Cumartesi, Nisan 27, 2024

NVIDIA RTX 40 Modelleri için Beklenen Özellikler Neler?

Paylaş

silkroad gaminggentr

NVIDIA RTX 40 serisi, önümüzdeki senenin amiral gemisi ekran kartları olacak gibi duruyor. Bu sene RTX 30 serisi bizi tatmin eden modeller oldu ama RTX 40 serisinden beklenti çok daha yüksek.

Seri için beklentiler yüksek olunca, seriye gösterilen ilgi de fazla oluyor. Sektörel birçok kaynak yeni ekran kartları üzerine odaklanmış durumda. Haliyle, yavaş yavaş kartlar için beklenen özellikler de sızmaya başladı. Biz de sızan bu özellikleri bir araya getirerek, yeni seri için beklentileri toparladık. Bakalım nasıl kartlar bekliyoruz?

NVIDIA RTX 40 Modelleri için Beklentiler ve Çıkış Tarihi Tahmini

Yeni ekran kartları için beklentileri bölüm bölüm ele alacağım ama şunu söyleyeyim ki şu an bunlar sadece beklentiler. Kesin olarak belirlenmiş bir şey yok. Sızıntılar ve sektörel otoritelerden gelen tahminlere dayanıyor.

Çekirdek Sayıları Nasıl Olacak? Ada Lovelace Mimarisi

Yeni seride çekirdek sayısının ciddi bir şekilde artacağı söyleniyor. Ada Lovelace mimarisine dayanacağı söylenen yeni ekran kartlarında AD102 GPU biriminde 18.432 adede kadar çekirdek sunulması beklentisi var.

Kaçırmayın: Sapphire X080 ve X060 Madencilik Kartları 

Eğer gerçekten bu sayıda çekirdek gelecek olursa, kartlar çok daha hızlı olacaktır. Toplamda mevcut nesillere göre %70-75 arasında daha fazla işlem performansı sunulacağı iddiası var.

NVIDIA RTX 40

Yeni Üretim Teknolojisi

AD102 GPU ve diğer Ada Lovelace serisi GPU birimlerinin bu kadar yüksek çekirdek sayılarına ulaşmasını sağlayacak ise yeni üretim teknolojisi var. Yine sızıntılara göre yeni GPU birimleri TSMC’nin 5 nm üretim teknolojisinden geçecek. Hem daha fazla çekirdek sunulacak hem de daha verimli GPU birimlerine ulaşılmış olacak.

NVIDIA RTX 40

Kaç Model Gelir?

Yine ilk etapta 3 ekran kartının öne çıkması beklentisi var. İlk partide duyurulacak modellerin RTX 4090, RTX 4080 ve RTX 4070 olacağı söyleniyor. Burada amiral gemisi modeli RTX 4090 olacak.

Amiral gemisinde 24 GB’a kadar GDDR6x bellek kapasitesi ve 21 Gbps gibi bellek hızı beklentileri var. Özellikler bu amiral gemisi modelinde güç tüketiminin ise çok daha yüksek olabileceğini de ekleyelim.

NVIDIA RTX 40

NVIDIA RTX 40 Serisi Ne Zaman Tanıtılır?

Şu an için ilk modellerin çıkışının 2022 yılının 3.çeyreğinde olacağını düşünüyoruz. İlk 3 modelden sonra, diğer seriler de 2023 yılına kadar tanıtılmaya devam edecektir. Ama hala net bir tarih yok.

NVIDIA RTX 40

Fiyatlar Artacak mı?

Kesinlikle fiyatların artması bekleniyor. Hatta artışın yüksek olması ve NVIDIA RTX 40 serisini farklı bir noktaya yerleştirmesi beklentisi de var. Serinin TSMC 5 nm üretim sürecine geçmesi bir ek maliyet. Çip sıkıntısı ikinci konu. Zaten doğal olarak yeni modellerde yaşanan bir fiyat artışı durumu var. Bunlar üst üste konulduğu zaman ciddi fiyat farkları bekleniyor.

Şimdilik Ada Lovelace mimarisine sahip olacağı söylenen ekran kartları için bildiklerimiz bunlar. Zaman içerisinde yeni bilgiler de gelmeye devam edecektir. Sızıntılara göre yazımızı güncelleriz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler