Cuma, Nisan 19, 2024

PCI Express 5.0 Bu Sene İlk Çeyrekte Piyasada Olacak

Paylaş

silkroad gaminggentr

PCI Express 5.0 standardı bu sene Q1 en geç Q2 planlarında piyasaya sürülecek. Geliştirici PCI-SIG tarafından yayınlanan bilgilere göre, CES 2019‘da versiyon 4.0 hakkında bilgiler verilmiş ve AMD Ryzen 3.nesil ile EPYC 2.nesil işlemcilerine destek sağlayacaklarını doğrulamışlardı.

Şimdi ise PCI-SIG 2017 yılının başında geliştirmeye başladığı PCI-Express 5.0 arayüzüne geçişi hızlandırdıklarını açıkladı. Zira yeni şerit bant genişliğine uyum sağlayabilmek adına, piyasaya pek çok donanım sürülebilir. Veya yazılım güncellemesi ile mümkünse, çözüm üretilecektir.

PCI Express 5.0 Neler Getirecek?

Yeni arayüzler ve yeni bant genişlikleri yeni hızlar demek. PCI-SIG bu sene çıkacağı yüksek performanslarda 32 GHz bağlantı genişliği vaat edecek. Bu ciddi gelişmelerin arkasında ise bant genişliklerimiz de 128 GB/sn kadar çıkabilecek. Tüm bu yüksek performanslar ile anakartlar üzerinde 400 GB/Sn’a kadar ethernet çözümleri getirecek.

Zaten şuanda üst seviye anakartlarda 1 Gbps’a kadar ethernet hız destekleri olan modeller mevcut. Bundan bir kaç yıl önce AMD PCIe 4.0 arayüzü için 2020 yılını işaret etmişti. Fakat şuanda görüyoruz ki, donanım yenilemeleri rekabet ile birlikte o kadar hızlı ilerliyor ki, PCIe 5.0 arayüzü 2019’un ilk çeyreğine kadar çekildi.

pci express 5 0 arayuz

Ekim 2017 yılında geliştirici firma PCIe 4.0‘ı duyurmuş ve AMD ile Intel 4.0 uyumlu işlemcilerini 2019’un ortalarında duyurabileceklerini belirtmişlerdi. Bu durum şuanda bir tık daha yukarıya çıkarak, PCIe 5.0 için konuşuluyor. Yetişir veya yetişmez orası ayrı ancak PCI-SIG firması çoktan 5.0’ı hazırladı.

Şuanda geriye kalan tek önemli detay, üretici firmaların yeni standartlara uygun bir donanım geliştirmesi gerektiği. Bu da kısa bir zaman almadığı için, yakında yeni detayları hep birlikte göreceğiz.

pci express 5 0

pci express 5 0 arayuz 002

Bilmeyenler İçin: PCI-Express Nedir?

Kısasca monitörde görüntüleri görebilmemiz için, arka planda ekran kartı ve CPU ile işlenen tüm verileri görüntülenebilir sinyallere dönüştüren donanımdır. İster harici, isterseniz de anakart üzerinde kullanabiliyorsunuz. Dışarıdan bir PCI Express slotu alarak, anakartınıza takabilmeniz de mümkündür.

Farklı genişleme yuvaları üzerine de takılabilirler. Mesela;

  • PCI
  • PCI Express
  • AGP
  • ISA

Günümüz AMD, Intel ve NVIDIA gibi üreticilerin hepsi bu veri yolunu kullanmaktadırlar. Farklı bir firmadan aynı tip veya daha iyi bir geliştirme çıkmadığı taktirde uzun yıllar da kullanılmaya devam edecek gibi görünüyor. Zira başka bir alternatif mevcut değil.

PCI Express Veri Yolları;

  • PCIe x1
  • PCIe x2
  • PCIe x4
  • PCIe x8
  • PCIe x16 (En çok tercih edilenler)
  • PCIe x32 (En çok tercih edilenler)

PCI-SIG Tarafından Yayınlanan PDF

pci express 5 0 arayuz 006

pci express 5 0 arayuz 003

pci express 5 0 arayuz 004

pci express 5 0 arayuz 005

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler