Pazartesi, Ekim 14, 2024

Mouse’da LOD (Lift-off Distance) Nedir?

Bir çok kişinin bilmediği veya bilse de aşina olmadığı bir konuya değinmek istiyorum.

Mouse’da LOD ayarı nedir? Ne işe yarar.

81352008 B655 4D45 9D16 A5007B1C2CCD - PC Hocası

LOD, Lift Off Distance’ın kısaltmasıdır. Kısaca açıklamak gerekirse, farenin havadayken çalışmaya devam ettiği maksimum yüksekliğe verilen isimdir. Artık günümüzdeki yeni sensörlerle beraber bu özellik kişiselleştirilebiliyor. Örneğin yeni çıkan PAW3395 sensör ile çoğu marka bu özelliği kişiselleştirmemize olanak tanıyor. LOD’un yazılım aracılığıyla veya aygıtın üzerindeki düğmelere basılarak özelleştirilebilir, bu durum markadan markaya değişiklik göstermekte.

LOD (Lift-off Distance) önemli mi?

Screenshot 1 1 - PC Hocası

Evet, önemlidir. Hatalı LOD (Lift-off Distance) ayarının crosshair’ın titremesine neden olabilir. Geniş bir dönüş yapmak istediğinizde mouse hareket etmeyebilir. Hatta mouse’u kaldırmanıza rağmen crosshairınız hareket edebilir, o yüzden LOD ayarı oldukça önemlidir.

Genellikle oyuncu farelerinde LOD‘un standart değeri 1,2mm veya 2,4mm arasında değişkenlik gösterir.

Düşük LOD:

  • LOD değeri DVD veya CD ile ölçülür. 1 DVD kalınlığında okuma yapmıyorsa LOD değeriniz oldukça düşüktür, yaklaşık 1,2mm değerinde diyebiliriz.
BENZER:  ASUS Düşük Profilli GeForce RTX 3050 Kartını Duyurdu

Orta LOD:

  • 2 DVD kalınlığında okuma yapmıyorsa bu seferde LOD değeriniz orta seviye yani 2,4mm diyebiliriz.

Yüksek LOD:

  • 2 DVD kalınlığında bile okuma yapıyorsa o farenin LOD değeri çok yüksektir. Bu durum profesyonel oyuncular tarafından ve rekabetçi oyunlar için kesinlikle önerilmiyor.

İdeal LOD değerleri 1,2mm veya 2,4mm arasında olması tavsiye ediliyor. Aşağıdaki videoyu izleyerek siz de kendi donanımınızın LOD değerini öğrenebilirsiniz.

https://twitter.com/AhmetPCH/status/1618261095348834307?s=20

Son olarak şunu eklemek istiyorum, LOD değeri mousepad’den mousepad’e değişiklik gösterebilir. Hibrit mousepad, kumaş mousepad ve cam mousepad’de farklı sonuçlar alabilirsiniz. O yüzden firmalar bu ayarın günümüzde özelleştirilmesine izin vermesi güzel bir durum.

Bir editör tavsiyesi olarak geniş ve büyük bir mousepad’e sahipseniz size önerim düşük LOD seviyesi olacak. Şunu unutmayın bu ayar kesinlikle kişiden kişiye değişen bir özelliktir. Kendiniz test ederek size uygun LOD değerini bulabilirsiniz.

Herkese iyi günler dilerim 🙂

silkroadgaminggentr

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Benzer Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler