Cumartesi, Nisan 20, 2024

Google, URL Servisini Kapatıyor! İşte Goo.gl’nin durumu…

Paylaş

silkroad gaminggentr

Google, URL kısaltma servisi olan goo.gl’yi kapatıyor. Kolay ve reklamsız kullanımı ile kullanıcıların iilgisini çeken goo.gl kapatılıyor.

Google’ın internette hemen hemen tüm alanlarda bir servisi bulunuyor. Kullanıcılara her yönden hizmet veren Google, URL servisini kaldırıyor. 2009 yılında kullanıcıların hizmetine sunulan ve 9 yıldır kullanıcıların URL’lerini kısaltan goo.gl, Google tarafından alınan bir karala kapatılıyor.

Öncelikle goo.gl’nin kullanım amacından bahsedelim. İnternetteki bir sitenin linkini kopyaladığınızda upuzun olduğunu fark edebiliyorsunuz. Bir instagram sayfası, youtube kanalı veya twitter hesabı sahibiyseniz bu linkleri kullanmanın görüntü açısından güzel olmayacağını biliyorsunuz demektir.

googl 3

Bu görüntüyü ortadan kaldırmamak için o linki kısaltan goo.gl, Google tarafından alınan kararla kaldırılıyor. Peki bu durumun neden ne? İnsanlar tarafından bu kadar fazla kullanılan goo.gl neden kapatılıyor?

Yerine Firabase Dynamic Links Geliyor!

Google, URL servisini kaldırıyor ancak yerine daha akıllı bir servis getiriyor. Goo.gl’yi kaldırma nedeni pek bilinmese de Google’ın blog’undan yaptığı açıklamada yeni link sistemi FDL’nin geleceği açıklandı. Google blog yazısında “Denemelerimize yeniden odaklanmak için, önümüzdeki haftalarda goo.gl desteğini aşağı çekiyoruz ve Firabase Dynamic Links (FDL) ile değiştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yeni URL kısaltma servisi FDL’nin goo.gl’den daha akıllı olduğunu dile getiren Google, FDL’nin mevcut ve potansiyel kullanıcıların iOS, Android veya web uygulamasındaki herhangi bir konuma yönlendirilmesine olanak tanıyan akıllı URL’ler üretebildiğini belirtti.

googl 2

Peki goo.gl’deki linkler ne olacak? Goo.gl kullanmaya ne kadar devam edebileceğiz. Google yaptığı açıklama ile 30 Mart 2019 tarihine kadar Goo.gl üzerinde olduşturulan linklerin kullanılabileceğini belirtti.

Servisin kaldırılma tarihini merak edenlerse bekletilmedi. Çok yakın bir tarih belirleyen Google, goo.gl servisini kaldırmak için 13 Nisan 2018 tarihini belirledi. Yani kullanıcılar 13 Nisan 2018 tarihine kadar goo.gl üzerinden URL kısaltma işlemlerine devam edebilecek.

googl 1

Google’ın bu husustaki açıklaması ise şu yönde: “13 Nisan 2018 yılından itibaren, daha önce hiç kısa bağlantı oluşturmamış olan anonim kullanıcılar ve kullanıcılar goo.gl konsolu üzerinden yeni kısa bağlantılar oluşturamayacaklar.”

Google bu açıklamalar ile goo.gl servisinin kaldırılacağını ve yerine Firabase Dynamic Links (FDL) servisinin geleceğini belirtti. Goo.gl’nin kullanıcıları kendisine çekmesinin nedeninin kolay kullanımı olduğunu biliyoruz. Umarız FDL’nin kullanımıda kolaya olur.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler