Perşembe, Mart 28, 2024

Kuvvet Komutanlığına Yapılan Siber Saldırıyı, Yerli Yazılım Ahtapot Engelledi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen TÜBİTAK ve TÜBA ödülleri töreninde konuştu. Erdoğan yaptığı konuşmada bilimin farklı dallarına değinirken yerli yazılım olan Ahtapot‘un başarısını da anlattı. Yerli yazılım Ahtapot, Kuvvet Komutanlığına yapılan siber saldırıyı engellediğini belirterek gerçekleşecek olan NATO tatbikatında başarıyla girdiğini de belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de yaptığı konuşmada 20 yıllık bir hayali gerçekleştirerek Türkiye Uzay Ajansını kurduklarını belirtti. Türkiye’nin Uzay’dan Kutuplara kadar her noktada en iyisi olmak için çalışmaları yürütüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin hemen hemen her yerinde kurulan ar-ge ve tasarım merkezleri bu çabanın somut örneğidir. Hudutlarımızın korunmasına gösterdiğimiz hassasiyetleri verilerimizi korumak için de göstermek zorundayız. Geliştirdiğimiz Ahtapot yazılımı bir kuvvet komutanlığına yapılan saldırıyı başarıyla engelledi ve NATO tatbikatına dahil edildi.” dedi.

Yerli Yazılım Ahtapot Nedir?

Siber savunma ihtiyaçlarını giderebilmek için geliştirilen yerli yazılım Ahtapot, şuanlık sadece yerli işletim sistemi Pardus üzerinde çalışıyor. Bu sayede siber güvenlik bileşenlerinde de açık kaynak kodlu milli işletim sistemi dağıtımı kullanılıyor. Ahtapot, başta devlet kamu kuruluşlarında olmak üzere diğer orta ve büyük bilgi sistemli şirketlerde de kullanılması hedefleniyor.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler