Çarşamba, Nisan 24, 2024

İşlemcilerin Mimari Tasarımcısı ARM Artık Japonların

Paylaş

silkroad gaminggentr

Akıllı telefon ve giyilebilir cihazlar sektörünün dev işlemci mimari tasarımcısı ARM, artık Japon firması SoftBank tarafından işletilecek. Bu dev satın alma ile ilgili detaylar ve bundan sonraki işleyecek süreç hakkında bilgiler haberimizde.

Kim Bu SoftBank Abi ?

Japonya’da oldukça tanınan ancak dünya genelinde pek tanınmayan SoftBank markası güçlü olduğu kadar, Japonya’da telekominasyon işini yürütüyor. İnternet anlamında Japonya alt yapısı SoftBank’tan sorulduğu gibi, ciddi projelere imza atmışlar.

Geçtiğimiz günlerde borsaya bildirdikten sonra şok bir satın almaya imza atan firma, işlemci mimari üreticisi olan ARM‘yi tamamen satın aldığını duyurdu. Ünlü çip tasarımcısı ARM’yi 24.3 milyar sterlin (34 milyar dolar) gibi büyük bir fiyata aldı.

 

ARM Firması Neler Yaptı ?

ARM firmasını aslında isim olarak duymayan pek çok kişi olabilir. Fakat bugün elinizde bulunan akıllı telefon veya akıllı saatlerin neredeyse tüm işlemcileri ARM mimarisini kullanmaktadır. O yüzden ARM tarafından üretilen işlemciler üretmiş olduğu mimarileri lisanslayarak satışa çıkartıyor. Bir mimarinin üzerinde ARM görmüyorsanız bilin ki o işlemci Intel x86 tabanına sahiptir. Onun dışındaki tüm işlemci mimarileri ARM‘ye ait. Bu da pazarın %89.6’sını oluşturuyor.

Örnek olarak Güney Koreli dev teknoloji firması Samsung’da Exynos işlemcilerinde ARM Cortex mimarisini kullanıyor. Bunların yanı sıra Apple, Qualcomm, MediaTek gibi pek çok firma da yine ARM tabanından faydalanan devler ligi arasında yer alıyor.

Softbank-ARM
ARM Bugüne Kadar 60 Milyar Çip Sevkiyatı Yaptı

SoftBank tarafından yapılan yatırım sayesinde şirketin tamamı satılırken, bundan sonra üretilecek olan mimarilerde SoftBank imzası da olacak. ARM şirketi bugüne kadar 60 milyarı aşkın çip sevkiyatı yapmış durumda. Bu rakam önümüzdeki 5 yıl içerisinde katlanacak gibi görünüyor. Ayrıca gelişen teknoloji ile birlikte 2020 yılında 20 milyarı aşkın cihazın internete bağlanacağını öngörecek olursak, ARM‘ye yatırım yapmak şuanda yapılan en mantıklı hareketlerden birisi diyebilirim.

İngiliz firması olan ARM, satıldıktan sonra hangi adımlar ile devam edeceği konusunda henüz net bir fikir yok. ARM‘nin CEO’sunun da şirketin başında durup durmayacağı da bilinmiyor. O yüzden ilerleyen günlerde ARM firmasının hisse senetlerindeki hareketlilik satın almanın nasıl yarayıp yaramadığını daha net bir şekilde gösterecek.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler