Cuma, Nisan 26, 2024

Google’ın Yeni Algoritması, Bir Robota Yürümeyi Öğretti!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yeni bir robot, nasıl yürüyeceğini öğrenerek hareketin temel zorluklarının üstesinden gelmeyi başardı.

Google’dan araştırmacılar, dört ayaklı botun, birkaç saat içinde çeşitli yüzeylerde nasıl yürüyeceğini öğrenmesine yardımcı olan, insan derebileri tarafından belirlenen kayıt sürelerini ortadan kaldıran algoritmalar geliştirdiler.

Google’ın sistemlerinde, belirli eylemler için ödüller sağlayarak deneme yanılma yolu ile öğreten bir yapay zeka biçimi olan derin takviye öğrenimi kullanılıyor.

Ayrıca robot eğitim alanından düştüğünde veya ayrıldığında insan müdahalesine olan ihtiyacı azaltmak zorunda kaldılar. Bunu yapabilmek için, aynı anda birden fazla manevra yaptılar ve hareketlerini belirli bir sınır içinde kısıtladılar. Sonuç olarak, topraklarının kenarına ulaştığında sınırı tanıyacak ve geriye doğru yürümeye başlayacaktı.

“Sistemimiz bu arazilerde sadece en az insan çabasıyla birkaç saat içinde yürümeyi ve her biri için farklı ve özel kazançlar elde etmeyi öğrenebilir.”

Bir bot bize neler öğretebilir?

Sistemi düz zeminde, yumuşak bir şilte ve çatlaklı bir paspas üzerinde test ettiler. Ve robot her serviste sadece birkaç saat içinde ileri ve geri yürümeyi ve manuel sıfırlamaya gerek kalmadan sola ve sağa dönmeyi öğrendi.

Düz zeminde, görevi bir buçuk saat öğrendi. Paspasta dört buçuk saat, şilte zeminde ise beş buçuk saatte öğrendi.

Robot yürümeyi öğrendikten sonra, araştırmacılar robotları öğrendikleri teknikleri kullanarak manuel olarak hareket ettirmelerine izin veren bir video oyun denetleyicisi bağladılar.

Araştırmacılar, sistemlerinin robotların zorlu hareket sanatında ustalaşmasına yardımcı olabileceğine inanıyorlar ve hatta bize insanların nasıl yürümeyi öğrendikleri hakkında bir şeyler bile öğretebilirler.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler