Perşembe, Nisan 25, 2024

Intel Xeon Serisi için Yol Haritası Belli Oldu! Verimlilik Çekirdekleri Geliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Intel’in 2022 Yatırımcı Toplantısı kapsamında yaptığı açıklamalar bir hayli iddialı. Geçtiğimiz haberde markanın, sunucu tabanlı işlemcilerinde AMD Milan-X modelini geçtiğini söylediği verileri paylaşmıştık. En az bunun kadar önemli olan bir diğer nokta ise Intel Xeon serisinin geleceği konusunda yapılan açıklamalar.

Intel, serinin 2024 yılına kadar nasıl şekilleneceği konusunda önemli bilgiler verdi ve bir de sürpriz ekledi. Buna göre yakında verimlilik çekirdekleri geliyor.

Intel Xeon Serisinin 2024 Yılına Kadar Yol Haritası Nasıl Olacak?

Bir kere baştan şunu söyleyelim ki bu sene Sapphire Rapids mimarili işlemci ailesi bizimle olacak. Intel 7 üretim teknolojisinden geçen ve HBM bellek artılarını konuşturacak olan seri, 56 çekirdeğe kadar gidecek.

Kaçırmayın: Intel, Sapphire Rapids Serisi ile AMD Milan-X’i Geçti

Milan-X serisini geçtiği söylenen modeller de bu serinin içerisinde yer alacak. Önümüzdeki sene yani 2023 yılında gelecek olan nesil ise Emerald Rapids olacak. Biraz amiyane bir tabir olacak ama Intel burada topa basacak ve piyasayı izleyecek gibi duruyor.

Zira Emerald Rapids modelinde mimari açısından çok büyük değişiklikler beklemiyoruz. Intel 7nm+ üretim teknolojisi gelecek. Net değil ama bazı ufak revizeler bekliyoruz.

Intel Xeon

Asıl değişimin yaşanacağı yıl ise 2024 olacak. 2024 yılında işin işine verimlilik çekirdekleri de girecek. Granite Rapids mimarisinde performans çekirdeklerine, Sierra Forest mimarisinde ise verimlilik çekirdeklerine yönelme olacak. Burada da Intel 3 nm sürecine geçiş yapılması bekleniyor.

Sunucu odaklı işlemcilerde çok önemli olan “müşteri ihtiyacı” kavramının en iyi şekilde karşılandığını göreceğiz. Performans çekirdeklerinde amaç tabii ki yüksek performans. Verimlilik çekirdekleri ise gecikmeye çok önem verilmeyen noktalarda kullanılacak.

Intel Xeon serisi için yol haritası bu şekilde. Sunucu odaklı işlemciler için Intel’in ciddi bir mesai harcadığı kesin. Zira firma bu alanı kesinlikle AMD’nin kontrolü altına bırakmak istemiyor.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler