Cuma, Nisan 26, 2024

Joe Biden, Trump’ın TikTok ve WeChat Yasaklarını Kaldırdı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Amerikan Başkanı Joe Biden, Çarşamba günü itibariyle TikTok ve WeChat üzerindeki Trump dönemi yasaklarını iptal eden bir yürütme emri imzaladı. Trump emri yerine Biden, ticaret sekreterini Amerikan veri gizliliği veya ulusal güvenlik için risk oluşturabilecek yabancı düşmanlarla bağlantılı uygulamaları araştırmaya yönlendirecek.

Biden tarafından imzalanan emir, geçtiğimiz sene Başkan Trump tarafından TikTok, WeChat ve Alipay gibi uygulamaları Amerika Birleşik Devletleri uygulama mağazalarından engelleyen ve ABD’de faaliyet göstermelerini önlemek için daha fazla önlem alan bir dizi yürütme emrinin yerini alıyor. Bu emirlerin en aşırı etkileri, devam eden mahkeme zorluklarıyla önlendi, ancak Çarşamba günü yürürlüğe giren emir, emirleri tamamen iptal edecek. Bunun yerine, Biden’ın emri, Çin gibi yabancı düşmanların hükümetlerine veya ordularına bağlı uygulamaları içeren veya ABD’li tüketicilerden hassas veriler toplayan işlemlerin ulusal güvenlik risklerini belirlemek için yeni bir çerçeve oluşturacak.

TikTok
Joe Biden, Trump'ın TikTok ve WeChat Yasaklarını Kaldırdı 3

Üst düzey bir yönetim yetkilisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Yönetim, açık, birlikte çalışabilir, güvenilir ve güvenli bir interneti teşvik etmeye ve çevrimiçi ve çevrimdışı insan haklarını korumaya ve canlı bir küresel dijital ekonomiyi desteklemeye kararlı” dedi.

“Bu EO ile ele aldığımız zorluk, Çin de dahil olmak üzere bazı ülkelerin bu taahhütleri veya değerleri paylaşmaması ve bunun yerine dijital teknolojileri ve Amerikan verilerini kabul edilemez ulusal güvenlik riskleri oluşturacak şekilde kullanmaya çalışmasıdır”

Çarşamba günü yayımlanan emir, Ticaret Departmanı ve diğer federal kurumları, hassas Amerika Birleşik Devletleri tüketici verilerinin yabancı düşmanlara toplanmasına, satılmasına ve aktarılmasına karşı koruma sağlamak için önerilerde bulunmak üzere birlikte çalışmaya çağırıyor. Ticaret Departmanının daha sonra bu endişeleri gidermek için gelecekteki yürütme eylemleri veya mevzuat için önerilerde bulunması bekleniyor.

wechat
Joe Biden, Trump'ın TikTok ve WeChat Yasaklarını Kaldırdı 4

Yine de emir, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Yabancı Yatırım Komitesi veya CFIUS tarafından gerçekleştirilen eylemleri veya soruşturmaları ele almıyor. Trump yönetimi altında CFIUS, TikTok gibi uygulamaların Çinli sahibi ByteDance’den Amerika bölgesinde ki yönetimi bir Amerikalı şirkete devretmesi için birkaç son tarih belirlemişti. Anlaşmanın hiçbir zaman sonuç vermemesine rağmen, Oracle’ın birkaç ay boyunca eski yönetimin yasağını kaldırmak için TikTok’u satın alacağı bildirildi.

Üst düzey bir yönetim yetkilisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “CFIUS eylemi ABD hükümeti tarafından aktif olarak tartışılmaya devam ediyor” dedi.

Çarşamba günkü emir, Biden yönetiminin Çin’in yarattığı zorlukları ele almak için yaptığı son hamle. Geçen hafta Biden, Çin ordusuyla bağları olduğu iddia edilen Çinli şirketlere Amerikan yatırımına yönelik Trump dönemi yasağını genişleten ayrı bir emir imzaladı. Emir, Hong Kong’daki Müslüman azınlıklara ve hükümet muhaliflerine karşı kullanılan gözetim teknolojisini oluşturan ve kullananlar da dahil olmak üzere 59 şirketin yatırım yapmasını yasakladı.

Üst düzey bir yönetim yetkilisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Biden’ın yedi ulustan oluşan Grup, NATO ve Avrupa Birliği liderleriyle görüşmek üzere görevdeki ilk ziyaretini yaptığı için Çin’e karşı ek eylemler beklediğini söyledi.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler