Cumartesi, Nisan 20, 2024

Google, ‘Kuantum Üstünlük’ Konusunda Atılım Yaptığını Doğruladı!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Google, Nature dergisinde yayınlanan yeni bir makalede kuantum üstünlüğü elde ettiğini resmen duyurdu. Duyuru, Google’ın makalesinin yanlışlıkla erken yayınlandığı ilk sızdırılmasından tam bir ay sonra geldi. Ancak şimdi, resmi yani araştırmanın tüm ayrıntıları herkese açık ve daha geniş bir bilimsel topluluk Google’ın elde ettiğini söylediği bilgiyi tam olarak inceleyebilir.

Google, 54-qubit Sycamore işlemcisinin 200 saniyede dünyanın en güçlü süper bilgisayarını 10.000 yıl alacak bir hesaplama yapabildiğini söylüyor. Bu, oluşturulan rasgele sayıları içeren hesaplamanın, geleneksel, kuantum olmayan bir bilgisayarda esasen imkansız olduğu anlamına gelir.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Google’ın dövdüğünü iddia ettiği süper bilgisayarı işleten şirket ve önemli bir kuantum bilgisayar rakibi olan IBM, Google’ın iddialarını tartışıp karşı koyuyor. Pazartesi günü önceden yayınlanan bir blog gönderisinde şirket, aynı görevin Google’ın iddia ettiği 10 bin yıl yerine klasik bir sistemde sadece 2,5 gün içinde yapılabileceğini söyledi. IBM, Google’ın geleneksel süper bilgisayarının hesaplamayı gerçekleştirmesinin ne kadar süreceğini tahmin ederken “bol disk depolamayı tam olarak hesaba katmadığını” söylüyor.

https specials

IBM’in Google’ın başarısını küçümseme çabalarına rağmen, araştırma camiasındaki pek çok kişi haberi memnuniyetle karşılarken, The New York Times tarafından aktarılan bilim insanları Google’ın atılımını 1903’teki Wright kardeşlerin ilk uçak uçuşuna benzetti. Pratik görevler için yararlı olan kuantum bilgisayarlarına sahip olmamıza hala yıllar var, ancak Google’ın bulguları sonunda böyle bir geleceğin ilk etapta mümkün olduğuna dair kanıt sağlayabilirdi.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler