Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Gürcistan’dan Araba Almak

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yine dönemin popüler konusu olan Gürcistan’dan Araba Almakkonusunda sizlere bilgiler aktarmaktayız. Son dönemde Youtube ve Şehirlerde oldukça sık rastladığımız yabancı plakalı veya Gürcistan plakalı araçlar hakkında bir çok söylenti dolanmakta. Özellikle bazı youtuber kişilerin vlog çekerek gidip ülkemizde lüks olan araçları alıp Türkiye’ye dönmesi bir çok kişi tarafından Gürcistandan araba alma düşüncesini akıllara getiriyor.

Gürcistan da Araçlar Neden Ucuz?

Öncelikle bu konuya açıklık getirelim İnternette baktığımızda Gürcistan da satılan araçlar genelde Alman malı otomobiller (Mercedes,Bmw,Audi) yer yerde Nissan marka araçlar görmekteyiz. Gelişmiş olan ülkeler Örneğin Almanya ürettiği arabaları belirli bir süre zarfında veya koşullarda örneğin 7-10 yıllık araçların veya kilometresi 1500.00 üzerindeki araçları belirli ülkelere neredeyse  kendi ülkesinin 2inci el fiyatının neredeyse 2 katı fiyatına gelir düzeyi düşük ülkelere satmaktadır. Bunların başında da Gürcistan,Bulgaristan gibi ülkeler gelmekte.

Gürcistan dan Araç Almak İçin Hangi Koşullar Aranıyor ?

Öncelikle şunu belirtmem gerekir-ki bizim yazdığımız yazı yasal prosedüre göre yazılmakta. İllegal veya yasadaki açıklardan faydalanıldığını bilmediğimiz için o konuda çok bir şey yazamayacağız. Gürcistan’a giriş yaptığınızda araç satın alabilmeniz için öncelikle oturma ve çalışma izininizin olması gerekmekte. Oturma ve çalışma iznini alabilmek için ya orada bir iş kurup istihdam sağlamanız veya bir şirketin personeli olarak çalışmaya başlamanız ve bundan sonra da “Adalet evi ”nin size oturma ve çalışma izni verebilmesi için bu işlemleri kanıtlar nitelikte belgeler sunmanız gerekmekte.

Aracı Bir Şekilde Aldım Türkiye’ye nasıl giriş yapacağım ?

Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre eğer 185 gün yurtdışın da ikamet etmiş bir Türk vatandaşı iseniz yanınızda kendi aracınızı getirebiliyor ve 2 yıl süresince kullanabiliyorsunuz. Bu işleme geçici ithalat denilmektedir. Bu durumda Gürcistan da şartları sağlayıp Türkiye’nin istediği 185 gün süresi şartını da sağladığınız takdir de yasal olarak alabilirsiniz.

Aracı bu yasal yolun dışında alıp Türkiye’ye sokma kısmı için ise yaptığımız araçtırmalar sonucunda bir kaç yöntemin kullanıldığını öğrendik.

Aracı satın alacağınız yer bunu bildiği için size pasaportunuzu kendilerine vermenizi ve 185 gün içinde geri dönüp oturma ve çalışma iznine başvurmanızı isteyebilirler. Tabi bu vaziyette da Adalet Evine iş sözleşmeniz gibi oturduğunuzu ve çalışacağınızı ispat eder nitelikte belgeler sunmanız gerekmekte.

Gürcistan’da 35.000 Dolar üzeri gayrimenkul satın alınması vaziyetinde geçici oturma izninine sahip olabiliyorsunuz. Ancak 35.000 Doları bir ülkeye bağlayıp, satın alınacak araçta avantaj sağlamak mantıklı bir işlem gibi görünmemekte.

Aracı Gürcistan da Şartlar Sağlanmadan Satın Alma?

Gürcistan da bu işi yapan kişiler veya galeriler yazı da belirtiğimiz Gürcistan da oturum izni veya çalışma izni olmayan kişilere aracı direk satmamakta. Satın almak istediğiniz aracı kendilerinin ‘güvenilir’ olarak belirlediği gürcistan vatandaşları üzerine geçirmekte. Bu işlem için aracı sizin adınıza satın alacak Gürcistan vatandaşı 500-1000  USD arası bir ücret talep etmekte. Bu ücreti ödediniz sonrasında yapılacak işlem Gürcistan vatandaşı -galerici ve siz beraber noter huzurun da aracı Gürcistan vatandaşı üzerine yapılacak ve size de bir vekalet belgesi çıkarılacak. Bu işlemlerinde tüm masrafı size ait olmaktaymış tahmini 150-200 USD arası . Bu işlemlerin sonunda araç Gürcistan vatandaşının üzerine olacak sizin elinizde de sadece Gürcistan da geçerli olan bir vekaletname olacaktır.

Aracı gümrükten geçirme kısmında ise aracı sadece ruhsat sahibi olan Gürcistan vatandaşı Türkiye’ye sokabilmekte. Yine gümrükten geçerken  internette yaza bilgiye göre 1500 USD civarı bir masraf oluyormuş bu da size ait bir işlem olarak söylenmekte.

Peki aracı Türkiye’ye soktum sonrasında ne olabilir ?

Aracı Türkiye’ye soktuğunuz da herhangi bir çevirmede polis ekipleri sizlerden Pasaportunuz da her hangi bir damga vs olmadığı için aracınızı bağlayacaklardır. Bu şekilde olduğunda araç emniyet otoparkına çekilecek ve sadece ruhsat sahibi gelip aracı oradan çıkarmak zorunda kalacak. Bu durumda ödeyeceğiniz paralar yine üstte belirtiğim gibi Gürcistan vatandaşına olacaktır. Emniyetten çıkartırken ödediğiniz cezalarda aynı şekilde.

Aracı 2 yıl sonra geri götürüp satma?

Aracı 2 yıl sonra satmak istediğiniz de yine gümrük kapısından dışarı aracın gerçek sahibi olan Gürcistan vatandaşı sokabilecek Gürcistan’a giriş yaptığınız da ise aracı aldığınız fiyatın çok altında satabilir veya üzerine bir miktar para koyup başka modelleri aynı yöntemler ile sokabilirsiniz.

Sonuç Olarak

Bizim edindiğimiz Gürcistan dan araç getirme husus genel hatları ile bu şekilde ilerliyor. Bu hizmeti Gürcistan da veren galerilerin başka yöntemleri olabilir onu bilmiyoruz. Ülkemizde lüks sayılan araçları ucuz yoldan satın alma düşüncesi oluşturan bu konu da dikkat edilmesi gerekmekte. Ayrıca ülkemiz de bu konuda her hangi bir düzenleme geldiğinde mağdur olma ve yüksek cezalar ödeme kısmını da hesaba katmanız gereken konular arasındadır.

2023 Güncellemesi

Gürcistan dan araç almanın şartları 2023 de değişti. Bu anlamda yazımızda da güncelleme yaptık. Artık giriş yaptıkdan sonra 2 yıl şartı değişmiş olup Türkiye’ye giriş yapmak istediği tarihten geriye doğru son 1 yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunma şartı getirildi.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

7 YORUMLAR

  1. GÜRCİSTAN DA hem işimi kurdum hemde oturum aldım. güzel bir ülke sakin ve güvenli . doğal güzellikleri var . rahat bir hayat ve ucuz .arabalar zaten ucuz. hayalımde ki mini cupperi burada aldım.:)

  2. 185 gün 6 ay bir süre gemide çalışıyorum kanada Amerika Avrupa arası yurt dışı prosedürünü yerine getirmiş oluyormuyum araba almam için bir faydası varmı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İçindekiler

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler