Pazar, Mayıs 12, 2024

Nvidia RTX Remix Duyuruldu! Özellikleri Ne? Nasıl Çalışıyor?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Nvidia GTC etkinliğinde sadece donanımsal yenilikler tanıtılmadı. Bunun yanında yazılımsal olarak da birçok yenilik duyuruldu. Nvidia RTX Remix bunlardan biri oldu. Eski oyunlara RTX ve DLSS 3 desteği gibi desteklerin eklenmesini sağlayacak yeni teknoloji, Nvidia Omniverse üzerine kurulu ücretsiz bir mod oluşturma platformu olacak.

Peki eski oyunlara RTX desteği gibi yeni teknolojiler nasıl eklenecek? Gelin Nvidia’nın yeni canavarını tanıyalım.

Nvidia RTX Remix, Klasik Oyunlara RTX ve DLSS Desteği Ekleyecek Modlar Oluşturulmasını Sağlayacak

DirectX 9 ve 8 temelli eski yapımlarda, düşük çözünürlüklü orijinal verileri geliştirmek için ciddi bir zaman harcamak gerekiyor. Ayrıca eski teknoloji ile geliştirilen bu tip yapımlara ışın izleme gibi modern teknolojileri ekleme noktasında da mod yapımcılarının karşılaştıkları bir çok sınır var.

Haliyle DirectX 9 ve 8 temelli klasik oyunları modlamak ve RTX gibi ışın izleme teknolojileri eklemek çok mümkün değil. İşte RTX Remix, tüm bu sorunlara çözüm olacak ve oyunların yeniden düzenlenmesini kolaylaştıracak bir mod oluşturma platformu olarak karşımıza çıktı.

Yeni platform sayesinde erişilmesi zor oyun verilerine çok kolay bir şekilde erişilebilecek, sahnelerin çok kolay bir şekilde geliştirilmesi sağlanacak ve oyunlara RTX, DLSS gibi destekler eklenebilecek.

Nvidia RTX Remix

RTX Remix Nasıl Çalışacak?

Bu noktada Nvidia RTX Remix, işe RTX Runtime kısmıyla başlıyor. Mod yapımcıları araç üzerinden tek bir kısayol tuşunu kullandıkları zaman özel bir D3D9 Runtime olan RTX Runtime sayesinde; sahnedeki dokular, geometri, aydınlatma ve kameralar yakalanacak.

Elde edilen varlıklar, USD formatına çevrilerek doğrudan RTX Remix aracında ya da Blender, 3DS Max, Adobe Sunbstance 3D Painter, SideFX gibi formatı destekleyen diğer yazılımlarda kullanılabilir olacak.

Nvidia RTX Remix

Yani tek tuşla dokular, geometri verileri, aydınlatmalar ve kameralar gibi varlıklar yakalanmış ve düzenlenmesi için de istenen formata getirilmiş olacak.

Elde edilen bu varlıkları ışın izleme kullanmak için yeniden hazırlarken ise hem dokuların hem de yüzeylerin gerçekçi geometrik ayrıntılarla yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Fakat tabii ki bu ciddi bir zaman alıyor. İşte RTX Remix, bu şekilde elde edilen eski oyun varlıklarının da yeniden işlenmesi noktasında yine işleri çok kolaylaştıracak.

AI doku ve yüzey araçları yapay zekanın da gücünü kullanarak tüm bu varlıkların istenen şekilde düzenlenmesini sağlıyor. AI Süper Çözünürlük dokuların çözünürlüğünü 4 kat kadar arttırıyor ve 1080p varlıklar üzerinden 4K dokular elde etmek mümkün oluyor.

Nvidia RTX Remix

AI fiziksel tabanlı araçlar ise elde edilen tüm varlıklara PBR özellikleri eklenmesi noktasında destek sunuyor.

Yapay zeka destekli bu sistem sayesinde dokuların ışın izleme efektleri gibi son teknolojilere de doğru bir şekilde uyum göstermesi, tepki vermesi sağlanacak.

Kısacası modcuların söz konusu sistemle beraber DLSS 3, RTX ya da Reflex gibi teknolojileri eski oyunlara eklemeleri çok daha basit olacak. Oluşturulan modların dışa aktarımı da kolaylaştırılmış.

Nvidia’nın söylediklerine göre oluşturulan modlar, kurulum noktasında diğer PC modlarıyla çok benzer bir yapıda. Modları kurmak isteyenlerin mod paketini indirmesi ve oyunun ana klasörü içerisine çıkarması gerekecek.

Şu an için Nvidia’nın bu yeni aracına özel herhangi bir mod mağazası olmadığı da açıklandı. Mod siteleriyle bir ortaklık kurulacak mı bilmiyoruz ama bu konuda da çalışmaların sürdüğü biliniyor.

Yeni mod oluşturma platformu RTX Remix’in şu an için kesin çıkış tarihini bilemiyoruz ama Nvidia çoktan Remix için sayfasını oluşturmuş ve “haberdar et” bağlantılarını da eklemiş. Ücretsiz olacak aracın yakın zamanda piyasada olmasını bekliyoruz.

Araç ile Hazırlanmış olan Portal RTX oyununun videosu hemen aşağıda 

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler