Cumartesi, Nisan 27, 2024

Monster Gaming Laptop Modelleriyle Masaüstü Bilgisayarlara Elveda Deyin

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada gaming laptop modellerinin aksine masaüstü bilgisayar satışları her geçen gün azalıyor. Toplama bilgisayara rağbet belirli ölçüde devam etse de bilgisayar kavramının ayakta kalmasını, taşınabilir bilgisayarlar ve özellikle gaming laptop modelleri sağlıyor. Boş bir bilgisayar kasasının 6 kilogramın üzerinde ağırlığa sahip olabilmesi, kasanın dolu halinin 10 küsur kilograma ulaşması ve taşınabilirlikten hayli uzaklaşması, bunda etkili oluyor. Ancak asıl neden, oyun bilgisayarı sınıfında bulunan ve kolayca taşınabilen notebook modellerinin, teknolojik açıdan masaüstü bilgisayarları yakalamış ve kimi noktalarda geçmiş olmaları sayılıyor. Peki, bu nasıl mümkün oluyor?

Düşük TDP’li İşlemciler Oyuncu Bilgisayarı İçin Önemli

Ünlü teknoloji geliştiricileri birbiri ardında açıklamalar yaparak Moore Kanunu’nun, bugünün teknolojisiyle geçerliliğini yitirdiğini ifade etseler de üretim teknolojisinin ulaştığı noktanın, küçümsenmeyecek derecede iyi olduğunu herkes kabul ediyor. Bu sayede oyun laptopları, dahili donanım bileşeni noktasında masaüstü bilgisayarlarının sunduğu performansı zorlanmadan, yüksek düzeyde enerji tüketmeden ve kabul edilebilir seviyede ısı üreterek sunabiliyor. Intel’in 14 nm üretim teknolojisinde takılı kalmasına karşın özellikle mobil işlemcilerde mimari açıdan iyileştirmelere gitmesi, üretim tekniğini geliştirerek işlemci çekirdek sayısını artırması, işlemci frekans değerlerini yükseltmesi ve bunu düşük TDP değerleriyle mümkün kılması, gaming laptop modellerinin güçlenmesini sağlıyor. Özellikle sekizinci nesil Intel Core i5 ve Intel Core i7 serisi işlemciler, hem yeni nesil oyunlardaki başarısıyla oyuncu bilgisayarlarını güçlendiriyor hem de bu bilgisayarların farklı işlemlerde de kullanılabilmesine olanak veriyor. Gaming laptop modellerindeki dahili donanım soğutucuları, işlemci ne kadar güçlü olursa olsun işlemcinin ideal sıcaklıklarda çalışmasını temin ediyor.

Monster Gaming Laptop Modelleriyle Masaüstü Bilgisayarlara Elveda Deyin2 1

Akıcı Oyun Deneyimi İçin Harici Ekran Kartı GPU’ları Kullanılıyor

Gaming laptop kavramının içini dolduran bir diğer unsur GPU olarak adlandırılan grafik yongaları oluyor. NVIDIA’nın GeForce GTX 1000 serisiyle başlattığı yenilik sayesinde artık masaüstü oyun bilgisayarı modellerinde yer verilen güçlü ekran kartlarındaki GPU’lar, gaming notebook serilerinde de kullanılabiliyor. Daha önce gerçekleştirilemeyen bu durum, üretim teknolojisinin ilerlemesi, güçlü olmasına rağmen düşük düzeyde güç tüketip az ısınan GPU’ların üretilebilmesi ile açıklanıyor. Böylece oyun tutkunları, SLI konfigürasyonlu NVIDIA GeForce GTX 1080 GPU’ya sahip gaming laptop modellerini edinerek diledikleri yerde 4K çözünürlükte oyun deneyimi elde edebiliyor.

NVIDIA’nın geliştirdiği GeForce Experience yazılımı, oyun laptopları içerisinde yer verilen GPU’ların performans kaybı yaşamadan oyunlardan video yakalayabilmesini sağlarken, oyuncular için çeşitli profiller sunarak oyun deneyimini de iyileştirebiliyor. Bu da masaüstü bilgisayarlardaki alışkanlıkların gaming laptop platformunda sürdürülebilmesi anlamına geliyor.

Monster Gaming Laptop Modelleriyle Masaüstü Bilgisayarlara Elveda Deyin1

SSD ve DDR4L Belleklerle Performans Perçinleniyor

Yeni nesil donanım özellikleriyle güçlendirilen bir gaming notebook için olmazsa olmaz kabul edilen iki birim, SSD ve DDR4L RAM’ler oluyor. Boştayken ihmal edilebilecek düzeyde düşük güç tüketirken okuma/yazma hızlarıyla oyunların anında açılabilmesini sağlayan SSD’ler, oyuncuların hayatını kolaylaştırıyor. Modern oyunların gereksinim duyduğu bellek miktarını, performanstan taviz vermeden ve az enerji harcayarak karşılayan DDR4L yapısındaki RAM’ler ise gaming laptop modellerinin performansına katkıda bulunuyor.

IPS panelli ve çözünürlüğü 4K’ya kadar ulaşabilen gaming laptop seçenekleri, membran klavyeli olabildiği gibi mekanik klavyeyle de güçlendirilmiş olabiliyor. Bu sayede milisaniyelerin önem kazandığı oyunlarda başarı elde etmek ve rakiplerin bir adım önüne geçmek biraz daha kolaylaşıyor. Yerleşik mikrofon, subwoofer destekli ses sistemi, HD Web kamera ve USB-C portunun da aralarında olduğu pek çok bağlantı birimi, gaming laptop modellerinin işlevselliğini artırıyor.

Bilinenin aksine gaming laptop modelleri, doğru marka seçildiğinde donanım bazında özelleştirilebiliyor. Kullanıcıların gereksinim duyduğu depolama birimleri ve bileşenlerin birçoğu, daha iyi performans ve yüksek verimlilik doğrultusunda kişiselleştirilebiliyor. Oyun tutkunlarına bu fırsatı veren Monster; Abra ve Tulpar serisi gaming laptop modellerinin özelleştirilebilmesine zemin hazırlarken kullanıcıların, masaüstü bilgisayardan farksız bir oyun deneyimi elde edebilmelerini mümkün hale getiriyor. Eğer gaming laptop alma konusunda çekinceleriniz varsa; Intel işlemcili ve NVIDIA GPU’lu Monster Notebook modelleriyle tanışabilir, emektar masaüstü bilgisayarınıza elveda diyebilirsiniz.

 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler