Salı, Nisan 23, 2024

Katlanabilir Telefonlar Yaklaşıyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Tuşlu tasarımlar; kapaklı modeller, dokunmatik paneller derken mobil sektörde cihazlar değişmeye devam ediyor. Şu yazımızda yeni cihazların hareketli parçalar ile birlikte tasarlandığını yorumlamışken, bir diğer ihtimale daha değinmek istedik. Dedikodusu çok dönen ve bize hiç de uzak olmayan katlanabilir telefonlar, tüm bilinenler ile yazımızda.

Geçtiğimiz son 10 yıl içerisinde akıllı telefonlar; daha iyi kamera, işlemci, yazılım ve diğer standart donanımların haricinde bizlere inanılmaz şeyler sunmadı. Her cihaz neredeyse birbirinin farklı yanlarını kopyalayarak yenilikten ziyade güncellik sağladılar. Ancak 2007 yılından beri ilk kez bizleri heyecanlandıracak bir yenilik üzerine çalışmalar sürüyor: katlanabilir telefonlar.

katlanabilir telefolar 1

Samsung ve Microsoft gerçek anlamda kullanışlı bir katlanabilir telefon üretebilmek için birbirleri ile sıkı bir yarış içerisindeler. Aynı şekilde Apple’ın planları arasında da 2020 yılına kadar üretmeyi hedeflediği bir katlanabilir telefon bulunuyor. Lenovo-Motorola ise daha önce katlanabilir telefon konseptini tüm dünya ile paylaşmıştı. Bu konuda en hızlı davranan ZTE ise dünyanın ilk katlanabilen çift ekranlı telefonunu üretmiş ve dünyaya göstermiş durumda.

Katlanabilir telefonlar ne zaman yaygınlaşır? Teknoloji şirketleri bu teknoloji için hazır mı?

Katlanabilir telefonları anlayabilmek için öncelikle bu sistemin arkasındaki teknolojiyi anlamak gerekiyor. Bir firma katlanabilir telefon üretmek istiyorsa izlemesi gereken iki farklı yol vardır:

  • Gerektiğinde katlanıp bükülebilen, esnek devre kartı kullanmak
  • Çoklu monitör benzeri, menteşeler ile birbirine bağlı çift ekran kullanmak

Şu sıralar ZTE, ikinci yolu seçerek geleneksel telefon parçaları ile bütünleştirdiği bir katlanabilir telefon üretti. Öte yandan ilk seçeneği kullanabilmek için ise daha fazla bilgi ve çalışma gerekiyor. Gerçi firmalar, esnek ekranlar üreterek bu alandaki bilgi eksikliğini de gidermiş oldular. Yine de daha fazla çalışma, teknolojinin hazır olması için gerekli görünüyor.

Akıllı ve temkinli tasarım: Samsung Galaxy X!

Şu anda ilk söylentilere göre Samsung, tasarladığı Galaxy X ile ciddi manada bir şans elde ediyor gibi görünüyor. Zira dünyanın en büyük OLED panel üreticisi olması ve çeşitli fuarlarda esnek ekranlar gösterebilmesi, bu teknolojiyi uygulayabilmek açısından ciddi bilgi birikimine sahip olduğunu gösteriyor. Tabii ki bu durum şaşırtıcı da değil çünkü Samsung, Galaxy S6 Edge ile birlikte ürettiği amiral gemilerinde bükülmüş ekranlar kullanmış ve katlanabilir ekranlara uzanan yolda önemli adımlar kaydetmişti.

katlanabilir telefolar 3

Yine de en büyük problemin katlanabilir dokunmatik panel üretebilmek olduğu söyleniyor. Ancak Samsung, geçtiğimiz CES ve Mobil Dünya Kongre’sinde de 4.5 inçe kadar büyüklükte esnek dokunmatik panel sergilemiş ve bu sorunu aştığını göstermişti. Öte yandan ortaya çıkan Samsung patentleri, ekranın büyümesinden çok, kendi kendine katlanan bir telefonu öngörüyor. Tabii ki bu patentler kullanıcılara görünenler. Arka planda Samsung, mutlaka ekranı büyütmek için çabalıyor olacaktır.

katlanabilir telefolar 4

Samsung Galaxy X ile ilgili çok fazla detay bulunmuyor. Ancak şirketin mobil iş dünyası başkanı DJ Koh, güvenilir bir telefon hazırladıklarını doğruladı. Koh ve ekibi, kullanıcı deneyimini yayınlamadan önce ince ayarlar yapmak istediklerini öne sürdü. Yine de raporlar bu cihazın 1800 Dolar’a mal olacağını gösteriyor. Henüz ortada bir tarih de yok ama güvenilir kaynaklar, Samsung’un MWC 2019’da Galaxy X’i tanıtacak olduğunu belirtiyor. Yine de tüm bunların söylenti olduğunu belirtelim.

Surface Phone “Andromeda” – Microsoft’un Dönüşü!

Katlanabilir telefonlar ile ilgili bir diğer dedikodu ise bu alanda ses çıkarmayan Microsoft etrafında dönüyor. Bilindiği gibi Microsoft, Windows Phone gibi sağlam bir işletim sistemine yeterli destek sunmamış ve yenilikçi işletim sistemini kaderine terk etmişti. Daha sonra mobil bölümü komple kapatan Microsoft için bu alandaki çalışmaları sonralara ertelenmişti.

katlanabilir telefolar 2

Ancak yayınlanan raporlar ve söylentiler, Microsoft’un prestij markası Surface serisine Andromeda isimli bir katlanabilir telefon ekleyebileceğini gösteriyor. Andromeda henüz proje ismi olduğu için eğer böyle bir telefon üretilirse muhtelemen adı Surface olarak tescillenir diye düşünüyoruz. Öte yandan söylentiler Microsoft’un 2018 yılı içerisinde bir Andromeda gösterebileceğini belirtiyor. Tabii tüm bunlar da yine söylentiden ibaret olabilir.

Yakın gelecekteki mobil cihazlarımız öyle görünüyor ki şimdiki tasarımlarından farklı bir hale bürünecekler. Her ne kadar bunun farkında olsak da yeni teknolojilere kavuşmak ve alışmak her zaman maliyetli ve zaman alıcı oluyor. Şahsen katlanabilir telefonların 2020 yılından önce herkes için yaygınlaşacağını düşünmüyor olsam da bu teknolojinin ne gibi farklılıklar yaratacağını ilk günden beri heyecanla merak ediyorum.

Peki ya siz katlanabilir telefonlar hakkında neler düşünüyorsunuz?

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler