Cumartesi, Nisan 20, 2024

MIUI 13 Tanıtıldı! İşte Tüm Yenilikleri ve Artıları

Paylaş

silkroad gaminggentr

MIUI 13 arayüzü sonunda yüzünü gösterdi. Beklentiler oldu ve yeni telefonlarla yeni arayüz güncellemesi de karşımıza çıktı. Telefonlara nasıl amiral gemisi diyorsak, bu arayüz için de aynı tabiri kullanacağım. Beklediğimiz, aradığımız özellikler 13 serisi içerisinde.

Yeni arayüzü öyle bir iki kelime ile anlatmaya kalkmayacağım. Xiaomi telefon kullanıcıları için yeni arayüz neler sunuyor detaylara ineceğiz. PC Hocası olarak bize de bu yakışır diyelim ve özelliklere geçelim. 🙂

MIUI 13 Özellikleri Neler?

Özellikleri tek tek başlıklar halinde ele alalım ki daha iyi açıklayabilelim. Bakalım bu kez bize ne avantajlar sunulacak?

Yüz Doğrulama Sistemi

Öncelikle güvenlik odaklı olarak bir konu üzerine gidildiğini görüyoruz. Yeni seride yüz doğrulama sisteminde yeni nesle geçiş yapılıyor. Yüz tanımada kullanılan algoritma artık değişti. Bir nevi 2.0 serisi geldi diyelim.

Artık daha hızlı ve detaylı yüz tanıma yapılacak. Ayrıca yüz tanıma sırasında sadece yüze odaklanılacak. Görüntüde vücudunuz ya da başka nesneler gözükse bile sadece yüze odaklanılacak ve gizlilik artmış olacak.

MIUI 13

Filigran Dönemi Akıllı Telefonlarda

Benimde çok sık yaşadığım bir sıkıntının önüne geçiliyor gibi gözüküyor. MIUI 13 sürümüyle beraber galerinizde yer alan görsellerinize, metinlerinize ya da benzeri ögelerinize filigran ekleyebileceksiniz. Mesela fotoğrafa istediğiniz yazıyı filigran olarak ekleyeceksiniz. Böylece fotoğrafınızı başka biri kullansa bile size ait olduğu belli olacak. Kopyacıların önüne geçecek güzel bir özellik.

MIUI 13

Yeni Yazı Tipi

Araçlar isimli yeni yazı tipi de MIUI 13 ile beraber kullanıma girdi. Harflerin görünümlerini, sayıların görünümlerini ve işaretleri biraz daha basitleştiren bir yazı tipi karşımızda.

Yazıların daha rahat gözükmesi adına simetrik bir şekilde görüntü sunan yeni bir yazı tipi. Bana soracak olursanız daha çok Çin sürümde yer alacaktır. Ama emin değiliz. Bu arada yazı tipinin Mi Sans olarak geçeceğini de ekleyeyim.

MIUI 13

Mi Magic Center

MIUI 13 ile beraber diğer tüm Xiaomi cihazlarını kontrol etmekte kolaylaşıyor. Yeni bir kontrol merkezi ile karşı karşıyayız. Xiaomi televizyonları, akıllı bileklikleri, akıllı hoparlörleri tek bir merkezden kolayca kontrol etmenizi sağlayan yeni bir kontrol merkezi. İşler daha da kolaylaşıyor anlayacağınız.

MIUI 13

Xiaomi Home Yepyeni

Xiaomi ekosistem ürünlerini kontrol etmek için kullanılan Home uygulamasında da yenilikler var. Bu uygulamada da artık çok daha akıcı bir arayüz göreceğiz. Daha fazla komut ve daha fazla yönetim imkanımız olacak.

Cihaz kontrollerinin de bu aşamada kolaylaştırılacağının altını çizerim. Akıllı ürünleri kontrol etmek bazen can sıkıcı olabiliyor. Bu sorun da ortadan kalkacak. Tek merkez, tek kontrol.

Kaçırmayın: Xiaomi 12 Pro Duyuruldu! Fiyat ve Tüm Özellikler

Güzellik Bilimi Duvar Kağıtları

MIUI ile kullanılan süper duvar kağıtlarını bilirsiniz. Xiaomi kullanıcıları zaten bilecek ama bilmeyenler için bir detay verelim. Eski sürümde gelen bu duvar kağıtları çeşitli gezegenlerin çok gerçekçi ve hareketli görsellerini duvar kağıdı olarak seçmemize izin veriyordu.

Şimdi de güzellik bilimi adı verilen bir duvar kağıdı geliyor. 8K çözünürlüğe sahip olan bu duvar kağıtlarında da polarize mikroskop ile hazırlanmış. Çok daha çekici görseller geliyor.

MIUI 13

Yeni Widgetlar

Baştan beridir MIUI 13 ile bunların sunulacağını biliyorduk. Artık çok sayıda yeni widget var. Hareketli, yeni animasyonları ve görünümleri olan çok sayıda yeni widget.

MIUI 13

Telefondaki Kontrol Merkezi Yenilendi

Telefonlarda kullandığımız kontrol merkezi için de bir yenilik söz konusu. Hem tasarım açısından yapılan iyileştirmeler hem de yerleşim anlamında yapılan iyileştirmelerle beraber daha iyi bir kontrol merkezi olacak.

MIUI 13

Elektronik Dolandırıcılığa Karşı Önlem

MIUI 13 ile geleceğini gördüğümüz yenilikler için son seçimimiz ise güvenlik kısmından olsun. Bu seri ile beraber artık kullanıcılar olası dijital dolandırıcılığa karşı uyarılacak. Resmi olmayan logolar, elektronik dolandırıcılık şüphesi gibi uyarılarla kullanıcılar dijital dolandırıcılığa karşı da uyarılmış olacak.

MIUI 13

MIUI 13 Pad Sürümü Geldi

Tıpkı Apple’ın yaptığı gibi yazılım konusunda tablet için de bir arayüz özelleştirilmesine gidildi. Tablet için özelleştirilmiş olan yeni arayüz sürümü geliyor. Tabletlerde daha geniş çoklu ekranlar kullanmanıza, yeni klavye kısayolları kullanmanıza izin verecek özelleştirilmiş bir sürüm. İlerleyen zamanlarda bu sürümü daha detaylı olarak inceleyeceğiz.

MIUI 13

Performans ve Kararlılık Artışı

MIUI 13 bu yeni özelliklerinin dışında performans ve kararlılık artışı sunan artılarıyla da geliyor. 12 sürüme oranla %52 daha verimli ve daha hızlı bir arayüz geldiği söylendi. Sistemin daha hızlı çalışması için her optimizasyonu yaptığını belirten Xiaomi, Focus Computing 2.0 ile üçüncü parti uygulamaları da anında optimize edecek.

Ayrıca sistemde çalışmayan uygulamaları uyku moduna al gibi ek düzenlemeler de olacak. Enerji tasarrufu ve optimizasyonlar için de çok önemli adımlar atıldığı kesin. Bu kısımları da daha sonra detaylı olarak inceleyeceğiz. Sanal RAM arttırma gibi özelliklerden söz ediyoruz.

MIUI 13

MIUI 13 Ne Zaman Çıkıyor?

Şu an net bir dağıtım tarihi yok. Ama 2022 Ocak ayıyla beraber dağıtımın başlaması bekleniyor.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler