Perşembe, Mart 28, 2024

Google’ın Bulut Tabanlı Oyun Platformu Stadia Duyuruldu

Paylaş

silkroad gaminggentr

Uzun zamandır oyun sektörüne dahil olacağı konuşulan Google, bugün gerçekleştirdiği etkinlikle bulut tabanlı oyun platformu Stadia’yı duyurdu.

San Francisco’da gerçekleştirilen Oyun Geliştiricileri Konferansı’nda tanıtımı yapılan Stadia, dünyadaki tüm oyunculara ve tüm cihazlara anlık oyun oynama imkanı tanıyacak.

Chrome Tarayıcı İçeren Tüm Cihazlarda Kullanılabilecek

Google Stadia, bulut tabanlı bir oyun sisteminden oluşuyor. Daha önce birçok kez farklı firmalar tarafından geliştirilen sistem, Google tarafından da geliştirilerek hazır hale getirilmiş.

Stadia, herhangi bir oyun konsoluna ya da farklı bir harici cihaza ihtiyaç duymuyor. İçerisinde Google Chrome tarayıcısı yüklü bir bilgisayar; oyun konsolu, cep telefonu yada akıllı TV sahibi olmanız, sistemi kullanabilmeniz için yeterli.

Google ın Bulut Tabanlı Oyun Platformu Stadia Duyuruldu

Oyunları kontrol edebilmeniz için gerekli olan kontrolcü ise Stadia Controller adı ile sunuluyor. Bu kumandayı da cihazınızın bağlı olduğu WiFi ağına katarak kullanabilmeniz mümkün. Tüm etkileşim, tarayıcının yüklü olduğu cihazda ve elinizdeki kontrolcüde olacak.

Google, sisteminin verimli ve güçlü çalışabilmesi adına sahip olduğu küresel veri merkezlerinin alt yapısını kullanıyor. Böylelikle oyun performansında yaşanacak kayıplar en aza indirilecek ve gecikme süreleri kısaltılacak.

Google ın Bulut Tabanlı Oyun Platformu Stadia Duyuruldu 3

Lansman içerisinde sistemden örnekler gösteren Google, oyunlarını 4K çözünürlükte 60 FPS kare hızında oynatmayı başardı. Üstelik şirket, yakın gelecekte 8K çözünürlük ve 120 FPS için de çalışmalar gerçekleştirildiğini belirtiyor.

Stadia’nın Merkezinde AMD Gücü Yatıyor

Bildiğiniz gibi bulut oyun sistemlerinde oyun, merkezde bulunan güçlü bir PC tarafından çalıştırılır ve size anlık olarak stream edilir. Google Stadia sisteminin de temelinde bu yatıyor ancak Staida için AMD ile bir ortaklık söz konusu.

AMD, hem Playstation hem Xbox kanadında donanım üreticisi konumunda. Bu kez Stadia için de üretim gerçekleştirecek olan firma, Stadia için hali hazırda oldukça güçlü bir GPU hazırlamış. Stadia için hazırlanan bu GPU, PS4 Pro’dan ve Xbox One X’den çok daha güçlü bir konumda.

Google ın Bulut Tabanlı Oyun Platformu Stadia Duyuruldu 2

10.7 Teraflop gücüne sahip olduğu belirtilen GPU, aynı zamanda 16GB boyutunda HBM2 bellek ve x86 mimarili 2.7GHz hızında işlemci ile desteklenecek. Tüm bu sistem bileşenleri ile Google, tüm oyunculara 4K çözünürlükte 60 FPS vaat ediyor.

Yine de Google Stadia, herkesin rahatlıkla deneyimleyebilmesi için yüksek seviyede internet hızı gerektirecek. Öyle ki 4K çözünürlükte 60 FPS oyun oynayabilmek için tahminen en az 25 Mbps hıza sahip bir bağlantı gerekiyor. Dolayısı ile sistemin en önemli gereksinimi bağlantı hızı oluyor.

Google Stadia, ilk etapta ABD; Kanada, İngiltere ve Avrupa üzerinde kullanılmaya başlayacak. Ülkemiz için kullanılabilir olup olmayacağı kesin olmayan sistemin ücretlendirme noktasındaki belirsizliği de sürüyor.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler