Cuma, Nisan 26, 2024

MSI Bravo 15 Laptop İncelemesi (Ryzen 7 5800H / RX 5500M)

Paylaş

silkroad gaminggentr

MSI’ın, farklı donanımlarıyla dikkat çeken çok sayıda oyuncu laptop modeli bulunuyor. Genelde Intel işlemcilerden güç alan modellerle karşılaşıyor olsak bile, seriler içerisinde AMD sistemli oyuncu laptop modellerini de görmek mümkün. İşte MSI Bravo 15 serisi de bunlardan biri.

AMD işlemci ve AMD ekran kartından güç alan seri, inceleme masamızdaki yeni konuğumuz olacak. Tasarımı nasıl? Diğer modellere göre ne kadar başarılı? Teknik donanım açısından nasıl? Oyun performansları nasıl? Tüm bu soruları cevaplamaya çalışacağımız incelememize başlayalım.

İstediğiniz Alana Direkt Olarak Geçebilirsiniz

  1. Bravo 15 Laptop Tasarımı
  2. Bravo 15 Laptop Ekran Özellikleri
  3. Bravo 15 Laptop Teknik Özellikleri
  4. Bravo 15 Laptop Oyun ve Performans Testi

MSI Bravo 15 Laptop Tasarımı Nasıl?

Her zaman olduğu gibi geleneği bozmuyorum ve işe tasarım kısmından başlamak istiyorum. MSI serilerinin genel olarak beğendiğim bir tasarımı yapısı var. Marka serilerinde bir yandan oyuncu laptoplarında aradığımız hareketli tasarım yapısını sunarken, bir yandan da şıklığı öne çıkarıyor. MSI Bravo 15 bu modellerden biri. Tasarımı daha iyi anlamak adına, bu yapıya bölüm bölüm bakalım.

Üst Kapak Tasarımı

MSI Bravo 15, alıştığımız MSI logosunu barındırmıyor. Biliyorsunuz birçok seride gördüğümüz bir ejderha logosu bulunmakta. Bu modelde kapak üzerinde Thunderbird logosunun yer aldığını görüyoruz. Kasa renginde olduğu gibi siyah olan logonun, bir noktasında kırmızı bir detaya yer verilmiş ve şık bir görüntü elde edilmesini sağlanmış.

MSI Bravo 15 Laptop

Logo dışında üst kapakta hareketli bir tasarım görüyoruz. Yanlardan içe doğru çizgiler, kapak tasarımını abartı olmayacak şekilde hareketlendirmiş ve güzel bir görüntü bırakmış.

MSI Bravo 15 Laptop

  • Üst Kapak Tasarım Notu: Üst kapak çok fazla parmak izi bırakmıyor ama uzun kullanımlarda hafif parmak izlerinin kaldığını görebilirsiniz. Kolay temizleniyor.

Ekran ve Kapak Altı Tasarım

MSI Bravo 15 laptop modelinde, siyah ve kırmızının uyumu sunulmuş. Kapağı kaldırdığınız zaman iç kısımda, bu renk uyumunun sunulduğunu görüyorsunuz. Tam boy klavyede, kırmızı aydınlatma yer verilmiş.

3 kademeli aydınlatmanın olduğu klavye, 1.7 mm tuş hareket mesafesiyle geliyor ve şık bir görüntü sunuyor. Ayrıca klavyenin, diğer serilerde olduğu gibi kullanımı oldukça rahat diyebiliriz.

MSI Bravo 15 Laptop

Ekran tasarımına geldiğimiz zaman ise, bir tık kalın çerçeveler dikkatimi çekti. Yanlardan çerçeveler ince ama üst ve alt kısımdan bir tık kalın bırakılmış. Elbette kötü bir görüntüsü yok fakat sanki biraz daha ince çerçeveleri görsek daha iyi olurdu diyebilirim.

Onun dışında ekranın üst bölümünde köşeli bir tasarım yapısı tercih edilmiş ve bu da tasarıma bir hareket katmış. Aynı köşeli yapı tabii ki alt kasada da dikkat çekiyor.

MSI Bravo 15 Laptop

Ekranın menteşelerine gelince, biraz daha güçlendirilmiş menteşeler dikkat çekiyor. Rahat kullanım sunduğunu ve dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca ekranın tam olarak yatmasını da sağlıyor. Sınır konmamış.

  • Kapak Altı Tasarım Notu: Klavye aydınlatmasında sadece kırmızı renk var. RGB aydınlatma yok. Menteşeler ekranın tam açılmasına olanak veriyor.

Alt Kapak Tasarımı

MSI Bravo 15 modelini sanki elinizdeymiş gibi hissetmenizi istiyorum bunun için tasarım detaylarına devam edeceğim. 🙂 Sıkıldıysanız direkt teknik özellikler bölümüne geçebilirsiniz. Merak edenler için tasarımdan devam edelim.

Alt kapak tasarımı bir hayli hareketli. Oyuncu bilgisayar modellerinde biliyorsunuz ki soğutma performansı çok önemli. Bunun için sadece soğutma sisteminden değil, tasarım oynamalarından da yararlanılıyor. MSI Bravo 15 Laptop modelinde de öyle yapılmış.

MSI Bravo 15 Laptop

Alt kısımda petek şeklinde bir tasarım yapısı var ve geniş havalandırma ızgaralarına yer verilmiş. Bu alt kısımdaki havalandırma bölümünü arkada yer alan ızgaralar da desteklemekte. Böylece optimum hava akışının doğru bir şekilde elde edilmesi sağlanmış.

Ayrıca hem üst bölümde hem de alt bölümde ikişer adet yükseltici ayaklık kullanılmış. Bu da cihazın normal düz zeminlerde de altlık kullanmaya gerek kalmadan, hava kanallarının açık kalmasını sağlıyor.

  • Alt Kapak Tasarım Notu: Petekli yapıda her yer açık değil. Belli bölümlerde havalandırma açıklıkları var.

İç Tasarım Nasıl?

MSI Bravo 15 Laptop incelemesi için tasarım bölümünün son parçasına geldik. Bir de cihazın görmediğiniz kısmı yani iç tasarım yapısından söz edelim. Kapağı kaldırdığınız zaman, Cooler Boost 5 soğutma sistemiyle karşı karşıya kalıyorsunuz.

Çift fan ve bakır ısı boruları büyük bir bölümü kaplamış gibi gözüküyor. Yine SSD ve RAM bölümlerini de net olarak görebiliyorsunuz.

MSI Bravo 15 Laptop Tasarım Detayları

  • Portlar: LAN girişi, HDMI, 1 adet Type-C USB 3.2 Gen1, 1 adet Type-A USB 2.0, 2 adet Type-A USB 3.2 Gen1, Kulaklık girişi, güç girişi ve batarya resetleme girişi.
  • Boyutlar: 359 mm X 259 mm X 24.95 mm
  • Ağırlık: 2.35 kg

MSI Bravo 15 Laptop incelemesi tasarım bölümümüz için artık sona geldik. Ekran ve teknik özelliklerini de verdikten sonra, performans testlerimize doğru ilerleyeceğiz.

MSI Bravo 15 Laptop Ekran Özellikleri Nasıl?

Ekran bölümüne geçelim. Oyuncu laptop modellerinde yavaş yavaş bir standart yerleşmeye başladı. Artık ekranların yenileme hızlarının 120 Hz üzerinde olduğunu görüyoruz. Bravo 15 serisinde de bu geçerli olmuş.

Modelde 15.6 inç standart boyutla gelen, IPS-Level ekran bulunuyor. Yansıtmasız ekran 144 Hz yenileme hızına sahip ve 1920 X 1080 piksel çözünürlük değeri var.

Ekranda 8 bit parlaklık değeri sunuluyor ve yine bu konuda da standartlar yakalanmış ama ekranın parlaklığının bir tık düşük geldiğini söylemek lazım. Yüksek ışık altında ya da güneş ışığı altında, parlaklık birazcık düşük gelebilir.

Onun dışında ekran bölümünde söylemek istediğimiz güzel bir detay da var. MSI Bravo 15 Laptop, oyuncu monitörlerinde gördüğümüz gibi dahili bir crosshair sunuyor.

Klavyede FN ile etkinleştirebileceğiniz bir kısayol tuşu eklenmiş. FN+alt yön tuşuna bastığınız zaman, ekranda crosshair açabiliyorsunuz. Oyuncuların seveceği detaylardan birisi diyebilirim.

MSI Bravo 15 Laptop

Ekran Notları

  • Boyut: 15.6 inç
  • Panel: IPS – Level panel
  • Çözünürlük: 1920 X 1080 piksel
  • Yenileme Hızı: 144 Hz
  • Dahili Crosshair: Var

Ekran bölümünü de bitirdiğimize göre en merak ettiğiniz kısma geçebilirim. Yani MSI Bravo 15 Laptop teknik özellikler bölümü. Burada da AMD hakimiyetini göreceğiz. Biliyorum sistem merak ediliyor.

MSI Bravo 15 Laptop Teknik Özellikleri Neler?

Teknik özellikleri tek bir kalemde incelemek istemiyorum. İşlemci, ekran kartı gibi ayrı ayrı ele alalım ki daha fazla detaya inebilelim.

İşlemci – AMD Ryzen 7 5800H

AMD’nin laptop modelleri için sunduğu işlemci, başarılı modellerden birisi. 2021 yılında gördüğümüz işlemcinin, üretim teknolojisi TSMC 7 nm FinFet teknolojisi olarak biliniyor. 8 çekirdekli olan işlemcinin iş parçacığı sayısı ise 16.

İşlemcinin saat hızlarına gelince, seride 3.2 GHz temel saat hızı görüyoruz.

Maksimum olarak ise saat hızının 4.4 GHz seviyesine kadar çıkması mümkün. Tabii ki işlemci buna göre düzenlenmiş ve yük altında performansını arttırıyor.

AMD serilerinde gördüğümüz önbellek sistemi yine AMD Ryzen 7 5800H işlemcisinde de mevcut. İşlemcide 16 MB değerinde L3 önbellek ve 4 MB değerinde de L2 önbellek bulunmakta.

İşlemci için son olarak bir de TDP değerlerine bakalım. İşlemcinin varsayılan TDP değeri 45W ve gayet ideal bir değer. Ama yapılandırmalara göre TDP’nin 35W ile 54W arasında değişebildiğini de ekleyelim.

MSI Bravo 15 Laptop

MSI Bravo 15 İşlemcisi Özet

  • Model: Ryzen 7 5800H
  • Mimari: Zen3
  • Üretim Teknolojisi: 7 nm FinFet
  • Çekirdek Sayısı: 8 çekirdek 16 iş parçacığı
  • Temel Saat Hızı: 3.2 GHz
  • Maksimum Saat Hızı: 4.4 GHz
  • Önbellek: 16 MB L3 önbellek ve 4 MB L2 önbellek
  • TDP: 45W varsayılan değer

Oyuncuları tatmin edecek güçlü işlemcinin dışında önemli olan bir başka nokta olan ekran kartına da geçelim. AMD işlemci ve AMD ekran kartının uyumu gördüğümüz sistemde, bu ikilinin neler yapabildiğine de bakacağız.

Ekran Kartı: AMD Radeon RX 5500M

Ekran kartında daha iyi bir seçim olabilir miydi? Bence kesinlikle olabilirdi. Ama oyun performanslarında da göreceksiniz, popüler oyunlarda herhangi bir FPS sorunu yaşamıyorsunuz. AMD işlemci ve ekran kartı uyumunu da burada hissediyoruz.

Ekran kartının özelliklerine geçtiğimizde ise 1408 akış işlemcili bir ekran kartı görüyoruz.

6.4b transistör sayısına sahip olan ekran kartı, 4 GB GDDR6 bellek ile geliyor. Ekran kartının bellek hızı ise 14 Gb/sn olarak belirlenmiş. Tabii ki buna bağlı olarak bellek bant genişliği de 224 GB/s seviyesinde.

Bellek kısmında söyleyebileceğimiz son şey ise 128 bit bellek arayüzünün tercih edildiği olacak.

Tüm bu değerlerle beraber mobil ekran kartının oyun saat hızı 1448 MHz olarak belirlenmiş. Burada yükseltilmiş saat hızı kısmında ise daha iddialı bir değer görüyoruz. Yükseltilmiş saat hızı 1645 MHz seviyesinde.

MSI Bravo 15 Laptop

MSI Bravo 15 Laptop Ekran Kartı Özet

  • Model: Radeon RX 5500M
  • Akış Çekirdek Sayısı: 1408
  • Bellek: 4 GB GDDR6 bellek
  • Bellek Hız Değeri: 14 GB/sn
  • Bellek Arayüz: 128 bit bellek arayüzü
  • Bant Genişliği: 224 GB/s
  • Oyun Saat Hızı: 1448 MHz
  • Arttırılmış Saat Hızı: 1645 MHz

Ekran kartında da söyleyeceklerimiz bu kadar. Zaten oyun testlerinde de ekran kartının hangi oyunda kaç FPS sunduğunu daha iyi anlayacaksınız. Biz diğer bölümlerden devam edelim.

Kaçırmayın: MSI Okula Dönüş Kampanyası Başladı! İşte İndirimler

Depolama Birimi ve RAM Seçimi

MSI Bravo 15 Laptop modelinin içerisinde depolama birimi olarak Kingston marka 512 GB SSD depolama birimi kullanılmış. Depolama birimi M.2 SSD NVMe PCIe Gen3 tek slot. Yani ikinci bir slot imkanınız yok.

RAM kısmında ise çift slot tercih edilmiş. DDR4-3200 MHz değerinde çift slot toplamda 16 GB RAM kullanılmış.

Burada Maksimum olarak 64 GB seviyesine kadar yükseltme yapmak mümkün. AMD seriler için 16 GB kullanılması güzel bir detay ama RAM CL değerleri CL20 olarak dikkat çekiyor. Bunu da belirtelim.

Pil ve Adaptör

Oyuncu laptop modellerinde çok yüksek pil süreleri beklemiyoruz. Odağımız oyunlarda maksimum performansı almak olduğu için, genelde prizde kullanım yapılıyor. Buna karşın MSI Bravo 15 Laptop modelinde yer alan 3 hücreli 53.5 Whr batarya, genel kullanım için de standart bir süre sunulmasını sağlıyor.

Testlerimizde %36 şarj ile tam performans modunda 30-35 dakikalık bir kullanım ömrü sunulduğunu gördük. Tam pille ne kadar şarj süreleri olacağı da kullanıma göre değişiklik gösterecektir. Pil konusunda unutmadan bir artı noktadan daha söz edelim.

Seride MSI Center yazılımı yer alıyor. Buradan da pilinizi kullanımınıza göre en iyi şekilde ayarlayabilirsiniz. Farklı modları deneyebilirsiniz.

İş adaptör kısmına gelince, biliyorsunuz ki watt değerlerine de bakmak gerekiyor. MSI Bravo 15 Laptop, 150 W bir adaptör ile beraber geliyor. AMD sistem düşünüldüğü zaman, gayet yeterli bir değer olduğunu belirtelim.

MSI Bravo 15 Laptop

Notlar

  • 3 hücreli 53.5 Whr batarya
  • 150 watt adaptör

MSI Bravo 15 Laptop Soğutma Sistemi Nasıl?

Şimdi bu özelliklerden söz edip, asıl önemli olan soğutma performansından söz etmezsek olmaz. Seride MSI’ın birçok modelinde kullandığı Cooler Boost 5 soğutma sistemi var. 6 adet inceltilmiş ısı borusu ve 2 adet fandan oluşan soğutma sistemi, genel olarak başarılı.

Sadece fanları en yüksek moda aldığınız zaman haliyle birazcık ses artış gösteriyor. Onun dışında soğutma performansının da yeterli görüldüğünü eklemek lazım.

Ses Sistemi Nasıl?

MSI Bravo 15 Laptop ses sistemini videodaki yer alan ses testinde daha iyi göreceksiniz. Ama genel olarak bir bahsedelim. Cihazda Hi-Res Audio desteği bulunmakta. Yüksek çözünürlük ses destekli laptop, bu konuda da yeterli diyebileceğimiz seviyeyi yakalıyor. Ama tabii ki daha iyi ses deneyimi için ek çevre birimleri kullanmak isteyebilirsiniz.

Onun dışında oyuncuları düşünerek eklenen bir artı daha var. O da Nahimic desteği. Bluetooth kulaklıklara 3D surround sesi çok daha net ve yüksek aktarılması sağlanıyor.

MSI Bravo 15 Laptop

MSI Bravo 15 Diğer Önemli Detaylar 

  • Wi-Fi 6 desteği var. %75 daha az gecikme ile bağlantılar sunuluyor
  • Windows 11 desteği bulunuyor
  • MSI Center yazılımı üzerinden tüm kontrolleri yapmak mümkün

Evet böylece teknik özellikler kısmında ne varsa tamamladık. Artık performans ve oyun testlerine geçelim. Yine teknik özellikler kısmında detay, merak ettiğiniz bir şey olursa yorumlarınızı bekleriz.

MSI Bravo 15 Laptop Oyun ve Performans Testi

3DMark Time Spy Testi

Full HD çözünürlükte yapılan testte cihaz, tüm puanlarda 4.388 ortalama puan aldı. Burada grafik kısmında 4.020 puan alındığını, işlemci kısmında ise 9.142 puan alındığını da ekleyelim. Değerlendirmeye göre cihaz, tüm cihazların %29’undan daha iyi sonuçlar elde etmiş durumda.

MSI Bravo 15 Laptop

Oyun Testleri

Forza Horizon 4 ( Full HD – Yüksek Ayarlar)

MSI Bravo 15 Laptop

Doom Eternal ( Full HD – Yüksek Ayarlar)

MSI Bravo 15 Laptop

PUBG ( Full HD – Yüksek Ayarlar)

MSI Bravo 15 Laptop

CS:GO ( Full HD – En Yüksek Ayarlar)

MSI Bravo 15 Laptop

Rust ( Full HD – Orta ile Yüksek Ayarlar Arası)

Genel Değerlendirme ve Fiyat

MSI Bravo 15 Laptop fiyatına baktığımız zaman modelin şu an için 13 bin TL ile 14 bin TL arasında değişen fiyatlarla satıldığını görüyoruz. 5800H serisi işlemcili model, kampanyalara denk gelirseniz biraz daha uygun bir fiyata bulunabilir.

Genel değerlendirmeye gelecek olursak, çok üst düzey bir cihaz olmadığını kabul etmek lazım.

Ama oyun testlerinde de görebileceğiniz gibi popüler oyunlarda FPS sorunu yaşamadan oynayabilirsiniz. Zaten daha üstü sistemlere çıktığınız zaman, fiyat buna bağlı olarak katlanacaktır.

MSI Bravo 15 Tüm Teknik Özellikler Özet

Ekran Boyutu:15.6 inç
Panel: IPS-Level
Çözünürlük: 1920 X 1080 FHD
Yenileme Hızı: 144 Hz
İşlemci: AMD Ryzen 7 5800H
Ekran Kartı: AMD Radeon RX 5500M
Depolama: Kingston 512 GB M.2
RAM:2 X 8 GB (16GB) 3200 MHz DDR4
Batarya: 3 hücreli 53.5 Whr
Boyutlar: 359 mm X 259 mm X 24.95 mm
Ağırlık: 2.35 kg

Evet Bravo 15 incelememizin sonuna geldik. Merak ettiğiniz ek olarak sormak istediğiniz bir nokta olursa, sizi yorumlara alalım. Ürüne göz atmak isterseniz buradan fiyat bilgisi edinebilirsiniz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler