Perşembe, Mayıs 2, 2024

Huawei Şangay’da Üretim Tesisi Kuruyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Çinli şirket kendi çip üretim kolunu inşa etmek için çabalarken, Huawei‘ye uygulanan ABD yaptırımları daha önce düşünülenden daha az etkili olabilir. Proje, mevcut tedarik sorunlarından bazıları için geçici bir çözüm sağlayabilir, ancak analistler, Huawei’nin birinci sınıf akıllı telefonları için üst düzey çip üretimi sorununu çözmedeki potansiyeli konusunda şüpheli.

Eylül ayında Huawei başkanı Guo Ping, çalışanlarına şirketin dünyayı Google’ın Android işletim sistemi üzerindeki sıkı kontrolünden kurtarmak için bir planı olduğunu söyledi. Ayrıca, Trump yönetiminin, Huawei’yi ürünleri için gerekli olan birkaç önemli donanım ve yazılım bileşeni tedarikçisine erişemeyen kısıtlamalarının sonuçlarından da yakınıyordu.

petal search huawei pch cenk kahramaner
Huawei Şangay'da Üretim Tesisi Kuruyor 4

Guo, çalışanlarına, şirketin yakında, Amerikan yapımı teknolojiyi satın almasına veya lisanslamasına gerek kalmadan kendi ekosistemini satın alan 600 milyon kullanıcıya hitap edeceğine dair güvence verdi. İlk adım, yeni cihazlarda Google Mobil Hizmetlerinin yerine Huawei Mobil Hizmetlerinin tanıtılmasıydı. HarmonyOS ikinci adım olabilir, ancak mobil cihazlarda Android için değerli bir yedek olmaya yakın bile değil.

HiSilicon’a büyük yatırım

O sırada, Huawei’nin HiSilicon yan kuruluşuna büyük yatırım yapacağına ve ABD kısıtlamalarına karşı bir önlem olarak Çin’deki çip üreticileriyle daha güçlü ortaklıklar kuracağına söz verdi. Guo’nun gördüğü gibi ABD, Çin’in 5G yarışının ön saflarındaki konumunu sabote etmeye niyetli, bu nedenle Huawei çalışanlarını Çin’in teknolojik kendi kendine yeterlilik planında üzerlerine düşeni yapmaya teşvik ediyor.

huawei ban uzatma pch
Huawei Şangay'da Üretim Tesisi Kuruyor 5

Huawei dışa bağımlılığı bırakıyor

Financial Times’ın bir raporuna göre Huawei, dış tedarikçiler ihtiyacını ortadan kaldırmak için Şangay’da hızla bir çip üretim tesisi kurmanın yollarını araştırıyor. Daha önce şirket, Amerikan yapımı teknolojiyi kullandığı ortaya çıkana kadar iyi bir ortak gibi görünen Şangay merkezli bir dökümhane olan SMIC’e dokunmaya çalışıyordu.

Şangay’da üretim tesisi kuruluyor

Yeni plan kapsamında Huawei, üretim tesisini kuracak ve ortaklarından biri olan ve güçlü hükümet desteğine sahip olan Shanghai IC Ar-Ge Merkezi tarafından işletilmesini sağlayacak. İlk aşamada fabrika 45nm yongaları deneyecek. 2021’in sonunda Huawei, IoT cihazlarında ve akıllı TV’lerde kullanılmak üzere 28nm çipler üretmeye başlayacaktı. Ve 2022’ye kadar, 5G modemler ve baz istasyonları için 20 nm’lik bir sürece dayalı çipler bile üretebilir.

huawei 7839
Huawei Şangay'da Üretim Tesisi Kuruyor 6

Planın dışında özellikle, Huawei rakipleriyle rekabet halinde kalmayı planlıyorsa, en yeni 7nm ve 5nm işlem düğümlerini gerektiren akıllı telefon çipleri var. Bununla birlikte, şirketin hizmet vermesi daha kolay olacak büyük bir iç pazarı var ve mobil telefon portföyünü modernize etmesi şartıyla mevcut üst düzey mobil çip stokunu teorik olarak 2022 yılına kadar uzatabilir.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler