Cuma, Temmuz 5, 2024

iPhone 16 Pro Tüm Bildiklerimiz ve Fiyatlar Listesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yeni amiral gemisi iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max 2024 Eylül ayında yapılacak lansman ile tanıtılacak. Bu rehberde ise yeni gelişmeler, fiyat listesi ve sızıntılar mevcut.

iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max 2024

Eylül ayına ortalama 8 ay kadar var. Apple iPhone 16 ve iPhone 16 Plus serisini de dahil edeceği yeni amiral gemileri bildiğiniz üzere en pahalı telefonlardır ve genellikle tasarım, teknoloji bakımından yeni gelişmelere ilk sahip olan modellerdir.

İlk büyük gelişme;

iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max'ın boyutları artıyor. Daha önceden 6.1 inç ekrana sahip olan telefonlar, artık daha da büyüyor. iPhone 16 Pro 6.3 inçe (daha önceden 6.1 inç'di.), iPhone 16 Pro Max ise 6.9 inç (daha önceden 6.7 inç'di.) olacak.

Standart olan diğer serinin giriş seviye modellerinde boyut olarak değişiklik söz konusu değil.

İkinci büyük gelişme;

Apple, iPhone 16 Pro modelleri için N3E üzerine kurulu yeni A serisi çipler tasarladı. Bu verimlilik ve performans tarafında gelişmelerin olacağına işaret. Fakat henüz ne tarz bir gelişmeler olacak bunu kestirmek mümkün değil.

Söylenti: iPhone 15 Pro serisinde bulunan eylem düğmesi iPhone 16 modellerinde de olacak. Bu bilgiye ek fotoğraf ve video çekmek için yeni bir “yakala” düğmesinin olacağı konusunda ciddi söylentiler var. Bu belki ekstra bir tuş olmayabilir ama, fonksiyon olarak yerleşeceği düşüncesindeyim.

iphone 16 pro jpeg

“Boyutlar Değişiyor Ama”

Bugün bir iPhone telefonu özellikle Pro Max kullanıyorsanız tek elle kullanmak çok zor. Zaten büyük olan telefonlar şimdi daha da büyüme yolunda. Ne kadar mantıklı geliyor size bilmiyorum ama, iPhone 16 Pro Max 174mm'ye yükseliyor.

iphone 16 pro max ozellikler

Yukarıdaki tabloda boyut haricinde ağırlıklar, genişlikler ve yükseklikler de değişirken sadece kalınlıkların aynı kaldığını görüyoruz. Şahsi görüşüm yüksekliklerin de artmasına gerek kalmamalıydı. Daha büyük bir iPhone 16 Pro “ben” istemiyorum abi.

Dokunsal Teknoloji İşleri Değiştirebilir

Apple iPhone 16 Pro serisinde dokunsal teknoloji düğmesi ilave edecek. Henüz lansmana daha çok var. Belki bu karardan vazgeçebilirler ama, bu fiziksel olmayan tuş “bir düğmeye basıyormuşsunuz hissiyatı” vererek fiziksel harekete dönüşüyor.

Yani bu tuşa atanacak birden fazla özelliği aslında tuşa basmadan kullanacağız. Buna kısaca bir düğmeye basmayı taklit eden yenilik diyebiliriz. Apple bu teknolojiyi az önce yukarıda bahsettiğim “Yakala” düğmesi için getirmesi bekleniyor.

A18 PRO Çipleri Geliyor

Bir diğer önemli gelişme ise çiplerde yer alıyor. iPhone 16 Pro ve Pro Max, A17 Pro gibi 3 nanometrede geliştirilmiş olan A serisi çip ile gelecek. Apple bu yeni çipe ne isim verecek henüz bilmiyoruz ama, sızıntılara göre A18 Pro adını alacak.

Kameralar Süper Periskop'a Dönüyor

Bugün iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max piyasaya sürülsün, Türkiye'deki Apple kullanıcılarının ilk dikkat edeceği şey kamera performansıdır. Önceki nesilden yeni nesile geçişte tüm kullanıcılar elle tutulur yenilikler bekler. Tıpkı 15 serisinde olduğu gibi yeni zoom performansları çok konuşulmuştu.

Şimdi ise iPhone 16 Pro modellerinde geliştirilmiş 48 megapiksellik Ultra geniş lensler yer alacak. Bu lensler kameranın daha fazla ışık alması için düşük ışık ortamında bile 0.5x modunda kaliteli çekimler yapmayı hedefliyor.

iPhone 16 Pro Max için kullanılacak olan 48 megapiksellik yeni geniş açılı kamerada telefoto ve ultra geniş çekimin yanı sıra, toplam altı parça plastik katman ve iki cam parçadan oluşuyor. Yani sekiz parçalı hibrit bir lensten söz ediyoruz.

Tetraprism yakınlaştırma: Buraya ayrı bir parantez açmak istedim. iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max'te Tetraprism adı verilen yakınlaştırma lensleri olacak. Bu en az 5x optik zoom ve 25x dijital zoom yapabileceği anlamını taşıyor.

Tüm bu yeniliklerin dışında Süper Periskop‘a dönüş olayları değiştirebilir. Çünkü 300mm'nin üzerinde olan kameralarda yer alan bu özellik sayesinde 77mm bir lense sahip DSLR'a eş değer şekilde yakınlaştırma yapabilecek. Eğer bu bilgi doğru ise, yakınlaştırma performansı ciddi oranda artış gösterecek. Buradan rakiplere ufak bir göz dağı gelir.

iphone 16 kamera

iphone 16

“Tabii ki WiFi 7 Desteği”

Apple'da analist olarak görev yapan Ming-Chi Kuo abimiz, iPhone 16 Pro modellerinde en az 30 gigabit hıza ulaşması beklenen ve 40 Gb/sn kadar çıkabilen WiFi 7 teknolojisi içereceğine inanıyor. İnanıyor diyorum çünkü kesin konuşmuyor olsa da, güncel WiFi teknolojisi mutlaka seriye dahil edilecektir.

WiFi 7 sayesinde QAM teknolojisi desteklenerek anten sayısını arttırmadan, WiFi 6'ya gmre 2.4 kat daha yüksek hızlar vaat ediyor. Tabii ki canım ülkemde bu hızları görmek pek mümkün olmayacak ama, önemli gelişmelerden biri diyebilirim.

USB-C Bağlantı Devam Ediyor

İlk olarak iPhone 15 serisi ile USB-C teknolojisine geçerek Universal olan Apple, tüm iPhone 16 modellerinde yine USB-C bağlantı noktasını zorunlu olarak kullanmaya devam edecek.

iphone 16 pro jpeg

Batarya Ne Alemde?

Bu bölüm henüz net olmamasına karşın, söylentiler içermekte. iPhone 16 Pro modellerinin “Yığılmış pik teknolojisi” adı verilen yeni bataryaları kullanacağı söyleniyor. Bu sayede daha yüksek kapasite ve daha fazla gün içi pil kullanım ömrü olacağı söyleniyor.

Bugün Apple cihazların maalesef batarya performansları yeterli değil. Genellikle gün içi kullanım %100 şarj kapasitesinde 8-9 saat içerisinde %25-30 seviyesine geriliyor. Bu da ortalama 1.5 gün kullanım imkânı sunduğu anlamını taşıyor.

iPhone 16 Pro modellerinin en az 2 günü devirmesi gerektiğini düşünüyorum. Ek olarak yığılmış pil, daha hızlı olan 40W kablolu şarj ve 20W MagSafe şarjı ile geleblir.

Belki denk gelmiş olabilirsiniz; Kasım ayı içerisinde yeni konektöre sahip 3355 mAh kapasiteli olduğu belirtilen iPhone 16 Pro bataryasının görüntüsü sızdırılmıştı.

Yapay Zekâ ve Yeni Siri Özellikleri

Apple, yeni iOS 18 ile birlikte Siri özelliklerini de tanıtacak. Yapay zekâdan destek alacak olan Siri, bundan böyle deneyimi üst seviyeye çıkartmak için karşısındaki kişi ile doğru konuşma, doğru cevap verme ve şaşırtacak mantıklı hareketler sergileme özelliklerini barındıracak.

Yani yapay zekâ burada Siri'ye bir “robot insan” karakteri yükleyebilir. Sorduğunuz tüm sorulara mantıklı cevap alabiliyor olmak Siri'yi daha keyifli kılacaktır. Ancak söylentiye göre bu yeni yapay zekâlı Siri sadece iPhone 16 modellerinde sınırlı olacak.

Böyle bir şey yaparsa Apple, buradan ciddi şekilde eleştiri yiyebilir ki ben yapacaklarını düşünmüyorum. Ya da düşünüyorum bilemedim. Apple'ı bazen anlamak zor olabiliyor.

ios 18 ai siri

iPhone 16 Ultra Söylentisi?

Apple bu sene bir değişikliğe giderek iPhone 16 Ultra çıkartacağı konusunda ciddi söylemler var. Bloomberg'den Mark Gurman bu konuda ortaya topu attı ve “2024 yılında piyasaya sürülecek olan yeni iPhone 16 serisinde “Ultra” modelinin de yer alacağını söyledi.

Fakat iPhone 16 Ultra‘nın geleceğine dair ne iOS 18 üzerinde bir çalışma, nede ciddi oranda elle tutulur bir veri var. Apple bu tarafı ilk kez çıkartacak olursa, sağlam şekilde sızıntıları koruyor olabilir. Biraz zaman gösterecek.

iPhone 16 Pro Çıkış Tarihi

Apple her sene yeni iPhone modellerini Eylül ayında yaptığı lansmanda duyuruyor. 15 serisini 22 Eylül 2023 tarihinde duyurmuştu.

iPhone 16 Pro modellerinin de yine 22 Eylül 2024 tarihinde piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Fiyatlar Nasıl Olacak?

Hatırlarsanız iPhone 15'lerin bileşen fiyatları, iPhone 14 modellerine göre %16.8 civarında artış gösterdi. Bu rekor seviyelerden biri. Apple bu artan maaliyetleri biraz “cebimden karşıladım” diyerek önceki seri ile benzer fiyatlara çıkartmıştı.

Fakat şimdi iPhone 16 piyasaya sürüldüğünde genel ciro ve kârlılığı daha fazla düşürmemek için 69 dolar ile 110 dolar arasında fiyatların artması bekleniyor. Tahmin edilen fiyat listesini aşağıya bıraktım.

Şöyle ki;

iPhone 16 Pro Max: 1.269 dolar (tahmini)

iPhone 16 Pro: 1069 dolar (tahmini)

iPhone 16: 869 dolar (tahmini)

Böylece yeni iPhone 16 Pro ve diğer cihaz serisi için gelişmeleri, sızıntıları ve önemli revizasyonları aktarmış oldum. Türkiye'de her sene fiyatları ile eleştirilen telefonlar için geri sayım devam ederken, yine büyük oranda satışlar ülkemizde yapılacak ve parası olmayan son kullanıcılar da “bir telefona bu kadar para verilir mi?” tartışmalarını sürdürmeye devam edecektir.

Yeni gelişmeler olduğu sürece listeyi genişletmeye devam edeceğim.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

20 YORUMLAR

  1. iphone 16 pro ve 16 pro max için fiyatlar yukarı olacak orası kesin de Türkiye fiyatlarının 100k civarını aşacağını düşünüyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler