Cumartesi, Mayıs 18, 2024

Kötü Haber: SSD Fiyatları 2024 Yılı Boyunca %52 Yükselecek

Paylaş

silkroad gaminggentr

SSD fiyatları 2024 yılına müjdeli haber verir gibi girdi. Giriş kısmı hepimizi ilgilendirdiği için, biraz üstüne basmak istedim. TrendForce tarafından hazırlanan pazar araştırma raporuna göre SSD içerisinde bulunan, verilerin saklanması görevini üstlenen NAND Flaş belleklerin fiyatları Şubat ayından itibaren yükselişe geçecek.

Her ne kadar bu bir öngörü olsa da, genelde kara haber tez yayılıyor biliyorsunuz. NAND bellekler zaten 2023’ün ikinci  yarısında pahalı olarak ülkemize ve diğer ülkelere gelmişti. Fakat eski fiyatları arayacağımıza eminim.

wd blue m2 ssd 500gb

Rapor kime göre hazırlandı?

“Dünya’nın en büyük NAND üreticisi kim?” sorusunun cevabı Samsung’dur. Arkasından Micron ve Sk Hynix gelir. Rapor ise bu üç firmanın hedeflediği fiyatlandırma ilkesi ve ilk etapta %40 oranında artışı işaret eden detaylara göre hazırlandı. İşin garip tarafı %40 artış olduğunda bile bu firmalar kâr açısından başa baş noktasına geleceklerini söylüyorlar.

Yani şuan aldığınız her SSD aslında bu tip firmaların kârlı olarak yaptığı bir satış değil. Ülkemizde özellikle M2 SSD fiyatları diğer parçalar gibi yüksek değil farkındaysanız.

ssd fiyat 2024 rapor

TrendForce’nin yayınladığı yukarıdaki raporda NAND fiyatlarının dibi gördüğü bu yılın Temmuz ayına kadar her şey güzeldi. Ancak hemen sonrasında aylık bazda fiyatların giderek arttığını görüyoruz.

Bugün 512GB bir TCL yongasının fiyatı Temmuz ayına göre %120 daha artmış. Vay anasını diyor insan kendi kendine. Hemen arkasından 256GB ve 128GB TLC yongaları %60 ve %22 ile yükselmiş.

6 Aralık tarihinde ise artış devam ederek 512GB’da %7.4 arttığını görebiliyoruz. Şimdi tüm bu artışların üstüne bir %50‘lik fiyat artışı daha ekleyin siz oralara. Hemen aşağıya bir fiyat listesi daha ekliyorum. Aylık oranda ortalama DRAM ve NAND bellek fiyatlarını görebiliriz.

PANDEMİ Fiyatlarına Gelir miyiz?

ssd fiyat 2024 rapor v2

Tabloda bir gariplik görebilirsiniz ilk bakışta. 31 Temmuz 2021 tarihinde 512GB TLC 4,49 dolara çıkmış. Bunun tek sebebi üretimin pandemi kaynaklı azalmasından dolayıydı. Sonrasında fiyatların 1,40 dolara kadar düştüğünü görüyoruz.

Korkutan taraf ise 29 Aralık 2023’de 3,07 dolar olan 512GB, yavaş yavaş pandemi dönemindeki fiyatlara yaklaşmaya başlıyor.

Türkiye’den Pek Çok Örnek Mevcut

Mesela Crucial MX500 SSD 23 Eylül’de 1.573 TL‘den ülkemizde satılırken, şuanda 2.309 TL‘den satılıyor. Bu bir çok model arasında rastgele baktığım bir örnek. Üstüne %50 koymaya cesaret edemedim. Varsa koyacak birisi, yoruma lütfen yazsın oranı.

crucial mx 500 fiyat

Basit bir parça gibi sistem toplama videolarında kaybolan SSD modelleri, %50 artış ile genel PC fiyatlarını da maalesef etkileyecek. 2024 yılı zamlarla başladı yine. Hakkımızda hayırlısı.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

6 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler