Pazartesi, Eylül 16, 2024

İşlemci Stres Testi Nedir Nasıl Yapılır?

İşlemci bilgisayar sistemlerinin en önemli ve ana parçalarından bir tanesidir. Bu yazımızda sizlere işlemcinizi yoğun bir teste tabi tutarak ısınma derecesini ölçebileceğiniz işlemci stres testi yapmanızı sağlayan programları açıklayacağım.

Stres Testi Nedir?

Stres TDK anlamına göre gerilim, baskı gibi anlamlara geliyor. İşlemcimizde ise üreticinin bize fabrikasyon olarak verdiği gücü artırarak sıcaklığını ve maksimum çıkabileceğimiz işlemci saat hızını ölçmemizde kullandığımız bir tabir.

Nasıl Yapılır?

Bu konuda uzun yıllardır faaliyet gösteren bağımsız yazılımlar vasıtası ile testleri yapabiliyoruz. Kullandığımız işlemcinin AMD-INTEL olması fark etmeksizin çalışabilen programlardır.

Test Programları

Testleri gerçekleştirebileceğiniz programları Pc Hocası olarak en çok kullandığımız programdan başlayarak listeledik.

1- OCCT

Islemci Stres Testi OCCT - PC Hocası
işlemci stres testi

Stres testi için en çok  tercih edilen programdır. Kullanımı basit arayüzü sadedir. Kullanım dili İngilizcedir. Kişisel kullanım için ücretsiz bir programdır. Ücretsiz kullanımda süre sınırı bulunmaktadır. İndirmek için Resmi sitesine bakabilirsiniz.

Bencmark kısmında sadece CPU’yu test edebilir veya Stabily test kısmından tüm bileşenlerle birlikte test yapabilirsiniz.

BENZER:  Ücretsiz Windows 11 Yükseltmesi Bitti! Pamuk Eller Cebe

2 – 3DMark

işlemci stres testi
işlemci stres testi

Ücretli bir yazılım olan 3DMark işlemci testi konusunda oldukça yoğun tercih edilen bir program. Steam üzerinden satın alabileceğiniz bu program üzerinden sadece işlemcinizi değil bilgisayarınızın tüm bileşenlerini test edebilirsiniz.

3- Cinebench

Cinebench r23 - PC Hocası

Ücretsiz kullanım sunan bir diğer test programı Cinebench CPU yükü altında kararlı bir şekilde çalışıp çalışmadığını, bir masaüstü veya dizüstü bilgisayarın soğutma çözümünün CPU’nun tüm potansiyelini sunacak kadar uzun süreli görevler için yeterli olup olmadığını ve bir makinenin zorlu gerçek yaşam 3D görevlerini karşılayıp karşılayamayacağını test etmek amacıyla mevcut ve yeni nesil CPU’lar için geliştirilmiş kıyaslama doğruluğu sağlar.

Uyarı!

Yukarıdaki işlemci stres testi programlarını kullanırken dikkatli olmanız gerekmekte. Dikkatsiz kullanımlarda bilgisayarınızın bileşenleri zarar görebilir. Ayrıca Bios menüsünden Overclock işlemi yaptıysanız yine test yaparken dikkatli olmanız gerekmektedir.

silkroadgaminggentr

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Popüler Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler