Çarşamba, Nisan 24, 2024

Microsoft Linux’e Destek Olma Kararı Aldı

Paylaş

silkroad gaminggentr

2001 yılında Microsoft ve Linux cephesi arasında soğuk rüzgarlar eserken, “kale alınmayacak kadar yetersiz” yorumları yapılıyordu. Şimdi ise Microsoft Linux Vakfı‘na premium üye olarak katılma kararı aldı.

“Kim Derdi ki ?”

Birisi bana 2016 yılında “kardeş Microsoft Linux ile böyle bir anlaşma yapacak” deseydi “hadi kardeş sen devam et” diyerek inanmayabilirdim. Ancak dün yapılan anlaşma ve açıklamaya göre Microsoft‘un böyle bir karar alması ortalığı birden karıştırdı.

Eskiler hatırlar; 2001 yılının Şubat ayında Microsoft CEO’su olan Steve Balmer Linux hakkında şunları söylemişti: “Dokunmuş olduğu her şeyi kendine dönüştüren bir kanser türü” yorumundan sonra Microsoft ve Linux cephesi ikiye ayrılarak soğuk rüzgarlar esmişti.

microsoft-linux
İlk Sinyaller 2014 Yılında Geldi

Aslına bakarsanız Microsoft kendi işletim sistemi olan Windows ile ilk sinyalleri bizlere vermişti. 2014 yılında .NET Core Framework‘ü açık kaynaklı sistem olarak yayınladıktan sonra, Visual Studio’yu da aynı sene içerisinde açık kaynaklı olarak çevirdi. 2016 Şubat ayında ise Canonical ile birlikte çalışmaya devam eden Windows, Bash’ı içeriye import ederek ümitleri arttırmıştı.

microsoft-linux-03
Bu Anlaşma Ne Anlama Geliyor ?

Linux Vakfı uzun yıllardır platformlarda hizmet vermeye devam ettiği gibi, sürekli geliştirmeler, yenilikler, hatalar ve güncellemeler kullanıcılar ile paylaşılıyor. Vakfın yöneticisi olan Jim Zemlin’in yaptığı açıklamaya göre Microsoft Linux Vakfı’na premium üye olarak yazılım, bulut teknolojileri, işletim sistemi ve geliştirmelerde ortaklaşmaların olacağı ve üst düzey bir deneyim ile daha çok kullanıcıya erişilebileceğini açıkladı.

Şuan için süreç tabii ki çok erken. İlerleyen zamanlarda bu iki dostluğun alevlenmesinden oluşan yeni projeler ve hatta işletim sistemleri görülebilir. Unutmadan söyleyelim; Microsoft bu vakfa üye olmak için yıllık 500 bin dolar ödeme yapacak. Bu rakamın ciddiliği bir kenara dursun, Microsoft ve Linux’u aynı cephede görmek bizi de çok sevindirdi.

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim; 2017 yılı Microsoft ve Linux arasında farklı geliştirmelere sahne olacak. Böylece iki farklı cephe ve iki farklı kullanıcı platformu tek çatı altında birleşebilir. Bakalım ilerleyen zamanlarda neler göreceğiz bizde merakla bekliyoruz.

 

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler