Cuma, Nisan 26, 2024

Nvidia Quadro RTX Ekran Kartı ABD’de 2300 Dolardan Satışa Çıktı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Nvidia‘nın RTX ekran kartı serisindeki en önemli kozu olan Quadro serisi ABD’de 2300 dolardan satışa çıktı. ABD pazarından sonra Avrupa ve Batı ülkelere de gidecek olan bu canavar model, Türkiye’ye gelecek mi orası soru işareti.

Zira bu tip ekran kartlarının stok bazında satışları az olduğu için, tahminimiz 1 veya 2 tane gelmesi yönünde. Onun dışında ihtiyacı ve talebi olan kullanıcılar yurt dışından Amazon gibi sitelere girerek sipariş verebiliyorlar.

Turing Mimarisi Kullanan Quadro RTX Serisi

Nvidia Quadro RTX 5000 ekran kartı serisi en temelde TU104 mimarisi ile birlikte geldiği gibi, içerisinde 3072 adet CUDA çekirdeği, 384 adet tensör çekirdeği, 48 adet RT çekirdeği ve 16 GB belleği ile birlikte geliyor.

Aynı zamanda biliyorsunuz yeni GDDR6 modüllerine geçiş yaptığımız gibi, 256 bitlik bu kartın fiyatı 2300 dolar. Türk lirası ile kıyaslayacak olursak, kıyaslamamamızın daha doğru olacağını düşündüm.

Quadro 6000 modeline göz attığımızda ise kart 4608 CUDA çekirdeği, TU102 mimarisi, 576 Tensör çekirdeği, 72 RT çekirdeği ve 24 GB GDDR6 belleği ile birlikte geliyor. Bu ekran kartının piyasa satış fiyatı ise 6300 dolar olarak belirlenmiş durumda.

Son olarak serinin en baba kartı olarak nitelendirebileceğimiz Nvidia Quadro RTX 8000 serisi bulunuyor. Bu kart 48 GB belleğe sahip olduğu gibi, yine Quadro 6000’de olduğu gibi 4608 CUDA çekirdeği ve 576 Tensör çekirdeği ile geliyor. Fiyat olarak da 10.000 dolar etiketinin bulunduğunu belirtelim.

nvidia quadro rtx ekran karti 002

nvidia quadro rtx ekran karti

Bu Tip Kartlar Nerelerde Kullanılıyor?

Oyuncu adam normalde bu tip kartlar ile pek ilgilenmez. Zira onun gözünde maksimum nirvana şuanda RTX 2080 Ti serisidir. Fakat Quadro serisi ekran kartları performans ve verimlilik açısından şuanda dünyadaki en iyi ekran kartları niteliğindedir.

Bu kartları zaten her yerde göremediğiniz gibi, genellikle bilimsel araştırmalar, sağlık ve benzeri alanlarda gerçekleştirilen deneyler, uzay ve bilim araştırmaları, sanayi alanında nitelikli kavrama ve yapay zeka çalışmaları gibi pek çok geniş yelpazeye hizmet ediyor.

Belki duymuş olabilirsiniz; “Dünyanın en hızlı süper bilgisayarları” gibi pek çok piyasada haber bulunuyor. İşte bu tür sistemler saniyede aklınızın alamayacağı kadar hızlı işlemler yaparken, bu tip ekran kartlarından destek alarak gerçekleştiriyorlar.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler