Cumartesi, Nisan 27, 2024

Crytek firması batmıyor, aslında görünenler çok farklı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Geçtiğimiz hafta Crytek firması hakkında pek çok haber yapıldı, çizildi ve hatta şirketin şuanda kapanmak üzere olduğu söylendi. Biz de ufak araştırdık ettik ve yurtdışı dahil olmak üzere pek çok yerde Crytek firmasının maaşları ödeyemediği konusunda bildirimler vardı. Fakat işin aslı hiçte göründüğü gibi olmadığı ortaya çıktı.

Crytek’te Game Analist olarak çalışan bir takipçimiz ile iletişime geçtik. Kendisi ile yaptığımız görüşmelerden sonra pek çok soru yönlendirdik. Sağ olsun oda bizi kırmadı ve yönlendirmiş olduğumuz tüm soruları cevapladı. Aslında biraz ufak röportaj gibi düşünebilirsiniz. İsterseniz lafı daha fazla çevirmeden konunun detaylarına girelim;

Soru 1-) Kendinizden kısaca bahsedebilir misiniz ? Crytek‘teki göreviniz nedir ?

Merhaba, ben Crytek‘te görev yapıyorum. Oyun analisti olarak çalıştım ve bu konuda da çalışmalarımıza devam ediyoruz. İş tanımı olarak projeleri test edip açıklarını bulup belirtmek, ve KPI yani çeşitli göstergeleri haftalık aylık ve 3 aylık raporlar halinde yönetime göndererek daha yetkin oyun çözümleri yaratma kısmı olarak marketing publishing kısmındayım.

crytek VR
Soru 2-) Son zamanlarda Crytek firmasının maaşları ödeyememe gibi durumu söz konusu oldu mu ? Yurtdışında 6 aydır maaşlarını ödeyemediklerini söyleyen ve çalışan olduklarını iddia edenler var.

Crytek firmasında asla bir sıkıntı olmadı. Çünkü Crytek‘in sadece Crysis olarak bir kazancı yok. CryEngine projelerinden para almakta. Aynı zamanda Warface oyunundan dünya çapında büyük bi gelir elde etmektedir. Crytek firma olarak yürüttüğü proje VR projesidir. Electronic Arts tarafından desteklenen ve EA bünyesindeki alt kuruluş oyunlarını destekleyen bir cihaz üstünde çalışmaktadır, ki yavaş yavaş bu cihaz için geliştirilen VR demolarını görmektesiniz. Yurtdışında kapanan ofisler var ama bunun sebebi parasal maddi sıkıntı değil, tamamen proje odaklı sonuçta meyve vermeyen dal budanır mantığıdır. Ayrıca maaşları da Crytek değil, EA ödüyor..

crytek warface
Soru 3-) Crytek yeni oyunlar geliştiriyor mu ? Geliştiriyorsa ufak tüyolar verebilir misiniz ?

Crytek yeni oyun geliştiriyor. Crytek insanların gözünde paralarını yiyip bitiren bi firma olmadan çok, free to play mantığında ilerlemeyi seçiyor. Çünkü Crytek farkında para kolay kazanılmıyor. Crytek dediğim gibi sanal gerçeklikte CryEngine‘la beraber diğer VR firmalarından 1-0 önde başladı ve bu avantajını The Climb oyunu ile gördünüz. Bu teknolojiye EA tarafından çok sahip çıkılıyor.

crytek istanbul 1
Soru 4-) Crysis serisinin devamı gelecek mi ? Yoksa efsanenin sonu diyebilir miyiz ?

Yeni bir Crysis serisinin devamı hakkında kesin bir duyumumuz bizim de yok. Ama sonu olmadığını söyleyebilirim. Zaman olarak şu tarihte gelir demek doğru olmaz nede olsa arz talep meselesi. Bazı oyun firmaları gibi oyuncuların görmek istediğini değilde bazı şeyleri harmanlayıp yeni bir şeymiş gibi sürülmeyeceği de kesin..

Soru 5-) Crytek İstanbul ofisinde kaç kişi çalışıyor ?

Crytek İstanbul Levent ofisinde 15 – 20’ye yakın kişi vardı. Sayılar değişken çünkü esnek çalışma öngörülü bir şirket. Yani bir kaç çalışan buraya Almanya’ya ve Budapeşte ofislerine gidip gelebiliyorlar sıklıkla. O yüzden çekirdek ekibin dışında da çalışanlar mevcut.

crytek crysis 1
Soru 6-) Crytek firması şuanda yurtdışı/yurtiçi dahil herhangi bir mali kriz yaşadı mı ?

Crytek yurtdışında mali kriz yaşamadı. Çünkü sub-income dediğimiz alt gelir kaynağı çok çok fazla. Türkiye bazında konuşmak gerekirse yaşanan dolar kuru olsun, 15 Temmuz darbe girişimi olsun insanların her yaş gurubunu para harcamadan önce 2 kere düşündürdü. Ama dış kaynaklı bir firma olduğumuzdan dolayı sıkıntı yok. Bir oyun firmasını en çok sarsan şey okulların açılmasıdır ki ne kadar sarsabilirse..

Sonuç olarak değerli arkadaşlar şuanda bizim dün de değindiğimiz Crytek maaş konusu ve sektörde bulunan haberlerin doğruluğu yok. Crytek oyun geliştirmeye devam ediyor ve biz de inanıyoruz ki böylesine başarılı olan bir firma çalışmalarını yarıda bırakmaz. Umarız Crysis serisinin de yenisi kısa süre içerisinde aramızda olur.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

9 YORUMLAR

  1. Crysis 4 çıktığı zaman 300tl olsa bile hertürlü para biriktirir o oyunu alır oynarım ve destek vermiş de olurum 😀 Crysis firması benim gözümde en büyük ve doğru yoldan ilerleyen firma.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler