Salı, Mart 19, 2024

Çinli E-Ticaret Sitelerinden Alışverişlere Ekstra Vergi Geliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Geçtiğimiz gün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Vergi Konseyi’nde konuşma yaptı. Burada yurt dışındaki popüler çinli e-ticaret siteleri olan Aliexpress, Gearbest ve Banggood gibi sitelere değinerek vergi çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Aynı zamanda bir yıl içerisinde yapılan vergi suistimallerinin önüne geçileceğini duyurdu.

Çinli E-Ticaret Siteleri Mercek Altında

Bakan Albayrak konuşmalarını gerçekleştirirken Türkiye’ye posta yolu ile gelen zarfların incelendiğini ve bir yıl içerisinde 26 milyon adet postanın başka ülkeden geldiğini söyledi. Bu postaların aslında posta olmadığını, ürünlerin fiyatlarını düşük göstermek amacı ile posta olarak nitelendirildiği vurgulandı. Bu durumun da önüne geçmek için ekstra çalışmaların yapıldığı konuşmalar arasında geçti.

Şuanda yurt dışından alışveriş yaptığınızda eğer 22 Euro’yu geçerseniz, kontrol edildiği taktirde vergi alınabiliyor. Kontrol edilmediğinde ise ürünler gümrükten geçerek kullanıcıya ulaşıyor. Mesela Amazon daha satışı yaparken, Türkiye’deki vergi kanunlarını benimsediği için size alışverişi tamamlatırken vergiyi de ödetiyor. Bu şekilde hiçbir sorun olmadan ürün gümrükten geçebiliyor.

berat albayrak vergi

Fakat Gearbest, Banggood ve Aliexpress gibi web sitelerinde bu tür bir vergi uygulaması olmadığı için, ekstra olarak vergi çalışmalarının uygulanacağını Bakan Albayrak belirtti.

amazon depo

75 Euro’dan 30 Euro’ya Düşmüştü

2016 yılında alınan kararname ile 75 Euro gümrük ücreti 30 Euro’ya düşürülmüş ve vatandaşlar tarafından tepki almıştı. 2018 yılına geldiğimizde ise ücret 30 Euro’dan 22 Euro’ya kadar düşürüldü. Gümrük muafiyet ücretinin 2019 yılı itibari ile 22 Euro’dan tekrar düşeceği gündemde. Ki büyük ihtimalle yeni alınan karar ile yine düşüş yaşanacak.

Bakan Albayrak konuşmalarında ise şu noktalara değindi;

Geçen hafta Ticaret Bakanımız ve Ulaştırma Bakanımız gece 11-12 arasından 2’ye kadar toplantı gerçekleştirdik. 26 milyon adet posta bir ülkeden gelmiş. Posta dediğimiz mektup. Ağırlığı 0-2 kilogram arası olarak görülüyor. 0-2 kilogram eğer mektup ise, herhalde o ülkeden gelen yazışmalardır. Başka bir şey olabilir mi? 26 milyon tane postanın bir ülkeden gelmesi demek, “Türkiye’de o kadar dili konuşan kişi yoktur herhalde.” düşüncesini bende oluşturdu. Nasıl yazışmış bu kişiler? Şunları bir inceleyelim dedik. Dün ilk görüntüleri aktardılar. Allah allah o incecik zarfların içerisinden neler çıkıyor neler? Vergi nerede? Yok tabii ki. Eee, aynısını Türkiye’de üreten üreticim vergisini öderken, dükkan kirasını öderken, SGK primini öderken, hooop oradan zarf içerisinde ürün bir geliyor vergi yok, yasallık yok. Tüm dünyayı şuanda tehdit eden ticaretteki bu durumlar göz önünde bulundurulacak ve 2019 yılı içerisinde çok güçlü refleksler ile karşılık vereceğiz.

Bir kaç ay içerisinde yeni düzenlemelerin yürürlüğe girmesini bekliyoruz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler