Cumartesi, Nisan 20, 2024

İTÜ Mars’ı Keşfediyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde toplanan öğrenci topluluğu tarafından oluşturulan İTÜ ROVER TAKIMI geliştirmiş olduğu robotik araçları ile Mars’a keşif ve araştırma çalışmalarına ön ayak olmak için çalışmalarına hızla devam ediyor. Biz de PC Hocası olarak İTÜ Rover‘a yakından göz atıyoruz.

İTÜ Rover Nedir ?

İTÜ Rover aslında geliştirilmiş olan robotik bir araç. Bu sayede operatörsüz bir şekilde kontrol edebilme, kimyasal ve biyolojik analizleri yapabilme, aynı zamanda kayaç ve toprak örneklerini toplayıp görsel verilere dayandırarak raporlayabilme gibi tüm özelliklere sahip. 

Gezegen keşif aracı olarak lanse edilen Rover’ın tasarımı İTÜ bünyesindeki çeşitli fakültelerde okuyan veya görev yapan, farklı disiplindeki öğretilere sahip ekibin bir araya gelerek çalışmalarına hız vermesi ile meydana geldi.

itu rover arac 003

Peki kim bu vizyonlu gençler ?

İTÜ Rover takımındaki Üniversiteli gençler hakkında sizin için ufak bir araştırma yaptık. Takım ilk olarak Arı Teknoloji Geliştirme Klübü olarak 2014 yılında ARISAT takımı ile Cansat Model Uydu yarışmasına katılarak dünya birinciliği elde etmiş ve kendilerini bu alanda kanıtlamışlardır. Sonrasında ise 2016 RobotChallenge yarışmasına da katılarak ilk üç dereceyi de diğer takımları geride bırakarak geride bırakmış.

Sonrasında ise İTÜ Pars Roket Takımı ile birlikte IREC yarışmasına katılarak başarılar elde etmiş ve bu yolda emin adımlar ile hareket etmişlerdir. İTÜ Sci-X Hyperloop Takımı ile de Amerika’da Space-X’in düzenlemiş olduğu Hyperloop yarışmasında Türkiye’yi temsil etmişlerdir.

itu rover takimi

Böylesine başarılı bir ekibe sahip olan İTÜ Rover takımı Türkiye’yi projeleri ile gururlandırmaya devam ediyor. Şimdi de dilerseniz ekibin hedeflerine yakından bir bakalım;

Şuanda takımın hedefi dünyanın en iyi üniversitelerinin katılmış olduğu uluslararası bir yarışmada Türkiye’yi başarılı bir şekilde temsil etmek. Bu yarışma University Rover Challange (URC) Mars Society tarafından her yıl ABD’nin UTAH eyaletinde gerçekleştiriliyor.

Ekip Rover‘ın tasarımını tamamlandığı gibi, üretim için kolları sıvadı. Her projede olduğu gibi maddi yetersizlikler ile üretim aşamasında belli başlı sorunlar yaşanmış. Gönül ister ki böylesine projelere çok daha fazla destek verilsin ve dünya çapında çok daha iyi yerlere gelelim. Bu konuda hız kaybettiklerini düşünen ekip, yine de heyecanını kaybetmeden yoluna devam etmeye gayret gösteriyor.

Biz de PC Hocası olarak İTÜ Rover takımına desteklerimizi göstermek için medya tarafında sizlere haberlerini ve gelişmelerini aktarmaya devam edeceğiz. Malumunuz Mars’a keşifler ve ilerleyen zamanlarda yolculuklar başlayacak. İTÜ Rover ise bu projelerde yer alacak olursa, Türkiye’yi beklenenden çok daha iyi yerlere hızlı bir şekilde götürecektir.

Üstelik geliştirilen İTÜ Rover keşif aracı engebeli arazilerden takılmadan hızlı bir şekilde yoluna devam edebiliyor. Eğer proje hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz aşağıdaki videoyu izleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler