Perşembe, Nisan 25, 2024

Qualcomm 3D Sonic Parmak İzi Sensörünü Duyurdu

Paylaş

silkroad gaminggentr

Mobil pazarda önde gelen işlemci üreticisi Qualcomm, yeni nesil parmak izi sensörü 3D Sonic’i resmi olarak duyurdu. Sensör, 2019 yılı amiral gemilerinde kullanılacak.

2013 yılında iPhone 5S ile mobil cihazlara gelen parmak izi sensörleri, o günden bu yana akıllı cihazlar için standart bir donanım olarak kullanılıyor. Her ne kadar furyayı başlatan Apple, yeni nesil cihazlarında bu teknolojiyi terk etmiş olsa da, çoğu Android modellerinde bu donanımı görmek mümkün.

qualcomm 3d sonic parmak izi sensörü 2

İlk ortaya çıktığında telefonun ön yüzünde konumlandırılan bu sensörler, şimdilerde çerçevesiz ekran tasarımları nedeniyle ya kullanılmıyor ya da arka kısımlarda konumlandırılıyor. Uzun zamandır sektörde beklenen en önemli gelişmenin de ekrana gömülü bir parmak izi okuyucusu olduğu da düşünüldüğünde firmalar bu alanda çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

Son örneğini Huawei Mate 20 Pro ve OnePlus 6T ile gördüğümüz ekrana gömülü parmak izi okuyucuları, her ne kadar bekleneni sunsa da, performans ve güvenlik bazında yeterli gücü sağlayamıyor. Bu okuyucular, ekran ışığının yansımasını kullanarak parmak izi bilgisini oluşturuyor ancak alışılmış okuyuculara oranla daha yavaş ve daha az güvenli çalışıyor.

Mobil alanda ürettiği Snapdragon işlemciler ile piyasada önemli bir noktaya ulaşan Qualcomm’da, bu teknolojiyi bir adım daha ileri taşıdı ve 3D Sonic adını verdiği ultrasonic dalgalarla çalışan ekrana gömülü parmak izi sensörünü tanıttı.

qualcomm 3d sonic parmak izi sensörü

Yeni sensör, ekrana ve dolayısıyla parmağınıza gönderdiği ultrasonic titreşim dalgaları aracılığı ile parmağınızın ve parmak izinizin şeklini çıkartıyor. Parmak izlerindeki çıkıntıları tarayarak ortaya çıkardığı 3D görüntüyü kullanan sensör, aynı zamanda parmak ya da ekran üzerindeki su damlalarından etkilenmiyor. Bu da ideal olmayan koşullarda doğru okumalar sağlanacağı anlamına geliyor.

Qualcomm, 3D Sonic parmak izi sensörünü 2019 yılında gelecek olan birçok amiral gemisi modelde kullanılacağını belirtti. Bu cihazlar içerisinde olası en büyük aday Samsung Galaxy S10 olacak. Çıkışına birkaç ay kalan yeni cihaz, bizlere bu sensör hakkında da geniş bilgiler sunacak.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler