Çarşamba, Nisan 24, 2024

Moov by Garenta araç kiralama incelemesi (Test ettik tüm deneyimler)

Paylaş

silkroad gaminggentr

Anadolu Grubu Çelik Motor A.Ş İstanbul merkezli olarak araç kiralama hizmeti Moov by Garenta farklı hizmeti devreye soktu. Farklı diyorum çünkü bu şekilde araç kiralama ilk defa görüyoruz. Mobil uygulama üzerinden İstanbul’un pek çok semtinde kimseye hesap vermeden, sürekli sözleşme imzalamak zorunda kalmadan size en yakın aracı alıp, istediğiniz yerde bırakabilme fonksiyonuna sahip bir uygulama. Peki Moov by Garenta araç kiralama hizmetindeki deneyimlerimiz nasıl?

1-) Araçları nasıl kiralıyoruz?

Normal araç kiralama şirketlerine gittiğinizde şöyle bir dezavantaj var. Birincisi benzini siz koyuyorsunuz veya teslime ederken aldığınız şekilde benzini ilave ederek teslim ediyorsunuz. İkincisi bir sürü sözleşme ve kağıtlar ile gidip uğraşmak durumunda kalıyorsunuz. Ancak Moov by Garenta‘da böyle bir durum ile karşılaşmadan, online sözleşmeyi bir sefer yapmanız yeterli oluyor. Ardından onay aldığınızda hesabınıza giriş yaparak size en yakın araçları listeleyebiliyorsunuz.

Moov By Garenta Arac Kiralama 004Ödemeler kredi kartı veya sanal kart üzerinden alınıyor. Provizyon bedeli ise kiraladığınız araç modeline göre şekil değiştiriyor. Ancak en düşük ve en yoğun araçlardan birisi olan Renault Clio için provizyon bedeli 224 TL olarak belirlenmiş durumda.

Soldaki görselde de belirtildiği üzere, size en yakın aracı seçtikten sonra kredi kartı veya sanal kart ile 224 TL provizyon bedelini ödüyorsunuz. Ardından araç size minimum 15 dakika uzaklıktaysa, süreniz başlıyor. 15 dakika uzaklıkta olan aracı aldığınızda yürüyerek veya herhangi bir taşıt ile gittiniz diyelim, 16.dakikaya girdiği andan itibaren süreniz işlemeye başlar. Yani 15 dakikada aracın yanında olmanız lazım. Aksi taktirde kullanmadan para yazmaya başlar.

Aracın yanına vardığınızda ise Moov‘la seçeneğine tıklıyorsunuz ve otomatik olarak mobil uygulama üzerinden arabanın kilidi açılıyor. Anahtar ise her zaman torpido gözünde yer alıyor. Siz de aracı bir yere bıraktıktan sonra yine aynı şekilde anahtarı torpidoya bırakmalısınız.

Hangi marka ve model araçlar var?

Şimdiye kadar toplam 5 farklı araç modeli gördüm ve hepsini de kullandım. Fakat Moov’un araç eklemesi yapması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle Volkswagen grubundan araç segmenti eklenebilir. Ancak şuan için sadece aşağıdaki araçları kiralayabiliyorsunuz.

  • Renault Clio
  • Renault Megane
  • Renault Clio SW
  • Kia Cerato
  • Pegeout 301 (Varla yok arası bir şey. Bulursanız şükredin.)

Araç kiralama işlemini yapmadan önce manuel vites veya otomatik vites seçeneklerini de seçmelisiniz. Sürekli otomatik araç kullanıyorsanız, manuel kiralamak istediğinizde Moov yine sizi uyarıyor ve “Bu araç manuel vites, kiralamak istediğinizden emin misiniz?” diye bir metin geliyor.

Moov By Garenta Arac Kiralama 009

Mesela yukarıda bulunan araç listesinde Pendik’te ikamet ettiğim için,bana en yakın araçların listesi görünüyor. Şunu söylemeliyim, gerçekten çok fazla araçları var. Pendik‘ten başlayıp, Avrupa Yakası’na kadar tahminim 2500’ün üzerinde araçları hizmet veriyor.

Aracı kiraladım, bırakırken ne yapıyorum?

Bakın burası gerçekten önemli. Renault Clio otomatik vites aracı kiraladınız diyelim; Süreniz işlemeye başladı. Her 15 dakika başı sizden 14 TL para alıyor. Bunun içerisinde benzin dahildir. Günlük kiralamak isterseniz ise kesinlikle önermiyorum. 336 TL gibi bir rakam Clio araçtan talep ediliyor. Diğer üst segment modellerin fiyat listesi şu şekilde;

  • Renault Clio Otomatik Vites: 336 TL
  • Renault Clio SW Otomatik Vites: 336 TL
  • Renault Megane Otomatik Vites: 360 TL
  • Kia Cerato Otomatik Vites: 360 TL
  • Pegeout 301 Otomatik Vites: 332 TL

Dip Not: Manuel vites araçların kiralama ücretleri otomatik viteslere göre %3 daha ucuz. Tercih bu konuda sizin.

moov by garenta araclar

Kiralamayı yaptık, peki güvence nasıl?

Tek tek anlatmaya devam ederken tabii ki en önemli kısımdan bahsetmemek olmaz. Moov by Garenta müşteri hizmetlerinden aldığım bilgi ve şimdiye kadar deneyimlediğim bilgilere göre herhangi bir kaza anında araçlar kaskolu olduğu için, sizden kaynaklanmayan kazalardan sorumlu olmuyorsunuz.

Fakat alkol, uyuşturucu kullanıp direksiyon başına geçtiyseniz, bu durumda sizi hiç bir kasko kurtarmayacaktır. Onun dışında ise normal bir kullanıcı dikkatsiz davranıp, farklı bir arabaya veya bir yere araç ile kaza yapacak olursa, 600 TL‘ye kadar masrafları karşılıyor. Sonrasında kusurlu taraf sizseniz, doğal olarak aracın ve karşı tarafın masrafları sizden kesiliyor.

İlk defa kiralayacak dostlarıma söylüyorum çok da korkacak bir durum yok. Ancak şöyle de bir tabir vardır: Emanet araç her zaman emanet araçtır. Başına gelebilecek en ufak durumdan siz sorumlusunuz. O yüzden bu durumu göz önüne alarak araçları kiralıyorsunuz.

Moov By Garenta Arac Kiralama 008

Provizyonlar ne zaman geri yatıyor?

Diyelim 1 saat araç kullandınız ve sizden provisyon olarak 224 TL çekti. 1 saat ücreti 45 TL olarak hesaplandı. 224 TL – 45 = 179 TL provizyon ücreti ertesi gün hesabınıza geri yatıyor. Ancak takip edin çünkü arada bir provizyonların geciktiği oluyor. İlk başlarda 3 gün beklediğimi hatırlıyorum.

Moov By Garenta Arac Kiralama

Araç arızalanması veya benzer durumlar

Diyelim ki aracı kiraladınız, kontağa anahtarı taktınız, bir de o ne? gösterge ışıklarından bir tanesi kırmızı kırmızı size bakıyor. Uyarılar arasında akü, lastik basınç veya benzin ibaresi var. İsterseniz hemen araçtan çıkıp iptal edebiliyorsunuz, isterseniz de aracın kiralamasını yaptıktan sonra yıldız ve deneyimleriniz bölümünden şikayetinizi yazabiliyorsunuz.

Bu konuda Moov başarılı buluyorum çünkü 2 kez bana denk gelen “Lastik basınç uyarısı” sonucunda kiralamamı bitirdiğimde 1 yıldız vermiştim. Ertesi gün aracı bıraktığım yerde tekrar gördüm. Sonra uygulamadan “kiralanıyor mu acaba?” diye tekrar baktığımda kiralanamadığını gördüm. Sonra “Allah Allah niye kiralanamıyor acaba?” diye kendi kendime sorarken, müşteri hizmetlerini arayıp benim yorumuma dayanarak aracın bakıma gideceği notu paylaşıldı. Bir kullanıcı olarak gerçekten çok hoşuma gitmişti.

Gelelim fasulyenin faydalarına

Moov By Garenta Arac Kiralama 010Şimdiye kadar toplamda 53 kez araç kiraladım ve 1892 km yol yaptım. 1 adet Clio SW, 19 adet Sedan ve 33 adet Hatchback araç kiralaması yaptım. Toplam süre ise 2 gün 5 saat 51 dakika olarak görünüyor. Baktınızda uzun süredir Moov araç kiralama hizmetini kullanıyorum.

Deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için aslında bu rehberi hazırlıyorum ki, siz de kiralamayı düşünüyorsanız, ona göre ölçüp biçmenizi tavsiye ediyorum.

Zira ilk zamanlar kiraladığınız zaman “lan güzelmiş he” deyip kendinizi kaptırabiliyorsunuz. Sonrasında giden paralar oluyor ne yazık ki. Tabir-i caizse işin kurdu olduktan sonra “boşa baya para harcamışım” diyebiliyorsunuz.

1-) Fiyatlar sürekli değişiyor ve zamlanıyor. Buna dikkat ederek kiralamanızı yapın.

2-) 15 dakika için 14 TL para ödüyorsunuz güzel. Fakat 16.dakikaya girdiğinizde yarım saatlik tarifeye geçiyorsunuz ve 14 TL yerine 28 TL ücret alıyor sizden. O bir dakika için bazen yetişemediğiniz zamanlar oluyor ve boşu boşuna para ödüyorsunuz. Bu gerçekten çok saçma bir durum.

3-) Benzin dahil olması çok güzel. Aracın benzini az olduğunda Petrol Ofisi‘ne giderek hiç bir şey söylemeden “fulle” demeniz yetiyor. Sonrasında para ödemeden istasyondan aracın benzini full dolu bir şekilde ayrılıyorsunuz.

4-) Günlük kiralamanız için kesinlikle tavsiye etmiyorum. Günlük bile kiralasanız KM sınırı var. Diyelim ki günlük kiraladınız ve 6 saatte 160 KM yol yaptınız. Günlük kiralama KM sınırını geçtiğiniz için, her KM başı sizden ekstra ücret almaya başlıyor. Yani günlük 160 KM sınırınız var. Peki buna nasıl günlük diyorsunuz? Günlük falan değil abicim bu. Bildiğin 160 KM yol hakkıdır. Sen bunu ister 6 saatte tamamla, ister 24 saatte. Ama bunun adı günlük değil.

Mesela ben aracı aldım sabah Bolu’ya gittim. Ardından geri geldim aynı gün içinde. Sözde günlük ama, KM sınırı aşıldığı için o fiyat 450 TL500 TL‘lere kadar çıkıyor. O hatayı bir kere yaptım ve ders çıkarttım sevgili dostlar. Günlük düşünüyorsanız daha lüks araçları daha uygun fiyata kiralayabiliyorsunuz. Araştırmanızda fayda var.

Moov By Garenta Arac Kiralama 002

5-) Eğer iş için sabah çıkıp kısa süreli yerlere düşünüyorsanız çok avantajlı. Ben evime en yakın aracı alıyorum, 15 DK içinde ofise varıyorum ve 14 TL para ödüyorum. Taksi ile gittiğimde aynı yola 25 TL para ödüyorum. Ne taksicinin şikayetlerini dinliyorsunuz, ne de yolu uzatmalarına maruz kalıyorsunuz. Kendi aracınız gibi, istediğiniz yere gidip istediğiniz yerde (Park cezası olmayan yerler, AVM otoparkları hariç) bırakabiliyorsunuz.

6-) Aracı kiraladınız ve işiniz bitti. Ceza kesilmeyecek veya araç için sorun olmayacak mahalle araları, sokak başları veya benzer yerlere gidip bırakabiliyorsunuz. Sonrasında mobil uygulama üzerinden “kiralamayı sonlandır” dediğinizde kontrol listesi karşınıza çıkıyor.

Burada size bir kaç soru soruluyor. Mesela “Camları kapatınız mı?” kapalı ise “tik” koyuyorsunuz. Sonra “Aracı çekilmeyecek güvenli bir yere park ettiniz mi?” evet ise “tik” koyuyorsunuz. Bu şekilde 5 soruyu cevapladıktan sonra “Kiralamayı sonlandır” dediğinizde otomatik olarak uzaktan araç kilitleniyor.

7-) Bazı araçlar gerçekten çok pis olabiliyor. İçerisi veya dışarısı fark etmeksizin, kullandıktan sonra uygulamadan deneyime 1 yıldız verin ve durumu anlatan bir kaç cümle yazın. Ardından aracı temizlemek için ekip aracı geri çekiyor.

BONUS: Şimdi İspark ile anlaşma yapmışlar. Günlüğü 10 TL’den aracı İspark otoparkına bırakabiliyorsunuz.

Moov By Garenta Arac Kiralama 010

Sonuç

Sizlere yaşadığım tüm deneyimlerimi aktarmaya çalıştım. Çok şükür şimdiye kadar bir sorun ile karşılaşmadım ama, cazibesini kaybetmeye başladı. 15 dakikalık kiralama hizmetinden faydalanıyorum şuan. Çok fazla işim olursa, 1 saat veya 2 saat maksimum.

Mesela geçen gün Gebze’ye gidip geldim. Toplamda 1 saat 42 dakika kullandım. Benden 84 TL para aldı. Kilometre aşımı her saat geçerli olduğu için, sonradan kendi kendime “vay arkadaş, 120 TL günlük kiralayan yerler var. Ben 2 saatliğine bu parayı ödedim” dedim. O yüzden tartıp kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Tamamen artısı ve eksileri ile sizlere Moov by Garenta araç kiralama hizmeti incelemesini anlatmaya çalıştım. Yine sormak istediklerinizi yorumlardan bana iletebilirsiniz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

17 YORUMLAR

  1. Hocam klavyenize sağlık. Dediğiniz gibi günlük kiralamak hiç mantıklı değil. Bende bir kaç kere kiraladım ama bulunduğumuz yeri alandan çıkarttılar bıraktım.

    • Bana mantıklı gelen yönü; herkes günlük araç kiralama hizmetine ihtiyaç duymuyor. Adamın 1-2 saat işi olur mesela, niye günlük kiralasın? Bir de dediğiniz gibi al istediğin yere bırak olayı cidden çok yenilikçi bir artı. Aniden arabaya ihtiyacı olan biri en yakın aracı alıp işini görüp oraya bırakıp gidebilir. Dikkatli ve doğru kullanımda artıları çok güzel. Ama bahsettiğiniz gibi araçların kirli bırakılması vs. kötü bir durum. Malum, ülkede kiralama araçların durumu ortada.

    • Kesinlikle kullanmayın arkadaşlar haksız yere bir bahane ile tarafınıza bir cezai yaptırım uygulanıp hesabınızdan haberiniz olmadan para çekilebiliyor. Parayı çektikten sonra naparsanız yapın hiç bir şekilde muhattap bulamıyorsunuz. 15 dk araç kiralıyım derken bi ton parası çekilen insan var benimde aynı işlem başıma geldi haksız yere cezai yaptırım uyguladılar derdinizi anlatıcak kimseyide bulamıyorsunuz. Kesinlikle hiç bir şekilde kullanmayın.

  2. Hocam açıkçası güzel bir içerik olmuş. Firmanın ağzından bir inceleme değilde doğrudan kullanıcı deneyimi ile hazırlanmış olması ekstra güzel olmuş. Eski yönleri kullanıcılardan gelen geri bildirimlere göre şekillenir diye tahmin ediyorum. Onun dışında özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde ciddi iş görebilir. Umarım kullanıcılar suistimal etmez.

  3. Kendi aracimla gecen hafta kaza yaptim, bugun kisa mesafe arac lazim oldu hastane icin dedim moov deneme zamani geldi neyse araci haritada kesdirdim gittim basina uygulama uzerinden isleme basladim aracin cizikleri vardi birkac yerinde ve ön sag sol tekerlek davlumbazinda sarkma vardi vok sorun degildi gerci resimleri cekdim uygulama uzerinden ve araci kirala dedik kapilar tak acildi 🙂 toplamda hastaneye 8km yol gittim kiralamayi bitir dedim 29uncu dakika da bitirdim aracin 4 tarafindan resmini cekip kiralamayi bitirdim toplamda 23tl kapilar kilitlendi neyse aracdan biraz uzaklasdim hemen baskasi geldi masallah bos durmuo araclar :)) provizyonum da 10dk sonra geri yatti 🙂

  4. Günlük araç kiralama olayı nasıl oluyor tam bilmiyorum ama o araçlara da yakıt koyma masrafınız olacak bu yüzden kafa kafaya gelme olasılığı yüksek.

    • Hgs den bahsediyorsan ödüyorlar faturasını sana kesiyorlar aynı şekilde trafik cezasınıda ödüyorlar faturayı sana kesiyorlar.

  5. 120 liraya kiralayan yerler var eyvallahda. Yakıt sana ait ve sonrasında bi sıkıntı olursa başını çok ağrıtırlar bide yabik gibi çullanırlar tepene para koparırlar bilmem ne tazminatı diye. O yüzden moov’a devam. <3

  6. Bir sorum olacaktı gunluk çıkardım arabayı aksam 9 da öbürsü gun akşam 9 a kadar vaktım var erkenden kıralamayı bitir yapsam geri parayı verıyorlarmı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler