Cuma, Nisan 19, 2024

Intel, Sapphire Rapids Serisi ile AMD Milan-X’i Geçtiklerini Söylüyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Intel, 2022 Yatırımcı Toplantısı kapsamında bazı önemli açıklamalar yaptı. İlk ve en önemli açıklama 13.nesil Intel işlemciler hakkında gelmişti. Yeni neslin, teknik özellikleri konusunda bazı ipuçları verilmişti. Ama sadece bundan söz edilmedi. Sunucu tabanlı olarak gelecek Intel Sapphire Rapids serisinden de bilgiler verildi.

Üstelik bu seri hakkında Intel’in iddialı açıklamaları var. Markanın söylediğine göre AMD’nin EPYC Milan-X modeli geçildi.

Intel Sapphire Rapids Serisi HMB2E Bellek ile Fark Yaratacak

Markanın açıklamalarında yeni Rapids serisine dahil olan Xeon işlemcilerin bazı testlere alındığı söylendi.

Testlerde ise elde edilen sonuçlara göre Intel, sunucu odaklı işlemciler de pazarı eline almayı hedefliyor.

Kaçırmayın: 13.nesil Intel Raptor Lake işlemciler hakkında yeni bilgiler verildi. 

Öyle ki OpenFOAM testlerine göre firma, HBM2E’nin kullanıldığı Intel Sapphire Rapids işlemcilerinin, AMD Milan-X serisini ciddi bir farkla geride bıraktığını gösterdi.

Çok detay verilmedi ve hangi işlemci modellerinin testlere alındığı açıklanmadı ama HBM2E bellekli modellerin, standart Sapphire Rapids modellerine göre %120 daha iyi performans verdiği belirtildi.

Bir önceki nesil olan Ice Lake-SP modeline göre ise %180’lik bir performans artışından söz ediliyor.

En yakın rakip olarak gösterilen AMD EPYC Milan-X işlemcilerinden ise %115’lik daha iyi performans elde edileceğini görüyoruz. En azından Intel’in paylaştığı test sonuçlarına göre bu durum geçerli.

Intel Sapphire Rapids

OpenFOAM testlerinin en ilginç noktası ise Milan-X modellerinin Milan serisine göre farkı. Intel’ın paylaştığı test sonuçlarına göre ek 521 MB 3D V-Cache bulunduran Milan-X, temel model Milan’a göre sadece %30 daha performanslı.

Intel’in sonuçları doğruysa ve Milan-X modeli bu performans artışında kalırsa, standart Sapphire Rapids modellerinin de gerisinde kalacak.

Intel Sapphire Rapids

Tüm bu performans karşılaştırma sonuçları, 64 GB HBM2E belleğin kullanıldığı Intel Sapphire Rapids modellerinde, 1.22 TB/s bant genişliğine ulaşılabildiğinin açıklanması ve Milan-X için söylenenler gösteriyor ki Intel, sunucu odaklı işlemcilerde resmen mekanın sahibi benim diyecek.

Ama tabii ki tüm değerlendirmeler ve net karşılaştırmalar için biraz daha beklememiz gerekiyor.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler