Cuma, Nisan 19, 2024

RAM Fiyatlarında Ciddi Düşüşler Yaşanıyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Kişisel bilgisayarların ana donanımlarından birisi olan RAM‘ler; bundan 6-7 ay öncesine kadar, inanılmaz bir şekilde fiyat artışına uğramıştı. Fakat günümüze baktığımızda, bu fiyatların giderek düştüğünü görüyoruz.

Dolar kurunun düşüşüyle birlikte SSD fiyatlarının ardından, RAM fiyatlarında da ciddi indirimlerle karşı karşıyayız. Umarız ki diğer bilgisayar bileşenlerinde de aynı durumla karşılaşırız.

Etiketlerde Eski Fiyatlara Yaklaşıyoruz

DDR4 RAM‘lerin yeni yaygınlaştığı dönemleri düşündüğümüzde, gözlerimizden birer damla yaş süzülerek akıyor. 

1151 Pin Intel işlemciler ile birlikte yaygınlaşmaya başlayan bu bileşenler, o dönemde gayet ulaşılabilir fiyatlarla satın alınabiliyordu. Fakat yaklaşık bir sene öncesinde; RAM üteticilerinin akıllı telefonlarda yaşanan açığı kapatmak üzere mobil platforma yönelmeleri ile, bilgisayarlarda kullandığımız DDR4 RAM fiyatları artmaya başladı. 

Bu durum öyle bir hâl aldı ki, ilk dönemlerde 250 TL’ye kadar alınabilen 8 GB-2400-Mhz-CL16 değerlerindeki DDR4 RAM‘lerde, %100’den fazla fiyat artışları görüldü.

RAM Fiyatlarında Ciddi Düşüşler Yaşanıyor İÇERİK min

Bu durum, bilgisayarda en uygun parçalardan biri olan RAM‘leri satın almayı fazlasıyla zorlaştırmıştı. Kullanıcılar; neredeyse aynı fiyata 16 GB RAM satın alabilirken, 8 GB boyutundaki modülleri satın almaya mecbur kaldı. Tabii ki sadece ülkemizde geçerli değildi. Bahsi geçen donanım, birim fiyat olarak dünya genelinde zamlanmıştı.

Bulunduğumuz güne geldiğimizde ise; diğer pek çok ülke ile birlikte, Türkiye’de de RAM fiyatlarının giderek azaldığını görmekteyiz. 

Şuan Durumlar Nasıl?

Birkaç ay öncesine kadar 600 liraya kadar varan 8 GB-3000 Mhz-CL16 değerlerine sahip DDR4 RAM‘ler, bugün internette yaptığımız kısa bir gezinti sonucunda 450 TL‘ye bulunabiliyor. Bu fiyat düşüşü; yaklaşık olarak %30’luk bir indirime tekâbul ediyor ki bu indirim oranı, gerçekten hatırı sayılır bir oran.

Zikrettiğimiz gibi; RAM kanadında karşılaştığımız bu fiyat düşüşünde dolar kurunun payı büyük. Lâkin şu da âşikâr ki, RAM’lerin birim fiyatı düşmeseydi; bu değerler ile karşılaşamazdık.

Madencilik popülerliğinin kaybolmasıyla ekran kartı fiyatlarının düşmesinin ardından gelen bu RAM indirimleri, sıfırdan sistem toplayacak arkadaşlarımızın işlerini kolaylaştırıyor. 

Gün itibariyle AMD ekran kartı fiyatlarında, SSD fiyatlarında ve RAM fiyatlarında ciddi düşüşler ile karşı karşıyayız. Umarız ki bu durumun devamı gelir ve 3.000 TL ödeyerek sağlam sistemler topladığımız o güzel günleri tekrar görebiliriz. 

Piyasadaki Şuan RAM Fiyatları Bu Şekilde;

ram fiyatlari 003

ram fiyatlari 004

ram fiyatlari 002

ram fiyatlari 005

ram fiyatlari 006

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler