Cuma, Nisan 26, 2024

Google, Yapay Zekanın Gelişimi İçin Çin’de Araştırma Merkezi Açacak

Paylaş

silkroad gaminggentr

Google şirketi ve Çin Hükûmeti arasındaki ilişkilerin çok da iyi olduğu söylenemez. Google Play Store, Google Drive ve Gmail gibi hizmetlerin kullanımının engellendiği Çin‘de, Google tarafından yapay zeka adına çalışmalar yapılması için bir araştırma merkezi açılacak. Fakat bu yeni atılım, Google şirketinin Çin‘de yeni servisler açabileceği anlamına gelmiyor.

Yapay Zekâ Adına Sağlam Bir Adım Daha…

Uzun zamandır Çin ve Google şirketinin ilişkisi bir öyleydi, bir böyle. Durum öyle ki, günümüzde Google arama motoru, Gmail, Google Play Store gibi hizmetler kullanımda değil. Lâkin Google şirketi buna rağmen Çin‘i kendileri adına önemli bir ülke olarak görüyor. Bunu da haberimizin başlığından anlamak mümkün.

Ülkede varlığına devam eden şirket, yerini iyice sağlamlaştırmak adına olduğunu düşündüğüm araştırma merkezini Çin‘in başkenti olan Pekin‘de açma kararı aldı. Burada yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışmalar yapacak olan şirket, daha önce de Toronto, Zürih, New York ve Londra’da da bu konu hakkında çalışmalar yapılan araştırma merkezleri kurmuştu.

Google Yapay Zekanın Gelişimi İçin Çinde Araştırma Merkezi Açacak İÇERİK PNG min

Şirket, Asya kıtasında bir ilk niteliğinde olan bu yeni araştırma merkezinde, araştırmacı ekibin küçük olmasını planlıyor. Bu ekibi desteklemek adına da Çinli mühendislerle çalışmayı düşünen Google, yapay zeka alanında uzmanlaşan kişilerle de anlaşma yapmış durumda. Şirket, merkezin yönetim işini üstlenmesi için ise yapay zeka dünyasının ileri gelen isimlerinden olan Fei-Fei Li‘yi görevlendirdi.

Fakat Bu, Diğer Servislerin Çin’de Kullanılabileceği Anlamına Gelmiyor

Pekin‘de kurulacak bir yapay zeka araştırma merkezi, Google şirketi adına iyi bir adım. Fakat bu durum, diğer Google hizmetlerinin de ülkede kullanılmaya başlanacağı anlamına gelmiyor. 

Ülkede kurulacak yapay zeka araştırma merkezine yöneticilik edecek olan Fei-Fei Li, yapay zekanın sürekli gelişeceğini ve bu teknolojinin ilerde büyük işler başaracağını belirtiyor. Medyaya konuşan Li, “Yapay zeka teknolojisinin ve bu teknolojinin yapabileceklerinin hiçbir sınırı yok” şeklinde ifadelerde bulundu.

Google Yapay Zekanın Gelişimi İçin Çinde Araştırma Merkezi Açacak İÇERİK 2 PNG min

Umarız ki Google ve söz konusu ülke arasındaki ilişkiler düzelir. Bu bizlerin de işine yarayacaktır. En kötü ihtimalle, Çin’de yasaklı olan Google Play Store hizmeti kullanıma tekrar açılırsa, biz de satın aldığımız Çin üretimli bazı cihazlara diğer kaynaklardan Google Play Store uygulaması yüklemeye çalışmaktan kurtuluruz. Şaka bir yana, yapay zeka ya gerçekten sonumuzu getirir, ya da yaşantımızı çok büyük ölçüde kolaylaştırır. Temennimiz, hayat kolaylaştırmasıdır ki, ben de bu teknolojiyi insanlık adına bir tehdit olarak görmüyorum.

 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler