Salı, Nisan 23, 2024

Çin’in İnsansız Uzay Aracı Ay’ın Yüzeyine Yumuşak İniş Yaptı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Çin geçtiğimiz ay gönderdiği insansız keşif uzay aracı olan Çang’ı-4, Ay’ın karanlık yüzeyine iniş yaptığını bildirdi. Dünya’daki bütün uzay ajansları bu olayı son dakika olarak duyurdu. Çin Merekzi televizyonu (CCTV), insansız keşif aracının Ay’ın karanlık yüzeyine yerel saat ile 10:26’da iniş yapıldığını da bildirdi.

 

Çang’ı-4 İndiği Anda Dünya’ya Fotoğrafta Gönderdi

Ay’ın karanlık yüzeyine ilk iniş yapma unvanı alan Çang’ı-4, Ay’ın görünmeyen yüzeylerinde daha derin bir çalışma ve gözlemleme imkanı sunacak. Ayrıca insansız keşif aracı, Ay’ın yüzeyinde çeşitli mineralleri ve örnekleri incelemek içinde kullanılacak.

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), geçen ay gönderdiği Çang’ı-4 keşif aracının, geçtiğimiz haftalarda iniş için hazırlandığını bildirmişti. İnsansız keşif aracı bugün yerel saat ile 10:26’da iniş yaptı. Keşif aracı indiğine dair dünya’ya fotoğrafta göndermeyi unutmadı.

tarihi an dunyada ajanslar son dakika olarak duyurdu 13057576

Ay’ın karanlık yüzeyine gönderilmiş olan Çang’ı-4 uzay aracının Dünya ile iletişim kurması için 8 ay önce gönderile Çüeçiao uydusunu dünyadan 455 bin kilometre uzaklıktaki İkinci Lagrangian (L2) yörüngesine göndermişti. Zira uzay aracı Ay’ın karanlık yüzeyine indiği için dünya ile iletişimi çok zor hale geliyordu. Çüeçiao uydusu sayesinde Dünya ile daha rahat iletişim kurabilecek.

tarihi an dunyada ajanslar son dakika olarak duyurdu 13058012

Çin daha öncesinde Çang’ı-3 uzay aracını 2013 yılında aya göndermişti ve çeşitli araştırmalar için kullanıldı. Çang’ı-5 keşif aracını ise bu yıl Ay’a göndermeyi planlıyor.

Ülkemizde geçtiğimiz ay kurulan Türkiye Uzay Ajansı’ndan önümüzdeki zamanlarda bunun gibi haberler gelmesini beklemekteyiz. Zira uzay çalışmaları için çok geç kalınmış olup, diğer ülkeler uzayda söz sahibi olurken bizimde olmamız gerekiyor.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler