Cuma, Nisan 26, 2024

Fransa’dan Google’a 150 Milyon Euro Ceza!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Reuters’in bildirdiğine göre, Fransız Rekabet Regülasyonu Google’da 150 milyon avroluk antitröst para cezası verdiğini duyurdu. Regülasyona göre Google, Fransa’daki çevrimiçi arama işletmesinin yaklaşık yüzde 90’ına sahip. Bu yüzden Amerika Birleşik Devletleri’nin teknoloji devi olağanüstü güçlere sahip.

Fransız regülatör başkanı Isabelle de Silva, “Rekabet hukukunun büyük ilkelerinden biri, büyük güçle büyük sorumluluk getirmesidir” dedi.

Para cezası, hava tahminlerinden sözlüklere kadar çok sayıda site işleten Fransız bir şirket olan Gibmedia’nın Google’ı Google reklam hesabını bildirimde bulunmaksızın askıya almakla suçladığı dört yıl süren bir soruşturmanın sonucuydu.

Google itiraz verdi

Google para cezasına itiraz edeceğini açıkladı ve hala Gibmedia’nın hesabını askıya almanın doğru bir şey olduğuna inanıyor. Google, Fransız şirketinin reklamlarının, belirsiz faturalandırma koşullarına sahip hizmetler için ödeme yapmalarını aldatarak kullanıcılara zararlı olabileceğini savunuyor.

Bu, pazar liderlerini yüksek standartlarda tutan Fransız makamlarını tatmin etmedi. De Silva, “Kuralların uygulanış şekli, Google’a yalnızca bu tür hizmetlerde yaşayan bazı küçük işletmeler üzerinde bir ölüm kalım gücü veriyor” dedi.

images 1

Dünyanın dört bir yanından giderek daha fazla düzenleyici, etkisi altında dizginleşmeye katıldıkça Google bu günlerde yoğun bir inceleme altında. Fransa, AB gizlilik kurallarını ihlal ettiği için Ocak ayında şirkete 50 milyon Euro para cezası uygulayan baskıyı sürdürdü ve geçen Eylül ayında Google, mali dolandırıcılık soruşturmasını çözmek için yaklaşık 1 milyar Euro ödemeyi kabul etti.

AB ayrıca son iki yılda çeşitli durumlarda Google’a ağır para cezası verdi. AB’nin antitröst davalarında Google üzerindeki artan baskısının ana itici gücü Rekabet Komiseri Margrethe Vestager oldu. Kısa bir süre önce AB Komisyonu Genel Başkan Yardımcılığını üstlendi, bu yüzden teknoloji devlerinin nasıl kullanılacağı konusundaki yaklaşımı AB’de daha da belirginleşecek gibi görünüyor.

50 ABD eyaleti ve bölgesinin bu yılın başlarında Google’ın “potansiyel tekelci davranışı” ile ilgili bir soruşturma başlattıklarını açıkladığı gibi, şu anda Birleşik Devletler de ısınıyor. Bu yüzden Google şimdi Atlantik’in her iki tarafında da yoğun bir incelemeyle karşı karşıya olabilir.

Ne olursa olsun, 2020 Google yasal ekibi için yoğun bir yıl olacak gibi görünüyor.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İçindekiler

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler