Cumartesi, Nisan 27, 2024

3D Yazıcılar ile Hazırlanan Yüzler, Yüz Tanıma Sistemlerini Aşabiliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Parmak izinden daha güvenli denilerek ortaya çıkan ve kullanıcının yüz hatlarını tarayarak bir güvenlik sistemi kuran yüz tanıma sistemleri, 3D yazıcılar ile hazırlanan yüzler tarafından kandırılabiliyor.

Apple, 10. yılına özel duyurduğu iPhone X ile yeni bir teknoloji akımı başlatmış ve yüz tanıma sistemini (FaceID) kullanıcılara sunmuştu. Hemen peşinde ise çeşitli Android cihaz üreticileri de aynı teknolojiyi farklı şekillerde kullanmaya başlamıştı. Bugün güncel akıllı telefonların hemen hepsinde bu teknolojiyi görebiliyoruz.

Ancak teknoloji her ne kadar gelişmiş olsa da, güvenlik konusunda çeşitli tedirginlikler barındırıyordu. Daha önce gördüğümüz ve hala daha terk edilmeyen parmak izi tanıma sistemlerinden çok daha güvenli olduğu iddia edilen yeni teknolojinin, aslında çok da güvenli olmadığı kısmen ortaya çıktı.

yüz tanıma sistemleri güvenliği 2

İngiltere’de yapılan bir araştırmada iPhone X; LG G7 ThinQ, Samsung Galaxy S9, Galaxy Note 8 ve OnePlus 6 cihazlarının yüz tanıma sistemleri karşılaştırıldı. Her telefona tanımlanan belirli bir yüz daha sonra 3D yazıcı ile tekrar oluşturuldu. 3D yazıcıdan çıkan yüzün gösterildiği telefonlar, sistemin çok da güvenli olmadığını ortaya koydu.

Teste göre kandırılamayan tek cihaz iPhone X olurken, diğer tüm Android cihazlar farklı denemelerde rahatlıkla açıldı. Ortaya çıkan tablo neticesinde Android cihaz üreticilerinin, bu teknolojiye çok daha fazla yatırım yapması gerektiği görünürken, Apple’ın kullandığı derinlik algılama ve kızılötesi sensörlerinin gerçekten başarılı olduğunu ortaya koydu.

Testteki hiçbir Android cihazın bu sensörlere sahip olmaması her ne kadar iPhone karşısında adillik sağlamıyor olsa da, cihazlar ile sunulan bu özelliğin kullanıcı nezdinde gerekli güvenliği sağlayabiliyor olması beklenir. Henüz Huawei tarafında bir test gerçekleştirilmese de yakın zamanda aynı testin Mate 20 Pro için uygulanacağı konuşuluyor.

Sizler FaceID sistemlerini güvenli buluyor musunuz?

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler