Pazar, Nisan 28, 2024

ASUS ROG STRIX B550-E Gaming / TUF B550M-Plus WiFi Anakart İncelemeleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, ASUS’un en yeni çipsetli, en yeni iki anakartı ROG STRIX B550-E Gaming ve TUF B550M-Plus WiFi modellerini inceliyoruz.

Bildiğiniz gibi AMD 3. nesil 3000 serisi Ryzen işlemci ailelerini yakın zamanda duyurdu ve üreticiler ilk anakartlarını tüketicilere sundu. Daha önce X570 çipsetli üst düzey anakartları gördüğümüz bu aile için daha uygun fiyatlı orta seviye B550 çipseti duyuruldu. Bu doğrultuda da ASUS, bu çipsete sahip en yeni iki anakartını bizlerle paylaştı. Bizler de anakartları ofisimize aldık ve bizlere neler sunuyor yakından gözlemledik.

Tasarım

ASUS ROG ve TUF B550 anakartların kutusuyla başlayacak olursak, alıştığımız ASUS anakart kutuları ile karşılaşıyoruz. Her iki anakartın kutusunda da ürünlerin resimleri ve içerdiği teknik detaylar bulunuyor. Kutu içeriklerine baktığımızda özellikle ROG STRIX modeli için bir hayli dolu bir kutu ile karşılaşıyoruz.

asus b550 anakartlar 002

ASUS ROG STRIX B550-E Gaming: 4 adet SATA kablosu, RGB ledler için uzatma kablosu, ROG stickerlar, kablo tutucu, WiFi anteni, ses için USB kablosu, anahtarlık, sürücüleri içeren DVD ve kullanım belgeleri ile geliyor. TUF B550M-Plus WiFi ise 2 adet SATA kablosu, TUF çıkartması, sürüleri içeren DVD, montaj vidaları ve kullanım kılavuzları ile geliyor.

Kutuları kenara bırakıp her iki ürünü yan yana getirdiğimizde ilk tasarımsal detayı gözlemliyoruz. ASUS TUF B550M-Plus WiFi modeli, adından da anlaşılacağı üzere m-ATX yapıda geliyor. Dolayısı ile ROG STRIX B550-E Gaming’e göre daha ufak bir tasarıma sahip. ROG STRIX modeli ise ATX form faktörüne sahip bir tasarımla geliyor ve masadaki büyük duruşula kendini belli ediyor.

asus b550 anakartlar 003

Tasarımlar noktasında genel bir özet çıkaracak olursak, ROG STRIX modeli daha kaslı ve agresif bir tasarıma sahip. ATX formun sunduğu geniş alanı güçlü şekilde kullanan bu tasarım, ROG ailesinde görmeye alıştığımız çizgiyi sürdürüyor. TUF modeli ise daha sakin ancak çok daha kararlı bir tasarım sunuyor. Elbette bu model de TUF ailesinin bir üyesi olduğunu genel tasarım hatlarıyla bizlere yansıtmakta.

asus b550 anakartlar 012

Her iki modelinde hakim renginin siyah olduğunu görüyoruz. PCB ve genel tasarım dilini siyah yüzey ile sabitleyen ASUS, TUF modelinde tema rengi gri ve turuncu renklere yoğun şekilde yer vermiş. Çaprazlama gri renkli şeritler ile anakarta dinamik bir hava takan ASUS,  RGB aydınlatmaya sadece sağ alt köşede yer vermiş.

asus b550 anakartlar 014

ROG STRIX modeline baktığımızda ise hakim renk siyahın üzerine kırmızıya çalan mor detaylar giydirilmiş. Bu alanda bağlantı yuvalarını saran kalkanda, M.2 soğutucusunda ve çipset bölümünün kapağında bu renkleri görebilmek mümkün. RGB aydınlatma noktasında ise giriş çıkışları kapsayan kalkan üzerine yerleştirilen ROG gözü dikkat çekiyor. Bu bölüme yerleştirilen LED yardımı ile RGB aydınlatma ayarlamak mümkün.

Teknik Detaylar

ASUS, yeni B550 çipsetli her iki anakartında da güçlü özelliklere yer vermiş. Bu alanda her iki anakartında desteklediği işlemci ailesi elbette Ryzen 3000 ve Ryzen 3000 PRO serisi. Önceki nesillere olan uyumluluk noktasında ise ne yazık ki bir destek sunulmamış. Yani bu anakartlar şu an için sadece 3. nesil Ryzen işlemcileri çalıştırabiliyor. Ancak ileride gelebilecek olan BIOS güncellemeleri ile bu destek genişletilebilir.

asus b550 anakartlar 023

Ancak bu noktada ufak bir parantez açalım. Ryzen 3000 serisi işlemci desteği her iki anakartta da mevcut demiştik. Ancak, bu seri içinde iki işlemci modeline ne yazık ki destek sunulmuyor. Bu işlemciler Ryzen 3200G ve Ryzen 3400G modellerinden oluşmakta.

asus b550 anakartlar 030

Neden desteklenmiyor sorusuna ise şöyle cevap verelim, bu işlemcilerin içinde dahili grafik işlemci mevcut. Ancak bu grafik işlemcilerin nesli 2. nesil. Başta da söylediğimiz gibi anakart, sadece 3. nesil Ryzen işlemcilerle çalıştığı için bu iki işlemci içinde bulunan 2. nesil grafik işlemcileri tanıyamıyor. Dolayısı ile bu iki işlemciyi bu anakartlarda en azından şimdilik çalıştırmak mümkün değil.

asus b550 anakartlar 020

RAM tarafında her iki anakartın da üzerinde çift kanal destekleyen dört adet DDR4 RAM yuvası görüyoruz. Her iki modelde de toplam bellek boyutuna verilen destek 128GB ancak çalışma frekansı noktasında farklar mevcut. ROG STRIX modelinde RAM frekansı iki şekilde kendini gösteriyor. Eğer bu anakarta Ryzen 3000 serisi bir işlemci takarsanız, bellek frekansı en çok 4600MHz oluyor. Ancak 3000 serisi PRO işlemciler kullanırsanız bu frekans hızı 5100MHz’e kadar çıkabiliyor.

asus b550 anakartlar 019

Öte yandan TUF modeline baktığımızda da aynı farklılık görünüyor. TUF B550M-Plus WiFi anakarta takacağınız bir 3000 serisi Ryzen işlemci ile bellekler en çok 4600MHz hızında çalışıyor. Ancak işlemci tercihiniz 3. nesil Ryzen PRO ailesinden olursa bu frekans hızı 4800MHz’e yükseliyor. Dolayısı ile her iki anakart içinde kullanılacak işlemci, RAM frekans hızında etki yaratıyor.

Her iki modelin genel yapısı dayanıklılık üzerine kurulmuş. Bu noktada her iki anakartta da 6 katmanlı bir PCB yapısı ve SafeSlot adı ile güçlendirilmiş slotları görüyoruz. ROG STRIX modelinde kullanılan SafeSlot’lar iki ekran kartı yuvasında da mevcut. TUF modelinde ise tek bir slotta bu desteği görüyoruz. RAM slotlarına baktığımızda ise iki modelde de bir güçlendirme sunulmamış.

asus b550 anakartlar 010

ASUS, her iki anakartına da yüksek dayanıklılık sunan VRM, mofset, bobin ve kapasitörler kullanmış. TUF serisi bu alanda zaten askeri sınıfta dayanıklılık sunan parçalardan oluşuyor. ROG STRIX serisinde kullanılan parçaların da hemen hemen aynı kalitede olduğunu biliyoruz.

asus b550 anakartlar 009

Yine her iki anakart üzerinde de işlemci soğutmasına destek sunması amacı ile geliştirilmiş yüksek dayanıklı ve pasif soğutmalı VRM’ler bulunmakta. Ayrıca işlemci voltajından doğabilecek olan tüm olumsuz durumlar için de DigiVRM denetleyicisi, her iki modelde de mevcut.

Peki bu yüksek dayanıklı VRM ve mofset gibi parçaların bizlere sağladığı avantajlar neler? Bu noktada yaptığımız yoğun stres ve render testlerinde her iki anakartın çipset sıcaklaklarını ölçerek bu farkı anlamış olduk. Bu noktada yaptığımız testler sonucunda TUF modelinde sıcaklık en az 37, en çok 83 ve ortalama 41 derecelik sıcaklıklarda çalıştı. ROG STRIX modelinde ise bu sıcaklıklar en az 36, en çok 85 ve ortalama 48 dereceyi gördü.

asus b550 anakartlar 028

Bu değerler her iki anakart için oldukça iyi zira anakartlar üzerinde çipseti soğutacak aktif bir soğutma sistemi yok. Pasif soğutma altında ulaşılan bu değerlerin gayet yeterli olduğunu belirtelim. TUF modelini daha serin kılan şeyin ise kullanılan yüksek askeri sınıf parçalar olduğunu ekleyelim.

asus b550 anakartlar 007

Anakartlar üzerinde bir diğer dikkat çekici detay M.2 SSD yuvaları. ASUS, her iki anakarta da iki adet M.2 SSD yuvası ayırmış. Ancak ROG STRIX modelinde her iki M.2 yuvasında soğutucu bulunurken, TUF modelinde sadece bir yuvada bu soğutucuya yer verilmiş. Sabit depolama noktasında ise ROG STRIX 6 adet SATA6 yuvasına, TUF modeli ise 4 adet SATA6 yuvasına sahip.

asus b550 anakartlar 004

Genişleme slotlarına baktığımızda ise her iki anakartında PCI-e 4.0 sürümünü destekleyen bir yuvası mevcut. Toplamda ise TUF anakartın iki adet, ROG STRIX’in ise 3 PCI-e yuvası bulunuyor. Bu yuvaların ikisini de ekran kartı ile doldurup köprü yapmak isterseniz yine anakartın desteğini görebilirsiniz. Ancak ROG STRIX modelinde NVIDIA SLI ve CrossFireX desteği mevcutken, TUF modelinde sadece CrossFireX desteği bulunuyor.

asus b550 anakartlar 027

Anakartların giriş çıkış yuvalarına bakacak olursak, her iki anakartta da 8 adet USB yuvası dikkat çekiyor. ROG STRIX modelinde bu USB girişlerinin dağılımı; 2 adet USB 3.2, 4 adet USB 2.0, birer adet 3.2 Type-C ve 2.0 Audio Type-C şeklinde. TUF anakartta ise 5 adet USB 3.2, bir adet Type-C ve 2 adet USB 2.0 olarak konumlandırılmış.

asus b550 anakartlar 008

Bağlantı noktasında her iki modelde de Intel destekli 2.5 Gigabit hızında LAN ve WiFi 6 standardında kablosuz bağlantı birimi ve ayrıca Bluetooth 5.1 desteği mevcut. Ses tarafında da yine her iki anakartta da 7.1 kanal ses çözümü sunan teknolojiler mevcut.

asus b550 anakartlar 005

Son olarak yine her iki anakartın da dikkatleri üzerine çeken önemli bir özelliği bulunuyor. Bu anakartlarda ASUS tarafından geliştirilen yapay zeka destekli gürültü engelleme sistemi mevcut. Bu sistem, ASUS’un geliştirdiği Armoury Create yazılımı ile çalışıyor ve tek bir tıklama ile sahip olduğunuz mikrofonun gürültü engellemesine olanak sağlıyor.

Hocanın Yorumu

ASUS, ROG STRIX B550-E Gaming ve TUF B550M-Plus WiFi modellerine yakından baktık. Her iki anakart da AMD’nin en yeni orta sınıf çipsetini taşıyor ve çipsetin getirdiği PCI-e 4.0 gibi önemli özellikleri üzerlerinde barındırıyor.

asus b550 anakartlar 003

Baktığımız zaman performans anlamında ROG STRIX modelinin biraz daha ön planda olduğunu görüyoruz ancak kararlılık ve dayanıklılık noktasında da TUF anakartın önde olduğu malum. Dolayısı ile çeşitli ihtiyaçlara ve kullanım senaryolarına göre her iki modelinde yeni nesil AMD işlemci satın alacak kullanıcılar için son derece ideal olduğunu söylemeliyiz.

Fiyat tarafında ise TUF modelinin 1300 TL civarında bir satış fiyatı mevcut. ROG STRIX modelinde ise bu fiyat 2200 TL bandına yükseliyor. Dolayısı ile TUF modelinin daha fiyat/performans odaklı olduğunu da gözlemleyebiliyoruz. Ancak gerek bağlantı noktasında daha geniş destek, gerekse de tasarım noktasında daha cazibeli olsun isterseniz, ROG STRIX modeli tasarım/performans tarafında kendini gösteriyor.

ustun performans tasarim odulu pch 2020

Ödül tarafında da ASUS ROG STRIX B550-E Gaming, tasarım ve üstün performans ödüllerini, TUF B550M-Plus ise üstün performans ve fiyat/performans ödüllerini alıyor.

üstün performans fiyat performans ödülü e1595880003369

Ürünlerin incelemesini bitirirken görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmak isterseniz alt bölümdeki yorumlar kısmını kullanabilirsiniz. Ürünlerin video incelemesine ise yukarıda bulunan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

2 YORUMLAR

  1. Hocam harikasınız tam r3 3200g siparişi vermiştim uyumsuz olduğunu buradan okuyunca iptal ettim ve r3 4350g aldım çok teşekkür ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler