Cuma, Mart 29, 2024

Oyun için ne kadar RAM’e ihtiyaç duyuyoruz ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Gönül ister ki anakartımıza 16 GB veya 32 GB RAM takalım mis gibi yolumuza bakalım. Ancak bütçeler el vermediği için kullanıcıların %40’lık bir kesimi hala 4 GB RAM kullanıyor. Hal böyle olunca oyunlarda da sistem gereksinimlerini karşılayamıyor. Peki iyi bir oyun oynamak için ortalama kaç GB RAM‘e ihtiyaç duyuyoruz ? 

Artık 4 GB’lık RAM devri geride kaldı

Yeni bir oyun için ne kadar RAM’e ihtiyacınız var ? Zaman artık 4 GB’lık RAM’leri rafa kaldırma zamanı. 4 GB devri belki de GTA San Andreas ile son buldu. Kısacası artık o günler geçmişte kaldı. Şöyle düşünün; yeni oyunlar çıkıyor. Bu oyunların istemiş olduğu RAM değerleri minimum 8 GB. çok yakın zamanda ise 8’de artık yetmeyecek var 16 GB modüller için ceplerimizi zorlamak zorunda kalacağız.

4 GB RAM ile artık oynamak istediğiniz pek çok oyunu çalıştıramayacak veya en azından iyi çalıştıramayacaktır. Kısa bir örnekleme yapalım hocalar; Mass Effect Andromeda şuanda 8 GB RAM’i minimum olarak listeliyor. Aynı şekilde pek çok modern oyun 6 ve 8 GB’lık modülleri minimum olarak listeliyor.

corsair ram modul

16 GB veya 32 GB almalı mı ?

16 GB RAM modüllerini oyun sistemleri için ideal olarak görüyoruz. Ancak biliyorsunuz bir de MHz değerlerimiz var. Gidip tek modül 8 GB 2100 MHz almak yerine, 8+8 2400 MHz aldığınızda oyunlarda performans açısından size çok büyük avantaj sağlayacaktır. Bu durum aslında tamamen algoritma üzerine kurulu. İşlemci – Anakart – Ekran kartı ve RAM birbiri ile bağlantılı olduğu için değerler çok çok önemlidir.

Eğer daha ileriye gitmeye karar verdiyseniz sorun biraz daha zorlaşıyor. 32 GB RAM şuan için oyun oynayan kişilere oldukça fazla ve fanteziye kaçıyor. Ortalama bir kullanıcının 32 GB’lık RAM modülüne ihtiyacı olan tek gerçek nedeni, gelecekteki sistem güncellemesinden yırtmaktır. O yüzden 8 ve 16 modüller bizi önümüzdeki 2-3 yıl için iyi götürecektir.

Olayı biraz daha sadeleştirecek olursak 16 GB RAM bile fazla, gerçekten. 8 GB ile iyi işler yapabilir hatta iyi paralar kazanabilirsiniz. Şuanda yapılan oyun testlerinde hız açısından 8 GB ile 16 GB arasında temelde fark bulunmuyor. Testlerde ise 16 GB ve 8 GB RAM modülleri ile GTA V 56 FPS aldı. (9 GB RAM toplam kullanım) ve aynı zamanda 65 tane Chrome sekmesi açıldı. (2.2 GB kullanım) Benzer bir şekilde Batman: Arkham Knight (9.8 GB toplam kullanım) ve aynı 65 adet Chrome sekmesi ile 102 FPS aldı. 8 GB’a düştüğünde ise FPS 101’e geriledi.

Kısacası FPS için bilgisayarınıza RAM takmayın. Maksimum 16 GB işinizi çok çok iyi görecektir. Bazı arkadaşlarda görüyoruz, sistem topluyorlar parası bol diye 64 GB RAM takmış. Ne gerek var kardeşim ? Tak mis gibi 16 GB yoluna bak. Biz kesinlikle 32 GB RAM önermiyoruz. Ancak kare hızını iyileştirmek için bir yol arıyorsanız, daha iyi bir ekran kartı devreye girebilir. O zaman 8 GB’dan 32 GB’a çıkmak çok daha iyi farklar yaratabilir.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

45 YORUMLAR

    • Merhaba,

      MHz olarak birbirine yakın RAM modüllerinde yüksek modülü tercih edin. Oyunlarda FPS farkı oluşturmuyor 1-2 FPS fark ediyor maksimum. Ancak 3DS Max gibi programlarda RAM belleği önemli. O yüzden 16 GB 3200 MHz tercih etmenizi tavsiye ederim. Mesela kısaca bir test örneği vereyim; The Witcher 3: Wild Hunt oyununda aynı sistemde DDR4 2400 MHz RAM 89 FPS alırken, DDR4 3200 MHz RAM 91 FPS alıyor. Karar sizin..

      • Hocam
        İşlemcim : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 550 3.20GHz
        Takılı RAM : 3.00GB Ram
        Sistem Türü : 64 bit işletim sistemi, x64 tabanlı işlemci
        Edisyon : Windows 10 Pro
        Hocam, bilgisiyarım şuanlık oyun bilgisiyarı için az rama mi sahip veya oyun oynamak zormu olur? Cevabınız için bekliyorum.

        • ben kendi fikrimi söyliyim bence ram düşük ben eskiden 4 gb ram ile lol oynamaya çalışıyordum intel i5 falan olmasına rağmen 30-40 fps arası alıyodum tabi bu kendi fikri

        • Hocam merhabalar benim bilgisayarım laptophp
          İ5 8 nesil sss240gb
          8gbram
          Mx130 4gb bi ekran kartım var lakin csgoda fps düşüşleri yaşıyorum 50 68 fps alıyorum İnternet hızım sabit kablo ile alıyorum
          Hocam ram eklersem bu sorundan kurtulurmuyum

      • ben de 4gb ram laptop var pixel bi oynda bile 20fps alıyorum her gece uyurken allahım benımde arkadaşlarım gıbı 16 32 gb ram pc em olsun die dua ediyorum 🙁
        oyunu gectim 20-30 dk aralarında googlede yanıt veremiyor diyor ;( keske benimde 8-16-32 gb ram pc em olsa ;(

          • Agacım BENİMDE BİR ARALAR 4 GB RAMLIK BİR BİLGİSAYARI VARDI AMA BABAM BANA EĞER KARNEMDE TAKTİR ALIRSAM 4 G RAM TAKACAĞINI SÖYLEDİ BENDE ART ARDA TAKTİR ALINCA 16 GB RAM VE 4 GB LİK BİR EKRAN KARTIM OLDU SENDE DERSLERİNE ÇALIŞ BABANADA BUNU SÖYLE (BABA EĞER BEN TAKTİR ALIRSAM BENİM BİLGİSAYARIMA 4 GB RAM EKLERMİSİN) (:

      • ancaq danisirsan nolarki mene idene 4 gb lik ram alib yollasan he nolar ki san andreasi bitirdim basqa gte oynayammiran cun ki sistem 4 gbram di mende sen nolar mene ram yolla nolar yalcvariram

      • he nolar al mene 4 gb ram nolar oyun gta sa oynaya bildim ancaq gta 4 ve gta 5 oynayammadin ve yaxud oda yox basqa oyunlkar bele agziva sicim

  1. Kesinlikle 32GB ne gerek var zaten ram tek basina bir ise yaramaz islemci ekran karti anakartlada uyumlu calismasi lazim simdi gidip 1080 alip 16gb taksan yeter 32gb rami ust performans calistirabilcek ekran kartida anakartda cikmadi.

  2. Taner Aydos hocam çok üstün körü yazılmış bir makale. ilk olarak şu yazı hakkında yorum yapmak istiyorum: “Gidip tek modül 8 GB 2100 MHz almak yerine, 8+8 2400 MHz aldığınızda oyunlarda performans açısından size çok büyük avantaj sağlayacaktır. Bu durum aslında tamamen algoritma üzerine kurulu. İşlemci – Anakart – Ekran kartı ve RAM birbiri ile bağlantılı olduğu için değerler çok çok önemlidir.” 1. si tek modül 8 gb almak yerine 8+8 alın demişsiniz, sanırım burada asıl demek istediğiniz tek modül 8 alacağınıza 4+4 alın ya da 16 gb tek modül alacağınıza 8+8 16 gb 2 modül olarak alın. öte yandan 8 tek modül alacağınıza 8+8 alın demek saçma olur çünkü siz burada ramin kapasitesini arttırmış oluyorsunuz birlikte çalışabilirliğini de arttırıyorsunuz fakat örnek olarak göstermeniz için benim dediğim şekilde yazmanız gerekirdi öte yandan kafa karıştırıcı bir kıyaslama oluyor. 2. olarakta “Bu durum aslında tamamen algoritma üzerine kurulu.” demişsiniz donanımda algoritma kelimesini kullanmak yanlış “algoritma” genelde yazılımda kullanılan bir terim ve bu kadar kısa kesmekle de yanlış yapmışsınız. “CPU lar ve anakartlar RAM kanallarını(channel) destekler bu şekilde eğer 1 den fazla modül takılırsa ramleriniz çift kanal olarak çalışır” şeklinde bir açıklama beklerdim.

  3. Yeni sistem kuruyorum (ryzen 7 3800x) ekran kartı almıyorum ama elimde zaten gtx 970 var iki sene sonra ekran kartı alıp 8k çözünürlüğe çıkma durumunda 16 gb yinede yeterli olacakmıdır sizce ?

    • Merhaba,

      Yükleyeceğiniz oyunlar, basit yap-boz, boyama ya da aşçılık oyunları ise yeterli olacaktır fakat yeni nesil mobil uygulamalar daha fazla ram gereksinimi duyacak. Alacağınız tablet bilgisayarın uzun ömürlü olması için minimum 2 GB RAM kapasitesi olması iyi olacaktır.

      Çocuğunuza alacaksanız, buradan ya da instagram hesabım üzerinden iletişime geçin, bütçenize göre ürün tavsiyesi yapabilirim.

    • Merhaba Ramazan,

      Eski bilgisayarlara donanım takviyesi önermiyorum. Gömülü olan işlemci ve ekran kartına müdahale edemeyecek olduğunuz için, bir takviye yapmanızı tavsiye etmiyorum.

      Müdahale tamamıyla yapılamaz demiyorum fakat cihazın kendi maliyetinden fazla bir maliyet çıkacaktır. Ram takviyesi sadece, web tarayıcısının ve cihaz açılışının hızlanmasına, RAM gerektiren programların daha stabil çalışmasını sağlar.

    • Merhaba Mehmet,

      Bilgisayarınızla hangi oyunları oynayabilirsiniz adlı bir yazım mevcut. Yazdığım yazıları inceleyerek görebilirsiniz. Ekran kartının VRAM miktarı yani belirttiğiniz üzere 4 GB olması bir anlam ifade etmez. Grafik kartı önemlidir.

  4. hocam merhaba intel i5-3230 CPU 2.60 ghz ekran kartı var 4 gb ram 8 gb ram almayı düşünüyorum sence ekran kartı mı alıyım yoksa ram alıp fps daha mı iyi olur ?

    • MİNİMUM:
      OS: Windows 7
      Processor: Dual core CPU 2.4 GHz
      Memory: 4 GB RAM
      Graphics: GeForce GTS 450-class (Intel HD 4000)
      Hard Drive: 3 GB available space
      RECOMMENDED:
      OS: Windows 7/8.1/10 64-bit
      Processor: Quad core CPU 3.0 GHz
      Memory: 6 GB RAM
      Graphics: GeForce GTX 760-class (2 GB)
      Hard Drive: 3 GB available space

  5. Abi bütçe sınırım yok ama bişey sorcam İ5 64Gb ram alırmı 10. Nesil Rtx2060 15.000 TL edermi 144Hz monitör 3.00 GHz değermi Fortnite Destansıda açarmı

  6. Ben bilmiyorumda 6 gb ram kullanan oyundsan çıktım 4 gb ram kullanan oyuna girdim 6 gb ram sadece o mu kullana bilir oyun bitincw 8 gb ram toplam o geri mi gelcek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler