Salı, Nisan 23, 2024

Microsoft’tan Dünyanın En Sessiz Odası

Paylaş

silkroad gaminggentr

Windows işletim sistemi ile tanıdığımız ve Windows 7 ile Windows 10 ile ünlenen Microsoft firması geçtiğimiz günlerde tasarımı dahiyane bir şekilde dizayn edilmiş, dünyanın -20.6 dB ses düzeyi ile en sessiz odasını inşa etmiş durumda. Yanlış yazmadım, bu odadaki ses düzeyi tamı tamına eksi yirmi nokta altı desibel

en sessiz oda 

Dünya çapında ses düzeyleri desibel ile ölçülmekte. Cihazlar üretilirken de desibel düzeyi ölçülür ve bu konuda çok titiz olunması gerekir çünkü ortamdaki her enerji sesi etkileyebilmekte. Sadece dış sesler değil, sallantılar, rüzgar ve daha birçoğu ses düzeyinin ölçülmesinde bir sıkıntı. 

Microsoft çalışanlarından LeSalle Monroe tarafından kendisi için dizayn edilmiş bu odadaki ses sıfırın bile altında. İnsanların duyma sınırı 0 desibel olsa da bunun daha altında “sessizlik değerleri” bulunabilir. Bu sessizliğin tarifini aşama aşama şu şekilde anlatabiliriz. Kalabalık bir şehir merkezinde oluşan gürültü 100 desibel civarındadır. Bir hastane koridorunun ses düzeyi 40 desibel, fısıldama sesi 30 desibel, insanların nefes alış-verişinde oluşan ses 10 desibel, kalp atışının sesi ise 2 desibelden daha azdır. Oda sıcaklığındaki iki molekülün çarpışma sesi ise insanların duyamayacağı düzeyde bir ses olduğu için -24 desibeldir. Yanlış yazmadım, eksi yirmi dört. Bu ses düzeyi uzay boşluğuna atılmış süngerli temiz bir mikrofondan, temiz bir hoparlöre ses aktardığımızda çıkan sesten daha azdır.

Bizim LeSalle ise bu ses düzeyine oldukça yakınlaşmış ve eksi yirmi nokta altı desibel ses düzeyine kadar düşürmüş. Bunu Microsoft laboratuvarlarının da bulunduğu Washington’daki merkez binasında özel olarak inşa etmiş. Kısaca oda içinde oda diyebileceğimiz bu odanın dışında kalınlığı 30 santimden 6 tane duvar bulunuyor. Odanın içinde tahtalardan özel üçgenler ile hem tasarımsal, hem de ses ergonomiği açısından güzel bir yönde ilerlenmiş. Oda ise adeta “uçuyor”. Titreşimi engelleyen 68 tane güçlü yay üzerinde duran bu oda Munroe tarafından elektronik cihazların seslerini dinlemek için tasarlanmış. Bu odada eklemlerin sesi, kondansatörlerin titreşimi ve daha birçok “duyulmayan ses” duyulabiliyor.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler