Cuma, Nisan 26, 2024

Nvidia’dan İki Yeni Ekran Kartı Quadro P6000 ve P5000

Paylaş

silkroad gaminggentr

Nvidia tarafından üretilen yeni nesil profesyonel kullanımlar için geliştirilen Quadro P6000 ve bir alt modeli olarak nitelendirilen Quadro P5000 ekran kartlarını tanıttı. ABD’deki SIGGRAPH adlı fuarda tanıtılan Quadro P6000 ve Quadro P5000 ekran kartlarının teknik özellikleri ve piyasa satış fiyatı haberimizde.

NVIDIA QUADRO P6000 YENİ TITAN X’TEN DAHA MI İYİ ?

Aslında yazımızın girişinde de belirttiğim üzere Nvidia bu ekran kartı serisini profesyonel kullanıcılara hitap edebilecek şekilde üretmiş. Quadro serisine yeni katılan Quadro P6000 ve onun küçük kardeşi olarak nitelendirebileceğimiz P5000’in teknik özelliklerine yakından bir göz atalım isterseniz.

ABD’nin Kaliforniya Eyaletinde düzenlenen Siggraph isimli bilgisayar grafik fuarında Nvidia iki yeni canavarını kullanıcılara duyurdu. Geçtiğimiz hafta burada sizlerle paylaştığımız yeni nesil Titan X ekran kartından sonra, böyle hızlı bir hamle beklemiyorduk açıkçası. Ayrıca önemli bir detaya değinmekte fayda var: Geçen hafta tanıtılan Titan X‘in teraflop gücü Quadro P6000 modelinden bir tık daha düşük. Quadro P6000 modelinde 12 teraflop kapasite yer alıyor.

Nvidia-Quadro-Ekran-Karti
QUADRO P6000 VE P5000 PERFORMANSI

Nvidia‘nın yeni ekran kartı serisi aslında büyük çalışma istasyonları (work station) veya yüksek çözünürlükte render işlemleri ile uğraşan kişilere özel olarak üretilmiş. Bu render işlemi aslında tüm grafik programlarını kapsıyor. Sadece olayı video edit olarak düşünmeyin.

Quadro P6000 ekran kartının teknik özellikleri arasında 24 GB GDDR5X hafıza yer alırken, 3840 çekirdeği bulunuyor. Hafızasında ise 432 Gbps bant genişliği yer alıyor. Ekran kartı 4K destekli olduğu gibi, isterseniz 5K desteğinde de çalıştırarak 60 Hz hız alabiliyorsunuz. Quadro P6000 ekran kartında toplamda dört adet DisplayPort 1.4 bulunuyor. Ayrıca 3D videoları hızlı renderleyebilmek için özel iç boru hatları kullanılarak hem soğutma, hem de hızlı işlem yapabilme birimlerine sahip.

Nvidia-Quadro-Serisi-Performans
DÖRT ADET 4K EKRANDA 120 HZ PERFORMANS

Maxwell mimarisine sahip olan Quadro serisi ekran kartlarında toplamda 7 teraflop işlem gücü bulunuyor. İsterseniz ekran kartı üzerinde aynı anda 4 adet 4K ekranı bağlayarak 120 Hz hızında hiç zorlanmadan çalışabiliyorsunuz. Açıkçası normal kullanıcılardan ziyade, firmaların ve yüksek grafik birimleri ile uğraşan kişilerin kaçırmaması gerekecek türde bir ekran kartı diyebilirim.

Yazımızın başında da gördüğümüz kardeşi olarak nitelendirilen Quadro P5000‘de ise 8.9 teraflop işlem gücü yer alıyor. Ayrıca 2560 adet çekirdeği bulunurken, 16 GB GDDR5X hafızaya sahip. Nvidia bu konuda iki farklı seçenek sunarak performans konusunu ikiye bölmüş. Quadro P5000 modelinde ayrıca 288 Gbps bant genişliği bulunuyor.

Quadro-P6000
QUADRO P6000 VE P5000 KARŞILAŞTIRMASI

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler