Perşembe, Eylül 12, 2024

HDMI 2.1 Versiyonu ve Özellikleri Yayınlandı

HDMI 2.1 versiyonununa kullanıcı olarak şuan çok uzak olabilir. Ancak çok yakın zamanda artık yeni görüntü arabirimini kullanmaya başlayacağız. Peki HDMI 2.1 yenilik olarak bizlere neler sunuyor ? Gelin dilerseniz özelliklere yakından bir göz atalım.

HDMI Neydi ?

Yüz binlerce kişi bilgisayarında belki de HDMI arabirimini kullanıyor, ancak anlamını bilmiyor olabilir. Biz yine üzerimize düşeni yaparak anlatalım; Yüksek çözünürlükteki arayüzleri ve sesleri sıkıştırmadan dijital olarak aktarmaya yarayan geliştirilmiş bir ara birimdir. Versiyon olarak en son 2.0 kullanırken, şimdi HDMI 2.1‘e geçiş yapıyoruz.

Neler Yenilendi ?

Öncelik olarak tabii ki ilk temel amaç daha fazla hız ve sıfır kayıp. Devasa yüksek hızlı döndürme çözünürlüklerinde HDMI arabirimleri eskiden yetemiyordu. Şimdi en fazla 10K çözünürlüğe kadar Dinamik HDR desteklediği gibi, yüksek bant genişliği de arttırılarak 48 Gbps‘ye kadar yükseltildi.

Ultra yüksek hızlı HDMI kablosu olarak geçen 2.1 aynı zamanda 8K videolar da dahil olmak üzere ‘sıfır kayıp’ ile görüntüleri aktarabildiği belirtiliyor. Her ne kadar 10K çözünürlüğü destekliyor deseler de, bu aktarım hızına yetişebilmesi biraz zor görünüyor.

Son derece düşük EMI (elektromanyetik parazit) özelliği sayesinde yakınlarda bulunan kablosuz cihazlardan etkilenmeden karışmayı sıfıra indirebiliyor. Kablo aynı zamanda geriye dönük olarak tüm cihazlar ile uyumlu olacak. Yani mevcut HDMI tabanları ile stabil çalışacak.

BENZER:  AMD'den Beklenen Adım! 16 GB AMD Radeon RX 7600 XT için İlk Sızıntılar Geldi

hdmi 2 1 ozellikler 002 - PC Hocası

HDMI 2.1’e Geçmeli mi ?

Bu sorunun cevabı tabii ki evet olacak. Her zaman ulaşılabilir yeni teknolojilere geçmek bizleri güncelliyor gibi olsa da, ileriye dönük çalışmalarınızı şimdiden yapmanızda büyük faydalar var. HDMI 2.1 bizlere aynı zamanda bir videonun her anının, bir sahne veya bir çerçevenin tüm derinlik, detay, parlaklık, kontrast ve daha geniş renk gamlarını ideal bir şekilde görüntüleyebilmemize olanak sağlayacak.

Son olarak filmler ve videolar için de Hızlı Medya Anahtarlama (QMS) özelliği sayesinde boş ekranlara neden olabilecek tüm gecikmeyi ortadan kaldırdığını da belirtelim. Teknik detayların olduğu görsellere ise aşağıdan ulaşabilirsiniz. HDMI 2.1 ile ilgili aklınızda soru işaretleri de varsa, yine aşağıdaki yorumlardan bizlere ulaşabilir veya fikirlerinizi belirtebilirsiniz.

(Görselleri büyütmek için üzerine tıklamanız yeterlidir.)

hdmi 2 1 ozellikler 004 - PC Hocası

hdmi 2 1 ozellikler 003 - PC Hocası

hdmi 2 1 ozellikler 005 - PC Hocası

hdmi 2 1 ozellikler 006 - PC Hocası

 

silkroadgaminggentr

Yorumlar

1 Yorum

  1. Hocam peki mevcut bilgisayarımızda HDMI portu mu önemli yoksa kullandığımız kablo mu önemli?
    Yani HDMI 2.0 veya 2.1 kablo ile alakalı bir durum mu yoksa port ile mi tam olarak anlayamadım. Monitör alırken ona göre tercih yapmak çok daha mantıklı geliyor. Port ile alakalı bir durum ise verisyon/sürüm vb. bir bilgi varsa öğrenmemizin yolu nedir cevaplarsanız sevinirim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Popüler Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler