Pazar, Ekim 6, 2024

İmzalar Atıldı! BYD Türkiye’de Fabrika Kuruyor

Çinli otomobil devleri bir bir Türkiye’ye yatırım yapmaya başladı. Özellikle %40 vergi zorunluğu kararından sonra atılan adımların en büyüğü ise BYD cephesinden geldi. Çin’in en çok satış yapan elektrikli araç markası olan BYD, Türkiye’de fabrika kurmak için beklenen adımı attı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yatırım anlaşması imzalandı.

Anlaşmanın detaylarına bakacak olursak, hem ihracat konusunda hem de istihdam konusunda önemli bir adım atılmış olacak.

BYD, 1 Milyar Dolarlık Yatırım Yapıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da eşlik ettiği anlaşmayı BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır imzaladı.

Anlaşma detaylarına göre BYD, Türkiye’de 1 milyar dolarlık bir yatırım yapacak. Dev şirket ilk etapta 150 bin araç üretme kapasitesine sahip olacak.

Hibrit araç üretimi bir yana, üretim tesislerinde kurulacak olan AR-GE merkezinde de yeni teknoloji geliştirmeleri üzerinde çalışmalar yapılacak. Fabrikanın nerede üretileceğine ilişkin ise resmi açıklama gelmedi. İddialar Manisa’da kurulacağı yönündeydi ama bu konuda şimdilik resmi bir açıklama söz konusu değil.

BENZER:  2024 Dacia Duster Sızdırıldı! Tasarım ve Dikkat Çeken Detaylar

BYD

5 Bin Kişilik İstihdam Sağlanacak

Anlaşmanın detaylarına göre fabrika ilk etapta 5 bin kişilik bir çalışma kapasitesine sahip olacak. Yani doğrudan 5 bin kişiye istihdam sağlanmış olacak. Sonrasındaki gelişmelere göre bu sayının artması bekleniyor.

Araçların Türkiye’de üretilmesinin fiyat açısından bir avantaj sağlayıp sağlamayacağı konusu ise net değil. Şu an için bildiğimiz bu adımla beraber BYD’nin araçları %40 ek vergi durumundan etkilenmeyecek. Bunun yanında kredi kampanyaları ve ek ÖTV teşviklerini de görebiliriz.

Bir aksilik olmazsa ilk araçların da 2026 yılında üretime gireceği konuşuluyor. 2026 yıl sonunda Türkiye’de üretilen araçların satışa çıkması da söz konusu olacak.

silkroadgaminggentr

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Benzer Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler