Perşembe, Eylül 12, 2024

NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti Tanıtıldı! İşte Özellikleri ve Fiyatı

NVIDIA’nın 2022 yılına yeni bir amiral gemisi ekran kartıyla başlayacağını biliyorduk. Markanın yeni amiral gemisi ekran kartı ise beklediğimiz gibi NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti serisi oldu.

Bir yandan giriş seviyesi RTX 3050 modelinin duyurusunu yapan marka, bir yandan da üst segmentin en iddialı ürününü sunmuş oldu.

Bir süredir sızıntılarını sizlerle paylaştığımız yeni ekran kartında neler değişti neler değişmedi bakalım.

NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti Teknik Özellikleri

Yeni ekran kartının tasarım kısmında çok büyük bir değişim getirmediğini söyleyerek başlamak istiyorum. Söz konusu seri, yine RTX 3090 modelinde yer alan referans tasarımın aynı yapısıyla geliyor.

Tabii ki özelleştirilmiş olan modeller için durum biraz daha farklı olacaktır. Onları da iş ortaklarının tanıtımları sonrasında göreceğiz. 🙂

Tasarım konusunda bu ufak bilgiyi verdikten sonra geçelim teknik özelliklere. NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti gerçekten iddialı bir ekran kartı oldu. 10.752 CUDA çekirdeğinin yer aldığı ekran kartında GA10-350 grafik birimi yer alacak.

Kaçırmayın: NVIDIA GeForce RTX 3050 tanıtıldı

Yeni GPU çekirdek sayısını arttırmış ve daha iddialı bir yapıyla gelmiş oldu. Onun dışında tensör çekirdekler de RT çekirdekler de yerli yerinde. RTX 3090 modeline bu konuda da artış söz konusu.

3090 Ti modelinde RT çekirdek sayısı kısmında 84 RT çekirdeğinin kullanıldığı düşünülüyor. Tensör çekirdekleri kısmında ise 336 çekirdek kullanıldığını söyleniyor. Ama bunlar için henüz net açıklama gelmedi.

NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti

Geçelim bellek bölümüne. NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti bellek konusunda NVIDIA için bir ilk oldu. Yine serise 24 GB GDDR6x bellek var. Fakat bu kez bellek 21 Gb/sn bellek hızı görüyoruz.

BENZER:  Thermaltake, Yüksek Kapasiteli ve RGB Olmayan Seçeneklerle Yeni TOUGHRAM'leri Piyasaya Sürüyor

Yani RTX 3090 modeline göre bile çok daha iyi değerler elde edilecek. Bellek veri yolunda ise bir değişim olmayacak. Yine 384 bit değeri bulunacak.

Bellek kısmındaki bu değişim serinin TDP değerlerine de doğrudan etki etmiş durumda. TDP değeri, henüz kesin olarak açıklanmasa da sağlam kaynaklara göre 450W olarak belirlenmiş. RTX 3090 ana modelinde 350W civarlarında yer alıyordu.

Bunun dışında serinin saat hızının ise 1860 MHz seviyesinde olacağı söyleniyor. Bu değerlere göre bakıldığı zaman yeni ekran kartı RTX 3090 modeline göre %7.7 daha hızlı bir bellek ve %10 genel performans artışıyla beraber gelecek.

NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti

Önemli: Bazı özellikler için söyleniyor ya da net açıklama gelmedi gibi bilgiler de verdik. Bu konuda da kısa bir açıklama yapalım. RTX 3090 Ti duyuruldu ve bazı özellikler açıklandı ama kesin olarak açıklanmayan özellikler de var. Toplam RT çekirdek sayısı gibi. Bu konuda beklenen değerleri paylaştık ama markanın bu gibi ek özellikler için detayları ay içerisinde açıklaması bekleniyor.

NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti Fiyatı Ne Olur?

Yine kesin olarak açıklanmayan bilgilerden birisi de fiyat. Seride 2000 – 2100 dolar gibi bir fiyat olması beklenmekte. Ama dediğimiz gibi kesin bilgi yok.

Teknik Özellik Detay

  • Bellek Miktarı: 24 GB GDD6x
  • Çekirdek Sayısı: 10.752 CUDA çekirdek
  • TDP Değeri: 450W (kesin açıklamayı bekliyoruz)
  • Bellek Hızı: 21 Gb/sn
  • Fiyat: Net değil. Beklenti 2000 dolar civarı
silkroadgaminggentr

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Popüler Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler