Cuma, Nisan 19, 2024

CES 2020 özel ASUS Vivobook S14 ve S15 ön incelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dostlarım ASUS bu sene bir değişiklik yaparak, CES 2020‘de duyuracağı bazı ürünleri Türkiye’ye getirdi ve bazı medya kuruluşlarını da özel olarak incelemesi için davet etti. Biz de bu daveti aldıktan sonra ASUS Vivobook S14 ve ASUS Vivobook S15 ürünlerini yakından incelemek üzere ASUS Türkiye ofisine gittik. Peki ürünler 2020 yılında son kullanıcılara neler sunacak?

Cihazların en büyük artısı, geçen sene piyasaya sürülen modellerde bulunan bir kaç özelliğin kırpılıp, fiyatta ucuzlamak amacı ile adımlar atılmasını içeriyor. Ürünleri elime ilk aldığımda ilk hissettiğim detay çok hafif olması ile birlikte içerisinde 10.nesil yeni Intel işlemciler ile geliyor olmasıydı. Her ne kadar fiyatta ucuzlayacak desem de, şuanda için geçen seneki modellere kıyasla Türkiye satış fiyatının ne kadar olacağını merak ediyorum.

asus vivobook s14 s15 inceleme

asus vivobook s14 s15 inceleme 008

2020 ASUS Vivobook S serisi S13/S14/S15 isimleri ile üç farklı model olarak piyasaya sunulacak. ASUS ofisinde ise biz Vivobook S14 ve Vivobook S15 modellerinin ön incelemesini gerçekleştirme fırsatı bulduk.

Ürünler piyasaya toplamda 4 farklı renk ile çıkacak. Bunlar sırası ile;

  • Beyaz (Dreamy White)
  • Kırmızı (Resolute Red)
  • Siyah (İndian Black)
  • Yeşil (Gaia Green)

asus vivobook 2020 002

İncelik ve tasarım

Cihazın en can alıcı noktası bence çok hafif ve güçlü bileşenlere sahip olması. Vivobook S14 modeli 1.4 KG ağırlığa ve 15.9 mm kalınlığa sahip. Vivobook S15 modeli ise 1.8 KG ağırlığa ve 16.1 mm kalınlığa sahip. Ürünü ilk elime aldığımda “abi bunda ekran kartı, ssd, hdd, anakart veya diğer bileşenler yok mu?” dedim. Zira geçen sene de Vivobook serisini incelediğimizde çok ince ve kompakt cihazlar olduğundan bahsetmiştim.

Renkler de ürünü çok canlı gösterdiğinden dolayı, tasarım açısından da fizibilite kurallarını kendisi yazıyor diyebilirim. Tam bir iş, okul veya proje cihazı olarak son kullanıcıların karşısına çıkacak. Ancak oyun oynamayı düşünüyorsanız, başka model laptoplar bakmanızı tavsiye edeceğim. Zira bu cihazlar oyun için geliştirilmedi. (Her ne kadar 10.nesil Intel işlemciler içinde olsa da.)

asus vivobook s14 s15 inceleme 002

Teknik özellikler

İşlemci: Her iki cihaz da iki farklı işlemci modeli ile piyasaya sürülecek. İsterseniz Intel® Core™ i7-10510U (8 MB ön bellek ve 4.9GHz Turbo Boost) işlemcisini, isterseniz de Intel® Core™ i5-10210U (6 MB ön bellek ve 4.2 GHz Turbo Boost) işlemcisini tercih edebileceksiniz. Oldukça güçlü ve yeni işlemcileri ASUS’un Vivobook serisinde görmek güzel.

Ekran Kartı: Ekran kartı tarafına geldiğimizde ise MX250 modeli bizleri karşılıyor. Eğer bu ekran kartını tercih etmek istemezseniz, daha uygun fiyata Intel dahili ekran kartı modelini de seçebileceksiniz. Başta dediğim gibi, bu cihazlar oyun cihazları olmadığı için, ekran kartı bazında da güçlü modeller beklemeyin.

RAM: Vivobook S14 modelinde 8GB 2666 MHz hızında çalışan DDR4 RAM’ler yerleştirilirken, Vivobook S15 modelinde 8 veya 16GB 2666 MHz hızında çalışan iki farklı model görüyoruz. Bunu da Türkiye’de satışa çıktığı anda ihtiyacınıza göre tercih edebiliyor olacaksınız.

Ekran: Her iki modelde de NanoEdge ekranlar yerleştirilmiş. Görüntüler çok net ve pürüzsüz. Zaten cihazın ekranı çok büyük olmadığı için, o renk doygunluğunu sonuna kadar yaşayabiliyorsunuz. Ancak ekran boyutunda da yine iki farklı boyut piyasada bizlerle olacak.

ASUS Vivobook S14 modelinde 14 inç Full HD 1920 x 1080px çözünürlüğe, 16:9 formatına ve %85 ekran boy oranına sahip. ASUS Vivobook S15 modelinde ise 15.6 inç Full HD 1920 x 1080 px çözünürlüğe, 16:9 formatına ve %86 ekran boy oranına sahip.

Depolama: Burası önemli. Her ne kadar oyun oynanmayacak diyorsak bile, belki bu cihazları render, blender, çizim veya Autocad gibi farklı çalışmalarda kullanmak isteyebilirsiniz. Depolamayı sadece oyunlar kullanmıyor değil mi? ASUS’ta bunu fark ederek cihazlara 1TB’a kadar seçenek eklemiş. İsterseniz 256GB/512GB/1TB PCIe SSD modellerini tercih edebiliyorsunuz.

asus vivobook 2020 005

Minimalist Enter tuşu

ASUS genç nesillere hitap edebilmek adına Enter tuşuna ufak bir yenilik getirmiş. Cihazları ofiste incelerken de direkt gözümüze çarptı. Klavye low profil ve tuşlar oldukça ayrık. Yazarken tuşlar birbirine çarpmıyor ve zorlanmıyorsunuz. Enter tuşunda da renklendirmeler yaparak, insanların dikkatini çekmek istemişler.

Aldığımız bir bilgiye göre Enter tuşunun çevresini renkli yaptıkları taktirde, insanlar psikolojik olarak bu rengi gördükleri zaman internete bağlanabildiklerini düşünüyor ve mesaj gönderme, web sitelerine erişme, işlerini halledebilme mesajı alıyorlarmış. İlginç bir bakış açısı ama araştırmalar böyle diyormuş. ASUS’tan aldığımız bilgi bu şekilde.

Ayrıca tuş takımı sayısal olarak bırakılmış. Önceki Vivobook serisinde dokunmatik ekranlı touchpad yer aldığı için daha pahalıydı. Fakat burada fiyatı kısabilmek adına sadece sayısal tuş takımı içeren bir touchpad yerleştirdiklerini görüyoruz.

asus vivobook 2020 004

asus vivobook s14 s15 inceleme 009

Sonuç

Ön incelemesini gerçekleştirdiğimiz ASUS Vivobook S14 ve ASUS Vivobook S15 modelleri minimalist, hafif ve şık yapısı ile karşımıza çıkarken, içerisinde Intel 10.nesil işlemcileri, yüksek depolama alanı ve MX250 ekran kartı seçeneği sunuyor. Fiyattan kısmak amacı ile önceki nesillere göre touchpad ekranlı değil ve ergolift artık bulunmuyor. (Laptop yükselteci)

Bu sayede Türkiye pazarına da uygun fiyattan gelmesini bekliyoruz. PC Hocası ofisine de ulaştığında ürünün detaylı incelemesini sizlerle paylaşıyor olacağız. CES 2020 ile aynı anda ASUS Türkiye‘nin cihazları getirip bizlere ön inceleme fırsatı sunduğu için de teşekkür ediyoruz.

asus vivobook s14 s15 inceleme 007

asus vivobook s14 s15 inceleme 006

asus vivobook s14 s15 inceleme 004

asus vivobook s14 s15 inceleme 003

Cihazların piyasaya çıkış tarihinin ise 19 Ocak olduğunu söyleyelim. Bir sonraki inceleme rehberimizde görüşmek üzere, kendinize iyi bakın.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler