Cumartesi, Nisan 20, 2024

Google’ın Yeni İşletim Sistemi “Fuchsia” Kullanıma Sunuldu!

Paylaş

silkroad gaminggentr

İnternet devi Google’ın uzun süredir beklenen Fuchsia isimli yeni işletim sistemi, ilk tüketici cihazı olan birinci nesil Nest Hub’a yüklendi, 9to5Google’ın raporlarına göre işletim sistemi sessizce piyasaya sürülmeye başlıyor. Google’ın Fuchsia OS üzerine çalışması ilk olarak 2016 yılında ortaya çıktı ve açık kaynaklı işletim sistemi, bir Linux çekirdeğine dayanmaması, bunun yerine Zircon adlı bir mikro çekirdek kullanmasıyla dikkatleri üstüne çekmeyi başarıyor. Fuchsia OS projesinin Google teknik sorumlusu Petr Hosek, “Her gün yeni bir işletim sistemi göndermiyorsunuz, ancak bugün o gün” diye bir tweet paylaştı.

Nest Hub’daki (yeniden adlandırılmadan önce orijinal olarak Google Home Hub olarak piyasaya sürülen) sunum bugün başlarken, tüm yayınlama sürecinin birkaç ayı bulabileceği söyleniliyor. Yeni işletim sistemi Fuchsia, yavaş yavaş daha geniş bir şekilde yayınlanmadan önce Önizleme Programındaki kullanıcılara gönderilecek. Bir süredir işletim sisteminin Nest Hub üzerinde test edildiğini biliyoruz ve bu ayın başlarında, Fuchsia 1.0 çalıştıran Nest Hub’ı gösteren bir Bluetooth SIG listesi sayesinde bir sürüm için daha fazla kanıt ortaya çıktı.

Nest Hub, mevcut Cast OS’yi Fuchsia OS ile değiştirecek olsa da, 9to5Google, deneyimin büyük olasılıkla neredeyse aynı olduğunu ve çoğu kullanıcının geçişi fark etmenin bile olası olmadığını belirtiyor.

Tüm bunlar, Fuchsia işletim sisteminin tam olarak neyi başarması gerektiği sorusunu gündeme getiriyor. Google, buna “güvenli, güncellenebilir, kapsayıcı ve pragmatik olan üretim düzeyinde bir işletim sistemi” diyor. İşletim sisteminin ilerleyen zamanlarda dizüstü bilgisayarlara ve akıllı telefonlara güç verebileceğini biliyoruz (Google, 2018 yılında Pixelbook’ta test edildi ve daha yakın zamanda Android ve Linux uygulamalarını nasıl çalıştırabileceğine dair bir çözüm önerdi), ancak Fuchsia işletim sistemi bir Android veya Chrome OS’nin bire bir değişmiş hali.

Android ve Chrome şefi Hiroshi Lockheimer, 2019 yılında şifreli bir şekilde “Fuchsia, işletim sistemleri ve Fuchsia’dan öğrendiğimiz şeyler açısından son teknolojiyi ileri taşımakla ilgili.” demişti.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler