Çarşamba, Nisan 24, 2024

Google, New York Times’ın 5 Milyon Resimden Oluşan Arşivini Yapay Zeka ile Dijitalleştiriyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Amerika Birleşik Devletleri’nde 1851 yılından beri faaliyet gösteren ve dünya genelinde önemli bir yere sahip medya kuruluşu New York Times, arşivinde bulunan 5 milyon fotoğrafı dijitalleştirmeye başladı. Dijitalleştirme çalışmaları Google ve yapay zeka işbirliği ile gerçekleşiyor.

Times Meydanı üzerinde bulunan bir New York Times ofisi, bodrum katında dolaplar ve çekmeceler içerisine doldurulmuş 5 milyon ile 7 milyon arasında görüntüye ev sahipliği yapıyor. Görüntülerin hepsinin hangi tarihe ait olduğu da mekanları ile birlikte belgeli bir şekilde korunuyor. Ancak gazete, tüm bu kağıt yığınlarını dijital ortama aktarmaya başladı.

Arşivde bulunan resimlerin en eskileri 19. yüzyıla kadar uzanırken birçoğu, dünya üzerinde başka hiçbir yerde bulunmayan özel ve tek kopya görüntülerden oluşuyor. NYT’nin baş teknoloji sorumlusu Nick Rockwell‘e göre tüm bu belgeler, bozulabilir birer hazine değerinde. Arşiv, yalnızca gazetenin değil aynı zamanda modern dünyayı şekillendiren ve bir asırdan fazla süregelen küresel olayların paha biçilmez bir kronolojisi.

Bu yüzden New York Times, tüm arşivi; mekan, zaman ve içerdiği tüm bilgileri birbirine bağlayan semantik bilgiler şeklinde kategorilere ayırmaya başladı. Üstelik el yazısı, özel notlar da tüm bunlara dahil. Ancak tüm bu ayrıştırma işini NYT tek başına gerçekleştirmiyor. Google ile işbirliği kuran gazete, yapay zeka destekli nesne tanıma araçlarını kullanarak gelecekte tüm arşivin daha kolay erişilebilir ve yeniden yorumlanabilir olmasını sağlayacak.

Ancak ne yazık ki arşiv, halka açık olarak paylaşılmayacak.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

  1. S:Aleyküm Muhammet Kardes
    DDR4 Anakart´a yeni cikacak olan DDR5 rami kullanabilecekmiyiz yoksa anakart DDR5 bekliyecekmiyiz.
    Tahminen DDR5 anakartlar piyasaya ne zaman cikar.
    Tesekkür Ederim..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler