Cuma, Nisan 19, 2024

Nvidia, DLAA Teknolojisini Tanıttı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yenilikler ile ön planda olan Nvidia bu sefer de DLAA teknolojisini bizlere tanıttı.

DLAA, kısaca oyunlarda keskinliği artıracak bir teknoloji desek yanlış olmaz.

nvidia brand logo 2 1280x720 1

Nvidia, Elder Scrolls Online’a yapılacak bir güncellemenin, oyunu daha etkili bir şekilde yürütmelerine yardımcı olmak için daha düşük GPU’lar için DLSS desteği sunacağını duyurdu. Ancak gelen tek özellik bu değil. Nvidia ayrıca yeni bir Derin Öğrenme Kenar Yumuşatma modu veya kısaca DLAA‘yı tanıttı.

NVIDIA DLAA olarak adlandırılan yeni teknolojisini piyasaya sürüyor. Bu teknolojiden herhangi bir performans artışı elde edemezsiniz, ancak elde ettiğiniz şey kesinlikle inanılmaz kenar yumuşatma olacak.

RTX 20xx ve RTX 30xx ekran kartları için geçerli olan DLAA teknolojisi bu hafta yayınlanan bir Nvidia sürücü güncellemesi ile sunulmaya başlandı. Bu teknolojinin ilk kullanıldığı oyun ise Scrolls Online oldu.

DLSS ve DLAA Arasındaki Fark Nedir?

Lambert’in kavramsal olarak benzer bir şekilde çalışan DLSS ve DLAA hakkındaki yorumları bazı insanların kafasını istemeden karıştırabilir. DLSS, Deep Learning Super Sampling anlamına gelen bir kısaltmadır.

Süper örnekleme, çerçeveyi masaüstünün varsayılan ekran çözünürlüğünde çıkarmadan önce dahili olarak görüntüyü çok daha yüksek bir çözünürlükte işler. Geleneksel süper örnekleme, her şeyi bir çerçeve içinde yükseltir. Güçlü bir GPU’nuz ve düşük çözünürlüklü bir monitörünüz varsa bu sizin için güzel. Bir 1080p ekranda 4xSSAA’yı etkinleştirdiğinizde, yaklaşık olarak 3840×2160 ile aynı görüntüyü elde edersiniz. SSAA’nın bu kadar iyi çalışmasının nedeni, birçok oyuncu için tercih edilen çözüm olmamasıyla aynı. 4x dahili çözünürlükte bir görüntü oluşturmak, GPU’ya ağır bir yük bindirir.

Kısacası DLSS, orijinal düşük çözünürlüklü görüntünün daha yüksek çözünürlüklü görüntüsüne benzeyen bir görüntü oluşturup bize aktaran bir teknoloji.

Öte yandan DLAA ise performanstan ödün vermeden yapay zekalı kenar yumuşatma sistemi ile çok daha iyi görüntü kaliteleri elde edeceğiz. Bu yeni teknoloji daha çok geliştirilecek ve ilerideki süreçte birçok oyuna gelecektir.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler