Cumartesi, Temmuz 27, 2024

İstanbul’da Evinizin Depremde Yıkılma Riskini Nasıl Kontrol Ettirebilirsiniz?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Ülkemizde yaşanan deprem felaketleri, unuttuğumuz birçok tehlikeyi, gerçeği yeniden hatırlamamıza neden oldu. Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz ve her an böyle bir riske karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor. Ardı arkası kesilmeyen deprem felaketleri sonrasında, yavaş yavaş riskli bölgeler için de önlemler alınmaya başlandı.

Bu noktada yeni bir adım da riskli bölgelerden biri olarak gösterilen İstanbul için atıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi depreme karşı bir hazırlık yapmak ve binaların risk durumunu ortaya koymak adına, yeni bir uygulama başlattı. Bu uygulama kapsamında İstanbul’da binanız depreme dayanıklı mı değil mi kontrol ettirebiliyorsunuz.

Peki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bina Tespiti Projesi kapsamında binanınız nasıl analiz ettirirsiniz? Bu konuda bilmeniz gereken detaylardan ve yapacağınız işlemlerden söz edelim.

İstanbul’da İkamet Ettiğiniz Binanın Dayanıklılık Testini Nasıl Yaptırırsınız?

Yapacağınız işlemler yeni sistemler beraber çok daha basit bir hale geldi. Web üzerinde kolayca başvuru gerçekleştirebiliyorsunuz. Aşağı adımları sıralayalım.

  • Adım 1: Bina dayanıklılık testi için açılan sayfaya girmeniz lazım. Buradan web sitesine ulaşabilirsiniz.

İstanbul’da İkamet Ettiğiniz Binanın Dayanıklılık Testi

  • Adım 2: Bina Tespiti Projesi sayfasının altında “Bina İnceleme Başvuru” menüsü yer alacak. Bu menüye girin.

İstanbul’da İkamet Ettiğiniz Binanın Dayanıklılık Testi

  • Adım 3: Burada ilk olarak kişisel bilgileri doldurmanız gerekecek. Sizden TC Kimlik No, Ad, Soyad, Email ve Telefon bilgileri istenecek. Doldurması zorunlu olan alanlar olduğu için bu alanları eksiksiz bir şekilde dolduracaksınız.

İstanbul’da İkamet Ettiğiniz Binanın Dayanıklılık Testi

  • Adım 4: Sonrasında ise “Bina Bilgileri” kısmını dolduracaksınız. Burada da genel olarak alanların doldurulması zorunlu.
  • Adım 5: Kişisel bilgilerin işlenmesi konusunda detay veren aydınlatma metinini de “Okudum, anladım. Onaylıyorum” şeklinde doldurmanız gerekecek.

İstanbul’da İkamet Ettiğiniz Binanın Dayanıklılık Testi

  • Adım 6: Sonraki kısımda görsel yükleme alanlarını doldurup, resmi belgeleriniz için görsellerinizin yüklemesini yapacaksınız.
  • Adım 7: “Kaydet” dedikten sonra başvurunuz tamamlanmış olacak. Belirlenen süre içerisinde uzman ekiplerin gelip binanızı incelemesi sağlanacak.

İstanbul’da binanın depreme karşı dayanıklı olup olmadığı testini bu şekilde yaptırabilirsiniz. Tabii ki önemli bir konudan söz ettiğimiz için merak ettiğiniz ekstra detaylar da olabilir. Soru cevap üzerinden bu detaylardan da söz edelim.

Merak Edebileceğiniz Sorular

Binanız Nasıl Analiz Edilecek?

Hızlı tarama denilen yöntem ile binanız analiz ediliyor. İkinci kademe inceleme olarak değerlendirilen bu yöntemle beraber, binanıza ait yükseklik, kolon ve perde ölçüleriniz alınıyor. Belirlenen kolonlarda sıva tabakası kaldırılıyor ve beton sertliği ölçülüyor. Ayrıca kolonlarda da sıyırma yaparak, korozyon durumlarına karşı da test yapılıyor. Bu analizlerden elde edilen veriler test ediliyor ve uzmanlar tarafından değerlendiriliyor. Sonucunda da binanız riskli mi değil mi belli oluyor. Tüm bu çalışma sırasında binadan herhangi bir numune alınmadığını da belirtelim.

Tüm Bu İşlemler Ücretli mi?

İstanbul Bina Tespiti Projesi kapsamında yapılan bu işlemlerden herhangi bir ücret alınmıyor.

Tek Bir Malikin Başvurusu Yeterli mi?

Hızlı tarama ile tespit için tek bir malikin müracaat etmesi yeterli oluyor. Çoğunluğun aranması gibi bir durum söz konusu değil.

Sonrasında İncelenen Yerler Tadilata Alınıyor mu?

Bu sorunun cevabı da en kısa şekilde evet. İnceleme ekibinden sonra gelen tadilat ekibi, binanın incelemesi sırasında yapılan çalışmalara göre tadilat yapıyor.

Sonuçlar Nasıl Ulaştırılıyor?

İnceleme sonrasında elde edilen sonuçlar, başvuru sırasında verdiğiniz iletişim bilgileriniz üzerinden sizlere iletiliyor. E-posta üzerinden durumu gösteren bilgileri alabiliyorsunuz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler