nasıl?

Önden tasarımı değerlendirerek başlayacağız. Burada bize yakışanı yapacağım ve olabildiğince detaya inerek anlatım yapacağım. Cihazı 4 kısma ayırmak istiyorum. Bunlar;

  • Dış kapak ve üst yüzey
  • Ekran ve klavye kısmı
  • Alt kısım
  • İç Tasarım

Birinci kısım yani dış kasadan başlayalım.

excalibur g911 inceleme arka panel e1632720292487

Dış kapak ve Üst Yüzey Tasarımı

Bu seride şöyle bir durum var. Kasa tercihi tam metalden yana yapılmış. Üst kısımda tam metal bir kapak ile karşılaşıyorsunuz. Burada Excalibur yazısı ve logosu var ama başka bir detay yok. Metal renginde olan üst kapak, herhangi bir parmak izi de bırakmıyor.

Biliyorsunuz metal kasaların en büyük sorunu bu. Biraz dikkatsiz kullandığınız zaman, kasanın üstü parmak izi ile dolmuş olabiliyor. Casper burada sorunu çözmüş.

Casper Excalibur G911

Üst kısım için söyleyebileceğimiz diğer detay ise arka kısımda yer alan kuyruk bölümü. Cihaz arka kısma doğru bir tık uzayan bir çıkıntıya sahip. Bu çıkıntı, araçların egzoz çıkışları gibi durmuş. Zaten bilgisayarın ızgaraları bu kısımlara yerleştirilmiş.

Üstelik ızgaranın etrafına RGB ışıklandırma da eklenmiş. Güzel bir seçim olmuş diyebilirim. Ayrıca iki ızgaranın tam ortasında güç girişi, HDMI gibi girişler yer alıyor.

Casper Excalibur G911

Ekran ve Klavye Kısmı Tasarımı

Burası oyuncular için oldukça önemli. Oyuncular ne görmek ister derseniz, bana göre hareketli ve gösterişli bir tasarım ister. Casper Excalibur G911 bunu sağlamış mı? Bana göre %70 oranında sağlamış.

Zaten ekran biraz daha dikine uzun bir yapıda. Alışılmışın dışında bir tasarım hissi veriyor. Çerçeveleri de oldukça ince tutulmuş. Buna karşın ekranın bir altına indiğiniz zaman hoparlör çıkışlarını görüyorsunuz. Tek bir şerit olarak delikli yapıda hoparlör alanı, yine renk katan detaylardan. Tam ortalanan güç tuşu da asimetrik farklı tasarımı ile dikkat çekiyor.

Casper Excalibur G911

Klavye bölümü ise oldukça yumuşak tuşlardan ve RGB aydınlatmadan oluşuyor. Klavye alanını bir hayli beğendim. Mekanik klavyeler gibi aşırı sesi olmaması da avantajlar arasında.

Bonus: Klavyenin en köşe kısmında bir de fan tuşu var ekleyelim. Ayrıca kapak kısmı menteşeleri sınırlı. Tam olarak geriye yatmıyor.

Casper Excalibur G911

Alt Kısım Tasarımı Nasıl?

Casper Excalibur G911 incelemesi için soğutma performansı bölümüne geleceğiz. Oyun testlerinde bunu göreceksiniz. Soğutma konusunda cihaz içerisinde kullanılan teknolojiler ve fanlar kadar havalandırma yapısı da önemli. Bunun için serinin alt kısmında havalandırma için başarılı bir ızgara yapısı görmek istiyoruz. Bunu elde ediyor muyuz derseniz evet deriz.

Zaten alt kısımda fanların bulunduğu alanda hava alabilecek şekilde ızgaralı bir petek yapısı var. Bunun dışında cihazı yerden biraz yüksek tutmak için hem ön kısımda hem de arka kısımda boydan boya şerit yükseltici pedler var.

Casper Excalibur G911

İç Tasarımı Nasıl?

PC Hocası olarak, gelen inceleme ürünlerinin iç tasarım yapısına da bakıyoruz. Casper Excalibur G911 modelinin de içini açtık ve iç tasarım yapısına göz gezdirdik. İç tasarıma baktığımız zaman, iki tarafta fanlar direkt olarak dikkat çekiyor. Köşelerde olmak üzere cihazın iki yanında fanlar var.

En üst kısımda iki adet ısı borusu ve alt kısımda da bir adet ısı borusunun yer aldığını da görüyoruz.

Zaten işlemci ve GPU birimini görmek mümkün değil. Tüm bu sistemi sökmek lazım. O iş karışık dostlar. 🙂

Alta indiğimiz zaman ise siyah koruma yüzeyiyle beraber RAM kısmını görüyoruz. Bellekler bu kısımda. Yanında yer alan mini alanda ise SSD bölümü yer alıyor.

Hemen alt kısımda ise tam boy uzanan pil alanını görüyoruz. Geniş bir pil yerleştirilmiş ama pil ince tutulduğu için cihazın ağırlığı çok yüksek değil.

  • Ölçüler: 35.8 cm genişlik X 26.4 cm uzunluk ve 27 mm kalınlık
  • Ağırlık: Tüm güçlü sisteme karşın sadece 2.5 kg.
  • Bağlantı Portları: Sağda 2 adet USB giriş. Solda 1 adet USB 1 adet kulaklık girişi, Arkada güç girişi, LAN portu, HDMI portu, Type C (Thunderbolt), Mini Displayport yer alıyor.

Casper Excalibur G911

Casper Excalibur G911 Tasarım Notları

  • Full metal kasa
  • 27 mm kalınlık
  • Sadece 2.5 kg ağırlık
  • Arka ızgaralarda ve klavye kısmında RGB aydınlatma
  • Özel CNC kesim kasa

Evet tasarım nasıl, yapısı ne gibi soruları cevapladığımızı düşünüyorum. Eğer yine de tasarım kısmında sorularınız varsa, hemen şimdi sizi yorumlara alalım. Zira işimiz uzun ve hızla devam edeceğiz. 🙂 Geçelim artık şu ekranın özelliklerine.

Casper Excalibur G911 Ekran Özellikleri Neler?

Burada bir soru işaretini gidererek başlamak istiyorum. Boyutlara baktığımız zaman aslında kasanın boyutları 15.6 inç ekranı yansıtıyor. Ama Casper Excalibur G911 modelinde 16 inç ekran var. Ultra geniş ekranın, çerçeveleri az ve biraz da üsten uzun olunca, aynı kasada daha geniş ekran elde edilmiş oluyor.

Diğer bir önemli fark ise çözünürlük değeri. Benzer modellerde olduğu gibi 2K ekran yok. 2.5K dediğimiz ekran var. O da ekran oranının sıra dışı olmasını sağlamış. 2560 X 1600 piksel olan ekran çözünürlüğünün yanında 16:10 ekran oranı var. Geniş ekrandan da bir tık geniş. 🙂

Çözünürlük bir yana Casper Excalibur G911 ekranı, 165 Hz yenileme hızına da sahip. Bu da oyunlarda, kare geçişlerinde herhangi bir sorun olmadan en yüksek performanslı kare geçişlerini sağlamakta. Ghost hedeflerden kurtulacaksınız.

Yenileme hızı konusunda ekleyeceğimiz bir şey var. Onu da unutmayalım. 165 Hz yenileme hızı yanında 5Ms gibi bir de tepki süresi var.  Ekran için son sözümüz ise parlaklık ve renk doygunluğu konusunda olsun. Casper Excalibur G911 ekranda, 500 NIT parlaklık değeri ve %100 sRGB renk kapsamı sunuyor.

Casper Excalibur G911

Ekran Özellikleri Notlar

  • 16 inç boyutunda ekran
  • 2.5K yani 2560 X 1600 piksel çözünürlük
  • 165 Hz yenileme hızı ve 5Ms tepki süresi
  • 16:10 ekran oranı
  • %100 sRGB kapsamı
  • 500 NIT parlaklık

Evet çok konuşulan 2.5K ekranı da bitirmiş olduk. Artık can damarlarına geldik. Sistemin en önemli parçalarından biri ekran kartı ve yine gücün ana damarı işlemci. Seriyi en güçlü cihaz yapan da zaten bu iki detay.

Casper Excalibur G911 Teknik Özellikleri Nasıl?

Teknik özellikleri dediğimiz gibi iki ayrı kısmın başrolünde ele alacağız. Birincisi işlemci, ikincisi ise ekran kartı.

İşlemci: 11.Nesil Intel Core i9 11980HK

Şu an için laptop modellerinde en güçlü işlemci olarak geçen seri, 11.neslin de gururlarından biri. 2021 yılının ikinci çeyreğinde sunulan işlemci, 10 nm SuperFin teknolojisiyle üretiliyor. 14 nm üretim sürecinden geçen işlemcilere göre çok daha iyi sonuçlar sunuyor.

Çekirdek sayısının 8 olduğu işlemcide iş parçacığı sayısının ise 16 olduğunu görüyoruz. Bunun yanında işlemcinin temel saat hızı 3.30 GHz seviyesinde. Ama güç ihtiyacı olduğu zaman, 5.00 GHz seviyesine kadar hız artışı sağlanabiliyor.

Burada Intel Core i9 11980HK modelinin önemli artılarından birisi de önbellek seçimi. Seride 24 MB değerinde Intel Smart Cache yer almakta.

Şimdi diyeceksiniz ki bu serinin TDP değerleri nasıl. TDP değerleri açısından da söz etmemiz gereken önemli bir detay var. Normalde işlemcinin TDP değeri 65W. Fakat Casper Excalibur G911, işlemci gücü istemediği zamanlarda, 45W TDP değerine kadar düşüş yapılabiliyor. Intel’in önemli özelliklerinden biri.

Casper Excalibur G911

Casper Excalibur G911 İşlemci Notları

  • Çekirdek Sayısı: 8 çekirdek ve 16 iş parçacığı
  • Üretim Teknolojisi: 10 nm SuperFin
  • Önbellek: 24 MB Intel Smart Cache
  • Temel Saat Hızı: 3.30 GHz
  • Turbo Saat Hızı: 5.00 GHz
  • TDP değeri: 65W maks, 45W min

İşlemciyi de verdiğimize göre artık Casper Excalibur G911 ekran kartı kısmına geçebiliriz. Bu kısımda tercih NVIDIA’nın yeni neslinden yana.

Ekran Kartı: NVIDIA RTX 3080 Modeli

NVIDIA’nın en son nesli olan RTX 3080 ekran kartına sahip Casper Excalibur G911, 16 GB GDDR6 ekran kartı belleğiyle geliyor. Zaten RTX 3080, oyuncu laptopları için olabilecek en iyi seçimlerden biri, belki de en iyisi. Kartta 6144 CUDA çekirdeği yer alıyor. Casper Excalibur G911 incelemesi oyun testleri bölümünde bunun etkisini zaten göreceksiniz.

Onun dışında saat hızları ise 1245 MHz ile 1710 MHz arasında değişiklik göstermekte. Burada sistem Watt değeri önemli.

Ekran kartının bellek arayüzü genişliğine gelince, 256 bit bellek arayüzü genişliği sunulmakta. Zaten 16 GB GDDR6 bellek miktarı olduğunu da söyledik.

Onun dışında seride 2.nesil ışın izleme ve 3.nesil Tensör çekirdekleri de yer alıyor. Bu da masaüstü modellerinde olduğu gibi hem ışın izleme teknolojisinin hem de DLSS teknolojisinin desteklendiği anlamına gelir.

Önemli Not: Ekran kartı RTX 3080 evet. Fakat burada cihazı adaptöründe yazılı watt değeri de önemli. Yani ekran kartını o güçte çalıştıracak, ihtiyacı verecek bir watt değeri var mı bu önemli. Casper Excalibur G911, 230W bir adaptörle geliyor ve ekran kartının performansını sonuna kadar kullanmasına izin veriyor.

Casper Excalibur G911

Ekran Kartı Özellikleri Özet

  • CUDA Çekirdek: 6144 CUDA çekirdeği
  • Bellek Kapasitesi: 16 GB GDDR6 bellek
  • Bellek Arayüzü: 256 bit
  • Saat Hızı: 1245 MHz – 1710 MHz arasında

İşlemci ve ekran kartı için de sona gelmiş bulunuyoruz. Depolama birimi ve RAM diyelim ve sonrasında da pilden bir ufak söz ederek artık performans testlerine geçelim.

Depolama ve RAM Özellikleri

Casper Excalibur G911, depolama ve RAM özellikleri konusunda iddialı. Piyasada bu değerde RAM ve depolama birimi kullanan çok fazla cihaz olmadığını söylemek lazım. Seride 64 GB DDR4 3200 MHz değerinde RAM ve 4 TB M.2 SSD yer alıyor. 2 TB + 2 TB SSD’ler 2300 MB okuma ve 2000 MB yazma hızı sunuyor.

Casper Excalibur G911

Casper Excalibur G911 Bataryası

4 hücreli 4129 mAh değerinde bir bataryası olan Casper Excalibur G911, kısa testlerde %60-70 pilde en iyi performans değerinde ortalama 1 saat kadar dayanabiliyor. Tabii ki burada uzun kullanım testleri yapmak çok daha önemli.

Casper Excalibur G911 incelemesi için parça kısmını ve tasarım bölümünü bitirdik diye umut ediyorum. Sırada olan tabii ki performans ve oyun testleri.

Casper Excalibur G911 Performans ve Oyun Testleri

Performans ve oyun testlerine baktığımızda da önce performans testlerinden söz etmek gerekecek. Her zaman olduğu gibi performans testlerinde 3DMark TimeSpy ile işe başlayacağız.

3DMark TimeSpy – Full HD

Genel değerlendirme puanı olarak 11.421 puan aldığını görüyoruz. Burada grafik skoru olarak alınan puan 11.585 ve işlemcinin aldığı puan ise 10.577. Genel sıralamaya baktığımız zaman bu sonuçlar, tüm sonuçların %91’inden daha iyi.

Casper Excalibur G911

3DMark TimeSpy – 4K

Bu sefer test 4K olarak yapıldı. Genel puan 5.643 olarak belirlendi. Grafik puanına gelince 5.886 puan grafik ve 4.576 puan da işlemci puanı alındığı gözüküyor. Tüm skorların %70’inden daha iyi sonuçlar alınmış durumda.

Casper Excalibur G911 Incelemesi 4K e1632720795178

Casper Excalibur G911 Oyun Testleri

Tüm oyunlar için testler 2.5K ve ultra grafik ayarlarında yapılıyor.

Rainbow 6

Casper Excalibur G911

COD cold War RTX Off

Casper Excalibur G911 Incelemesi COD e1632720843433

COD Cold War RTX On

Casper Excalibur G911

Forza Horizon 4

Casper Excalibur G911

Metro Enhanced

Casper Excalibur G911

DOOM Ethernal

Casper Excalibur G911

Rust

Casper Excalibur G911

Sıcaklık Testi

Casper Excalibur G911 Incelemesi sicaklik 2 e1632720963855

Genel Değerlendirme ve Son Sözler

Cihaz için sona geldik. Performans ve oyun karşılaştırmalarına baktığımız zaman, evet oyun için gayet iyi bir sistem. Sadece oyun için de değil profesyonel odaklı kullanım ve render işlemleri için de güzel bir cihaz.

En yüksek konfigürasyonda 44 bin TL civarında bir fiyatı var. Fiyat yüksek ama son dönemde kim ucuz ki diyeceğim. 🙂 Belki 2.5K çözünürlükte 16:10 ekran oranına hemen alışmanız sorun olabilir ama onun dışında yüksek performanslı, bütçesi olanlar için başarılı bir cihaz. Dilerseniz yazıyı bitirmeden bir de soru cevap bölümü yapalım.

editor tavsiyesi ustun performans odul 2021

Soru – Cevap Kısmı

Cihazı Özelleştirmek Mümkün mü?

  • Elbette mümkün. Casper’ın sitesinde satın alırken, özelleştirme için ayrılmış bir alan var. Her şeyi değiştirebiliyorsunuz. Ona göre fiyat değişiyor.

Bizim Test Ettiğimiz Cihaz Hangisi?

  • En yüksek seçenek diyebiliriz. Casper Excalibur G911.1198-EN80H-C olarak geçiyor. İsim seçilen özelleştirmelere göre değişiklik gösterebiliyor.

230W Adaptör Tam Performans için Yeterli mi?

  • Evet yeterli. Videoda bunun için detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Ses Sistemi Nasıl?

  • 2 kat daha yüksek, 2 kat daha net olarak söylenen bir Dolby Dijital ses sistemine sahip.

Kablosuz Bağlantısı Nasıl?

  • Intel Killer Wi-Fi 6E AX1675 desteği var. Fazla söze gerek yok. 🙂

Windows Yüklü mü Geliyor?

  • İster yüklü seçersiniz isterseniz de FreeDos olarak satın alabilirsiniz. Burası size kalmış.

Kendi Yazılımı Var mı?

  • Casper Excalibur G911 için Excalibur kontrol merkezi yazılımı var. Burada her ayarı düzenleyebiliyor ve fan durumuna kadar bakabiliyorsunuz. Yine performans özelleştirmelerini yapabilirsiniz.

Çoklu Monitör Desteği var mı?

  • Aynı anda 4 ekrandan görüntüye kadar destek veriliyor.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

3 YORUMLAR

  1. Casper modelleri için çok ısınıyor, donma kasma oluyor, performansı iyi değil vb şikayetlerde bulunuyorlar. Güncel versiyonda bu konuda ne dersiniz ? Yüksek bir ücret verip bu tip sorunlar olması istenilmeyen bir durum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler