Cuma, Mart 29, 2024

MSI GE75 Raider 10SGS Laptop İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘dan herkese selamlar, birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün MSI GE75 Raider 10SGS laptop incelemesi gerçekleştiriyoruz.

PC donanım pazarında büyük bir paya sahip olan MSI, ürettiği taşınabilir bilgisayarlara bir yenisini daha ekledi ve GE75 Raider ile bizleri buluşturdu. İçerdiği donanımlar ve ağırlığı ile dikkat çeken yeni bilgisayarı sizler için temin ettik ve yakından inceleyerek sizlerle buluşturuyoruz.

Tasarım

MSI GE75 Raider 10SGS, siyah şık kutusu ile bizleri karşılıyor. Kutuyu açtığımızda ise MSI GE75 Raider, kullanım kılavuzları, kurulum diski ve 20V 14A şarj cihazı ile karşılaşıyoruz. Kutu içeriğinin standart bir içerik olduğu aşikar ancak gözlerimiz sticker ve anahtarlık gibi ekleri aramadı değil.

msi ge75 raider 10sgs 001

Bilgisayar, tasarımdan önce eldeki ağırlığı ile kendini belli ediyor. Kendi alanındaki rakip modellere göre daha hafif yapıda gelen bu bilgisayar, 2.6 kilogramlık ağırlığı ile seyahat kullanıcıları için ciddi bir avantaj sağlıyor.

MSI GE75 Raider 10SGS, siyah şık tasarımı ile dikkat çekiyor. Malzeme noktasında arka kapak ve kasa kısmında metal, taban kısmında ise sert plastik malzemeler kullanıldığını görüyoruz. Siyah rengin özellikle metal bölümlerde mat kullanılmış olması, parmak izi ve ter görünürlüğü sorunlarını beraberinde getiriyor. Ancak bu durum standart modellere göre biraz daha az.

msi ge75 raider 10sgs 003

Arka kapağa baktığımızda ortada MSI’ın kırmızı ejderha logosunu görüyoruz. Logonun her iki yanında ise yukarıdan aşağıya ters paralel iki kırmızı şerit eklenmiş. Bu görüntünün esasen tasarıma agresif ve dinamik bir hava kattığını söylemeliyiz. Taban kısmında ise çeşitli havalandırma kanalları dikkat çekiyor. Ancak göze en hoş gelen şeyin, bu bölümde çeşitli şekillerle süslenmiş olması.

msi ge75 raider 10sgs 002

Kasa tasarımına geçecek olursak kapağı kaldırdığımızda karşımıza 17.3″ inç boyutunda bir ekran çıkıyor. Ekran tasarımı özellikle çerçeve noktasında oldukça başarılı görünüyor. Yan ve üst kenarlardan son derece ince tutulan çerçeve alt bölümde aynı çizgiyi koruyamıyor.

msi ge75 raider 10sgs 006

Kasa noktasında da yine metal malzeme kullanıldığını söylemiştik. Bu alanda RGB aydınlatmaya sahip düşük profil klavye dikkat çekiyor. Üstelik MSI, klavyeye nümerik tuş takımı eklemeyi de ihmal etmemiş. Hemen alt bölümde ise touch padi görüyoruz. Touch padin etrafında da yine arka kapakta gördüğümüz kırmızı şerit mevcut. Bu alanın etrafını saran şeritler, arka kapak tasarımını da bu şekilde desteklemiş.

msi ge75 raider 10sgs 004

MSI GE75 Raider 10SGS, genel tasarım hatlarında bu detayları taşırken kenar bölümlerde de çeşitli alanlar kullanmış. Bu noktada teknik kısmına sonraki bölümde değineceğimiz soğutma kanalları dikkat çekiyor. Arka kısımda iki, sağ ve sol kısımda birer havalandırma kanalı görüyoruz. Bu alanlardan kalan kısımlarda ise çeşitli bağlantı noktaları konumlandırılmış.

msi ge75 raider 10sgs 018

Cihazın bağlantı noktalarına baktığımızda ise 3 adet USB 3.2, bir adet Type-C, SD kart okuyucu, HDMI ve mini-DisplayPort çıkışı, LAN girişi ve mikrofonlu 3.5mm kulaklık jackı bulunuyor.

 Teknik Detaylar

Genel tasarım hatlarından bahsettikten sonra asıl önemli kısım teknik tarafa geldik. MSI GE75 Raider 10SGS modeli, GE75 Raider ailesinin en güçlü modeli. Bu model haricinde 10SFS ve 10SF modellerinin de olduğunu hatırlatalım.

msi ge75 raider 10sgs 013

Ekran ile devam edecek olursak MSI GE75 Raider 10SGS modeli, 17.3″inç boyutunda Full HD çözünürlük sunan IPS bir panele sahip. Elimizdeki panelin ekran yenileme oranı 240Hz ancak diğer versiyonlarda bu oranlar değişiklik gösterebiliyor. Ekran, performans noktasında IPS panelden aldığı güçle birlikte renk noktasında çok iyi sonuçlar veriyor.

msi ge75 raider 10sgs 008

Renklerin parlaklığı ve canlılığı ile birlikte yansıtmayı önleyici kaplama, seyir zevkini bir hayli yükseltiyor. Bu görüntü kalitesinin 240Hz yenileme oranı ile birleşmesiyle birlikte akıcılıkta da gözle görülür bir fark ortaya çıkıyor elbette. Dolayısı ile ekran kalitesinde herhangi bir eksi durum yok. Ancak içerdiği donanım itibari ile en azından 2K çözünürlükte bir ekranın kullanılması çok daha iyi olabilirdi düşüncesindeyiz.

msi ge75 raider 10sgs 010

Gelelim bilgisayarın gücüne güç katan donanımlara. MSI GE75 Raider 10SGS, işlemci tarafında Intel’in 10. nesil Intel Core i7-10750H model işlemcisini kullanıyor. Bu işlemci mobil tarafta oldukça güçlü zira temelde 2.60GHz Turbo modunda ise 5.0GHz frekans hızlarına erişebiliyor. 6 çekirdek ve 12 iş parçacıklı yapı ise bu güce destek sunan diğer özelliklerden.

msi ge75 raider 10sgs 027

Ekran kartı kısmına kafamızı çevirdiğimizde NVIDIA RTX 2080 Super modelini görüyoruz. Bu kart bildiğiniz gibi mevcut ürünler arasında en iyi ekran kartı olarak geçmekte. MSI’da bu kartı herhangi bir kırpma downgrade olmadan ekleyerek kullanmış. Ekran kartının teknik kısmında 8GB boyutlu GDDR6 bellekler dikkat çekiyor. İçerdiği 3072 CUDA çekirdeği, 256 Bit veri yolu ve 15.5Gbps bellek hızı kartın diğer özelliklerinden.

msi ge75 raider 10sgs 024

RAM tarafına baktığımızda Samsung imzalı iki adet 16GB boyutlu çift kanal bellekler görüyoruz. Belleklerin çalışma frekansı ise 2666MHz. Ayrıca dilerseniz bellekleri toplamda 64GB’a kadar ve 3200MHz frekans hızına kadar yükseltebilmeniz mümkün.

msi ge75 raider 10sgs 026

MSI GE75 Raider’ın depolama kısmında da çok güçlü çözümler görmekteyiz. Bu alanda MSI, laptop içerisinde hem SSD hem de HDD çözümü kullanmış. SSD kanadında WD imzalı 512GB kapasiteli M.2 SSD görüyoruz. HDD tarafında ise Seagate marka 1TB harddisk tercih edilmiş.

msi ge75 raider 10sgs 023

Diğer teknik detaylara değinecek olursak klavyenin RGB aydınlatmalı olduğundan bahsetmiştik. Klavye, SteelSeries işbirliği ile geliştirilmiş. Bu noktada yazılım desteği ile özelleştirme yapabilmek mümkün. Ayrıca dilerseniz dahili 7 farklı aydınlatma profili ile de hızlı kullanım gerçekleştirilebiliyor.

msi ge75 raider 10sgs 012

Öte yandan ses tarafında da laptop, Giant Speaker adını verdiği Dyna Audio imzalı dörtlü hoparlör kurulumu ile geliyor. Bu noktada laptop, hem yüksek ses seviyesine sahip hem de net ve pürüzsüz bir ses deneyimi sunuyor. Ayrıca Hi-Res yani yüksek çözünürlüklü ses desteği de bilgisayara dahil edilmiş.

msi ge75 raider 10sgs 022

Son olarak pil tarafına da değinelim ve soğutma performansına geçiş yapalım. GE75 Raider, 6 hücreli 6Whr kapasiteli bir pile sahip. Pil, standart kullanımda yani yüksek güç gerektirmeyen durumlarda 4 saati aşan kullanım sağlıyor. Ancak işin içine oyun gibi yüksek güç gerektiren işler dahil edildiğinde bu süre çok daha aşağılara çekiliyor. Ancak yine de tek şarjla 4 saatten fazla kullanım süresi almak mümkün.

Soğutma ve Oyun Performansı

MSI GE75 Raider 10SGS, teknik tarafta oldukça güçlü bir laptop. Elbette bu tarz taşınabilir cihazlarda en önemli ikinci şey soğutma performansı oluyor. Bu noktada kasanın içine yolculuk yaptığımızda MSI’ın bu konuda harcadığı çabayı gözlemleyebiliyoruz.

msi ge75 raider 10sgs 020

MSI, laptopu soğutmak için çift fanlı bir soğutma tercih etmiş. Fanlar, özel kesimleri sayesinde daha fazla havayı tahliye edebilecek düzeyde tasarlanmış. Soğutma işinde en önemli tercih ise toplamda 8 adet kullanılan bakır ısı boruları olmuş. Her fan için dört ayrı bakır boru kullanan MSI, bu boruları hem işlemci hem de GPU ile doğrudan temas ettirerek etkin bir çözüm aramış.

msi ge75 raider 10sgs 029

Havalandırma kanallarının kenarlarda ve arkada olmak üzere 4 adet olduğunu aktarmıştık. Aynı zamanda taban kısmında açılan ızgaralarla da bu hava akışına destek sağlanmış. Fanların ses performansına değinecek olursak düşük ve en yüksek kademede yaptığımız testler neticesinde fan sesinin kabul edilebilir bir düzeyde olduğunu söylemeliyiz.

msi ge75 raider 10sgs 019

En düşük seviyede fanların sesi neredeyse hiç duyulmuyor. Hız ayarını en yükseğe çektiğimizde ise ses farkedilebilir bir şekilde artıyor. Ancak rakip modellere göre uçak kalkış sesine benzer bir ses oluşmuyor. Daha ince ve daha yumuşak bir ses duyuluyor. Peki oyun testlerinde sıcaklıklar ne değerde?

msi ge75 raider 10sgs 007

Yaptığımız oyun testlerinde esasen performans tarafında herhangi olumsuz bir durumla karşılaşmadık. Neredeyse tüm oyunlarda en yüksek grafik ayarlarında 120 FPS üzerini rahatlıkla gördüğümüzü söyleyelim. Ancak iş soğutma tarafına döndüğünde tablo biraz eksiye çevrildi.

msi ge75 raider 10sgs 027

MSI GE75 Raider 10SGS laptop, soğutma tarafında gerek fanlar gerek ısı borularının dağılımı açısından iyi bir işe imza atmış. Ancak kullanım senaryolarında, özellikle oyun oynarken işlemci ısının 85 derecenin üzerinde olduğunu şahit olduk. Kimi zaman 90 dereceleri aşan bu sıcaklık, her ne kadar performanstan ödün vermese de uzun vadede ömrü etkileyebilecek değerler. Dolayısı ile soğutma tarafının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.

Hocanın Yorumu

MSI GE75 Raider 10SGS, MSI’ın oyuncular ve üst düzey kullanıcılar için hazırladığı çok güçlü bir laptop konumunda. Zaten 26000 TL’yi bulan satış fiyatı, premium seviyesini gözler önüne seriyor. Elbette içerdiği donanımlar, ürün fiyatını yukarı çeken en önemli etmenler.

msi ge75 raider 10sgs 006

MSI, ağırlık ve boyutuna baktığımızda bu ürünün içerisine hem 10. nesil i7 işlemci hem de NVIDIA RTX 2080 Super eklemeyi başarmış. Performans noktasında limitleri zorlayan MSI, bedel olarak biraz soğutmadan ödün vermiş diyebiliriz. Esasen soğutma, gürültü noktasında çok iyi performans veriyor ancak az gürültü ne yazık ki çok serin bir çalışmaya imkan tanımamış.

Genel olarak baktığımızda ise MSI, bu bilgisayarında hem tasarımı hem performansı hem de taşınabilirliği birleştirerek iyi bir işe imza atmış. Depolama çözümlerini de işin içine katarsak son derece başarılı bir cihaz olduğunu söyleyebilmek mümkün olur. Dolayısı ile PC Hocası olarak ürüne, hem tasarım hem de performans ödülünü uygun görüyoruz.

ustun performans tasarim odulu pch 2020

Ürünün tüm detayları ile ele alındığı video incelemesine yukarıdaki bağlantıdan ulaşabilmeniz mümkün. Görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin. Yeni bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler