Çarşamba, Nisan 24, 2024

Halkalı Güneş Tutulması Gerçekleşti: İşte Görüntüler

Paylaş

silkroad gaminggentr

Nadir görülen güneş tutulması olan Halkalı Güneş Tutulması, bugün Türkiye saati ile 7:35 sularında gökyüzünde görüldü. Güneş’in etrafında ateş renginde çember oluştu ve izleyenlere görsel şölen yarattı. Halkalı çember Suudi Arabistan, Asya’da Hindistan’ın güneyi, Endonezya, Sumatra, Borneo ve Filipinler’de izlendi.

Hindistan’da Okullar Tatil Edildi

Hindistan’da Mumbai ve Rajkot takımları arasındaki kriket maçı halkalı güneş tutulması iki saatliğine ertelendi. Hindistan’ın doğudaki Odisha eyaletinde okullar, kamu kurumları ve mahkemeler halkalı güneş tutulması nedeniyle tatil edildi. Ancak hava kirliliğinin görülmemiş boyutlara ulaştığı başkent Yeni Delhi’de bu nedenle tutulma izlenemedi.

HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Ay’ın güneşin önünden tam kavuşumlu geçişinde güneşi tam örtmediği zaman gözlemlenmektedir. Ay’ın çapı, güneşin ışık yuvarının çapının yaklaşık 400’de biridir. Ancak Ay’ın dünyaya uzaklığı, güneşin uzaklığının yine yaklaşık 400’de biridir. Bu yüzden Ay’ın dünyadan görünür büyüklüğü güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak gerek dünyanın güneş çevresindeki gerek ayın dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, ay her tam kavuşumlu geçişte güneşi tam olarak örtmez. Bu durumda, güneş diskinin ay tarafından örtülmeyen kısmı, dünyadan halka şeklinde gözlemlenir.

1040917110

1040917047

1040917154

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler