Cuma, Mart 29, 2024

Intel İşlemcilerde Yeni Bir Güvenlik Açığı Tespit Edildi!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Evet, yine bir işlemci açığı ve yine Intel. Geçtiğimiz yıl bilinen en büyük işlemci açığı ile gündeme gelen ve ardı arkası kesilmeyen açıklara doymayan Intel işlemcilerde yeni bir güvenlik açığı tespit edildi.

Dünyanın en büyük işlemci üreticilerinden olan Intel, son dönemde modern işlemcilerinde ortaya çıkan açıklar yüzünden oldukça sıkıntılı günler geçiriyor. Ortaya çıkan açıklar bir şekilde güncellemeler ile giderilmeye çalışılsa da her geçen gün yeni bir açık ile karşılaşıyoruz. Ortaya çıkan bu açıklardan sonuncu ise ‘Lazy FP State Restore’ isimli güvenlik açığı oldu.

Açık, yapı olarak Meltdown ve Spectre gibi benzer özellikler taşıyor. Açığı kullanan zararlılar için şifreleme ile ilgili veriler dahil tüm hassas bilgilere ulaşılabilir bir alan bırakan bu güvenlik boşluğu, Intel tarafından da doğrulanmış durumda ancak açık ile ilgili teknik detaylar yayınlanmadı. Açığın etkilediği işlemci aileleri ise Core ve Xenon olarak belirlenmiş durumda. Yine de açık, CPU üzerinde bulunduğu için Windows ve Linux dağıtımlarının bazı sürümlerinin haricinde, yüklü işletim sistemlerinden bağımsız olarak tüm Intel Core tabanlı mikroişlemcileri çalıştıran aygıtları etkiliyor.

intel güvenlik açığı2

Açık aktif hale gelebilmek için bir uygulamadan diğer uygulamaya geçiş esnasında çalışan tüm uygulamaların, Lazy (tembel) FPU durumunun kurtarılmasından ya da geri yüklenmesinden sorumlu sistem optimizasyon özelliğinden faydalanıyor. Yine de açık Meltdown ve Spectre açıkları gibi donanım bazlı olmadığı için güvenlik yamaları ile düzeltilebilir durumda görünüyor. Biz kullanıcılar için güvenlik yamaları ve güncelleştirmeleri beklemekten başka seçenek görünmüyor.

Peki sizler Intel’in son dönemde verdiği bu açıklar hakkında ne düşünüyorsunuz? Gelecekte bu durumlar işlemci tercihinizi etkileyecek mi?

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler